U Srbiji od Subote nastupa 24 Satni policijski čas! Spremite se! Slede crni dani

Izvor/medij: Zabava 24H
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Dezinformacije o restriktivnim mjerama kao uža specijalnost portala Zabava 24h (1)

Bolnice su već saada duplo punije, broj pacijenata u teškom stanju vrtoglavo raste, aa već koliko danas imaćemo 100.000 obolelih od početka epidemije. Nažalost, bitku sa koronom izgubilo je 27 ljudi, što je najviše od početka zaraze.

Trenutno su životno ugrožene 182 osobe, priključene na respiratore, dok je u bolnicama smešteno čak 5.317 obolelih. Stručnjaci upozoravaju da epidemija izmiče kontroli, a ukoliko se stanje uskoro ne popravi, mogu se uvesti strože mere.

Da situacija u zemlji nije nimalo naivna, potvrđuju najnoviji podaci Evropskog centra za kontrolu bolesti i prevenciju, prema kojima je Srbija na neslavvnom prvom mestu po brzini rasta broja zaraženih u poslednje dve nedelje.

Direktor KC Srbije Milika Ašanin kaže da svaki treći novooboleli završi na bolničkom lečenju.

– Od svih novih pacijenata čak 20 odsto njih ima težu kličku sliku. Na početku trećeg talasa bilo je najviše pacijenata uzrasta od 20 do 40 godina, nešto kasnije od 30 do 50 godina, a sada dominiraju pacijenti iznad 60 godina i to je opasno – upozorava Ašanin.

I epidemiolog Predrag Kon upozorava da je zdravstveni sistem na ivici opstanka.

– Sada smo se, avodno, navikli na više hiljada zaraženih dnevnih i to je jako opasno. Imamo paralelni svet, u zdravstvenom sistenu ukti pravi rat, rovovska borba. Naravnno da smo mogli da predvidimo da ćemo imati izuzetno veliki broj zaraženih – kaže on i dodaje:

– Ako se mere budu poštovale, siguran sam da će dati efekat. Pitanje je samo koliko će se to videti u ciframa, budući da je virus već prodro u porodice i to se sada prepoznaje jasno. Problem je što mnogi uopšte nemaju simptime. Bitno je u ovom trenutku da se onaj koji ima u porodici bilo kakav simptom, ispita – rekao je dr Kon.

Nedavno završena studija Medicinskog fakulteta u Beogradu pokazala je da na kovid 19 trenutno oko 20 odsto građana ima antitela.

– Prirodno razrešenje pandemije je kada 60 odsto stanovnika ima antitela, a to se postiže ili zaražavanjem ili vakcinama. Sada čekamo da imamo vakcinalni imunitet – objasnio je dr Kon.

 

Članak indeksiran 11. 12. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me