Raskrinkavanje.ba

Bosna press → U sarajevskim džamijama proučena dova podrške turskoj vojsci u Siriji

26.01.2018
Tekst članka

U Gazi Husrev-begovoj i Carevoj džamiji u Sarajevu danas je, prije džuma-namaza, proučena dova u cilju podrške Republici Turskoj u borbi protiv terorizma, konkretnije aktuelnoj operaciji “Maslinova grana”, javlja Anadolija.

U tekstu molitve koju je prije džuma-namaza uputio hafiz Sadrudin ef. Išerić, imam i hatib Careve džamije u Sarajevu, između ostalog je navedeno:

“Uzvišeni pomozi one koji se na Tvom putu bore kako bi donijeli mir među napaćene muslimane Šama. Bože, zaštiti obespravljene i nemoćne. Zaštiti tamošnje narode od terora i onih skupina koje se ne drže Tvojih propisa. Uzvišeni Allahu Tvoj poslanik Te je molio da nam blagosloviš Šam i govorio nam je da Tvoji meleki svoja krila pružaju nad Šamu. I mi Te iz ove zemlje, koja zna za težinu iskušenja ratom i strahom, molimo da spustiš svoj smiraj na sve ljude Šama. Bože, Ti si jedino utočište, protjeranim, ucviljenim i obesravljenim, pa im budi na pomoći. Bože naš, sačuvaj ovu našu zemlju od svakog zla. Sačuvaj od zla i sve zemlje svijeta. Učini da mir zavlada u srcima ljudi i pomozi našoj braći u Turskoj, Siriji, Palestini i na svakom mjestu”.

Ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u BiH Hasan Atli za AA je istakao kako je prije nekoliko dana održao sastanak sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovićem, tokom kojeg ga je informisao o dešavanjima u vezi sa operacijom “Maslinova grana”.

Dodao je kako je na njegov prijedlog, a odlukom IZBiH danas u Sarajevu, Mostaru, ali i drugim većim gradovima u BiH proućena dova i ajeti sure Feth, u znak podrške turskoj vosjci.

Operacija, u kojoj učestvuju i pripadnici Slobodne sirijske vojske (FSA), pokrenuta je u subotu, 20. januara, s ciljem uspostave sigurnosti u pograničnom pojasu, neutralizacije terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIS-a, oslobađanja teritorije pod okupacijom terorista i pružanja podrške narodu na tom području.

Dove i učenje sure Feth upriličene su danas i u džamijama u Makedoniji.

(AA)

Članak indeksiran 06.02.2018. Zadnji put osvježen 06.02.2018.