U stalnoj borbenoj gotovosti 95 odsto ruskih raketnih snaga; Oboreni ukrajinski MiG-29 i An-26

Izvor/medij: Radio-televizija Vojvodine
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Ukrajinske snage nisu zauzele kancelariju UN-a u Kramatorsku

MOSKVA - U stalnoj borbenoj gotovosti nalazi se 95 odsto trupa ruskih raketnih strateških snaga, izjavio je za televiziju "Zvezda" komandant Raketne vojske strateške namene general-pukovnik Sergej Karakajev.

"Zadatak je da podržimo grupu u kojoj se nalazimo, uključujući i u fazi naoružavanja, koje se danas aktivno odvija u raketnim snagama. I moram da primetim, uprkos svemu, 95 odsto grupe je u stalnoj borbenoj gotovosti", precizirao je Karakajev.

Osim toga, jedan od ciljeva raketnih snaga je stvaranje novih raketnih sistema i njihovo opremanje, dodao je on, prenosi Sputnjik.

"Sledeći zadatak je razvoj vojno-tehničkog potencijala koji omogućava da razmišljamo unapred za budućnost", zaključio je Karakajev.

Krajem aprila izvršeno je prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete "Sarmat" koja može da nosi hipersonične blokove.

Nakon završetka raketnih proba, ovaj sistem će ući u službu raketnih strateških snaga. U raketnoj jedinici Užur u Krasnojarskom kraju već je u toku priprema vodećeg raketnog puka za naoružavanje. "Sarmat" će zameniti rakete "Vojevoda".

Kako su ranije precizirali u Ministarstvu odbrane Rusije, novo oružje može da pogađa ciljeve na velikoj udaljenosti, koristeći različite putanje leta i garantovano savladava sve postojeće i buduće sisteme protivraketne odbrane.

Kako navodi Sputnjik, to je najmoćnija raketa na svetu sa najdužim dometom pogađanja ciljeva.

Oboreni ukrajinski MiG-29 i An-26

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska avijacija oborila ukrajinski lovac MiG-29, a jedinice PVO transportni An-26 sa naoružanjem i opremom.

"U toku vazdušne borbe u rejonu Slavjanska, u Donjeckoj Narodnoj Republici, oboren je avion MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Ruski PVO sistemi oborili su u rejonu Odese vojno-transportni avion An-26 ukrajinskih vazduhoplovnih snaga koji je prevozio oružje i vojnu opremu", rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov, prenosi Interfaks.

Naveo je da je uništeno i 10 dronova, uključujući "Bajraktar TB2".

DNR: Granatirana Gorlovka, ubijen jedan civil, troje ranjeno

U granatiranju ukrajinskih oružanih snaga grada Gorlovke ubijen je jedan civil, a tri su ranjena, izjavio je danas gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko.

"Do 13 časova 5. juna, tri civila su zadobila rane od posledica granatiranja Oružanih snaga Ukrajine grada Gorlovke, a jedan je poginuo", objavio je Prihodko na Telegramu, prenosi agencija TAS S.

Prihodko je ranije rekao da je jedan od ranjenih civila prebačen u bolnicu.

Prema misiji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre, 18 municija kalibra 122 milimetara ispaljeno je na grad između 11:45 i 13:05 časova po lokalnom vremu.

Gorlovka je veliki industrijski grad na severoistoku DNR sa dobro razvijenom rudarskom, mašinskom i hemijskom industrijom.

DNR: Ukrajinske snage zauzele kancelariju UN u Kramatorsku

Oružane snage Ukrajine zauzele su kancelariju Ujedinjenih nacija u gradu Kramatorsku, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

"Predstavnici međunarodnih organizacija ostali su bez kancelarije i tri službena automobila sa diplomatskim tablicama", navodi se u saopštenju teritorijalne odbrane DNR objavljenom na Telegramu, prenosi agencija TAS S.

Kako se dodaje, oružane snage Ukrajine uskratile su članovima misije pristup njihovoj imovini, zabranile im da fotografišu i snimaju radi izveštavanja višem rukovodstvu.

U martu je objavljeno da su automobili UN-a ukradeni u Kramatorsku i korišćeni za napade granatiranjem, podseća ruska agencija.

Članak indeksiran 20. 06. 2022 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me