U toku izrada procjene radi uključivanja djece migranata u redovni obrazovni sistem USK

Izvor/medij: Mojusk
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Naslov o Unsko-sanskom, a tekst o Sarajevskom kantonu

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović sastao se danas sa predstavnicama UNICEF-a Sanjom Kabil i Humanitarne organizacije „Save the children“ Fatimom Smajlović te tom prilikom s njima razgovarao o izradi obrazovne procjene djece izbjeglica, odnosno migranata i tražitelja azila koji trenutno borave u našoj zemlji

“Pomenutu obrazovnu procjenu zajedno provode UNICEF i ‘Save the children’ na šest lokacija u BiH. Jedna od lokacija je i Kanton Sarajevo, odnosno konkretnije tri sarajevske općine na kojima su smještena ova djeca i njihovi roditelji. Cilj nam je da utvrdimo obrazovni status i potrebe ove djece, kako bi sačinili plan za njihovu integraciju u redovni obrazovni sistem Kantona Sarajevo – predškolski, osnovni i srednji“, obrazložila je Kabil, ovom prilikom, saopćeno je iz Ministarstva.

Dodala je i kako se sa izradom ove procjene krenulo u ponedjeljak, 13. augusta, kao i da će biti završena početkom narednog mjeseca.

Istakla je kako će rezultati ove procjene, kao i preporuke iz nje biti korišteni za izradu plana uključivanja ove djece u obrazovni sistem Kantona Sarajevo.

“Planirali smo da sve rezultate i preporuke predočimo ministru Kazazoviću i premijeru KS Ademu Zolju“, najavila je Kabil.

Predstavnica „Save the children“ Smajlović je naglasila da paralelno sa Kantonom Sarajevo izradu obrazovne procjene djece migranata rade i u Hecegovačko-neretvanskom i Unsko-sanskom kantonu, odnosno na lokacijama na kojima su u najvećem broju koncentrirana ova lica.

“Vlada Kantona Sarajevo putem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade podržava vaše aktivnosti, jer svako dijete ma gdje i u kakvim socijalnim uvjetima se nalazilo ima pravo na obrazovanje. S obzirom da djelujemo uvažavajući sve međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava, a posebno prava djece, spremni smo zajedno s vama pronaći najbolje metode za uključivanje djece migranata u naš obrazovni sistem“, kazao je ministar Kazazović.

 

Članak indeksiran 20. 08. 2018 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me