Raskrinkavanje.ba

Alo online → U SARAJEVU OD SUTRA NA SNAZI NOVE MJERE! Obavezne VTP potvrde!

19.12.2021
Tekst članka

Nove restriktivne mjere u Federaciji.

U Federaciji BiH od sutra su na snazi nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo VTP (vakcinisan-testiran-prebolio), a to znači da će zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama morati da imaju ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Marina Bera rekla je da je odlučeno da se od sutra uvedu VTP potvrde, obrazloživši da je to postala praksa i u drugim zemljama.

Prema njenim riječima, potvrde će se u prvom redu uvesti za sve zaposlene u sektoru zdravstva, socijalne zaštite i u upravi na svim nivoima vlasti.

Bera je istakla da je kantonima naloženo da u narednom periodu obezbijede uslove za sprovođenje mjera, a to znači da omoguće što veću dostupnost vakcina i da povećaju broj punktova za testiranje, prenose federalni mediji.

– Imamo dovoljno vakcina da broj vakcinisanih možemo u kratkom roku povećati – rekla je Bera.

Ona je napomenula da ima lica koja se iz zdravstvenih razloga ne mogu vakcinisati i da će se njima se omogućiti da bez takve potvrde dođu na radno mjesto.

Bera je navela da je donesena mjera da timovi za vakcinisanje idu ka stanovništvu, a svim opštinama je naređeno da organizuju punktove, te mobilne timove koji će ići do ljudi u udaljenim područjima, kao i kod onih koji ne mogu doći do punktova zbog zdravstvenog stanja.

Članak indeksiran 25.12.2021. Zadnji put osvježen 25.12.2021.

Ocijenjeno u analizi