Raskrinkavanje.ba

Vrbas media → U susret 26 godina Dejtona! Borenović: Sporazum daje međunarodnu verifikaciju Srpskoj

19.11.2021
Tekst članka

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je Dejtonski mirovni sporazum najvažnija podloga Republike Srpske jer daje međunarodnu verifikaciju Republici Srpskoj.

“Moramo sve učiniti da Dejtonski mirovni sporazum u suštini bude trajni sporazum koji na taj način garantuje i trajnost Republike Srpske”, rekao je Borenović Srni.

On je istakao da je Dejtonski mirovni sporazum najvažniji akt međunarodnog priznanja Republike Srpske.

“Žao mi je što nakon toliko godina dio predstavnika političkog Sarajeva ne može da shvati da su Banjaluka i Republika Srpska realnost koja je neupitna i trajna i sa kojom se ne može niko politički, niti na bilo koji drugi način ponižavati”, naveo je Borenović.

On je naglasio da Republika Srpska ima svoje nadležnosti i institucije, a što je najvažnije, ima svoj narod kojeg treba zaštititi i sačuvati i dati mu bolju perspektivu i bolju viziju.

“Najveći problem Republike Srpske danas nakon 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma je veliki odlazak stanovništva i to je najveći izazov sa kojim se moramo suočiti u narednom periodu”, rekao je Borenović.

U nedjelju, 21. novembra, navršava se 26 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa

Članak indeksiran 12.12.2021. Zadnji put osvježen 12.12.2021.

Ocijenjeno u analizi