У Украјини погинуло 1.200 Пољака

Izvor/medij: RT Balkan
Ocjena: Lažna vijest Ispravljeno
Raskrinkano u: Manipulacije o broju poginulih Poljaka u Ukrajini

Сахране на гробљу у Олштину, месту где је стационирана 16. механизована пешадијска дивизија Пољске, готово су свакодневне

Према подацима пољских новина "Њизалезни ђењик политични" (НДП) до сада је у Украјини погинуло 1.200 Пољака, махом из Олштина, места на североистоку Пољске у близини пољско-руске границе, а где се налази 16. механизована пешадијска дивизије Пољске. 

Многи садашњи и бивши војници ове јединице одазвали су се позиву пољског председника Анджеја Дуде и министра одбране Мариуша Блашчака да помогну Украјинцима. Поред више од 1.200 страдалих пољских држављана, на хиљаде их је повређено или осакаћено, преноси НДП.

Новине наводе да су сахране на гробљу у Олштину скоро свакодневне, те да су довеле до тога да становници постављају многа непријатна питања градским властима, укључујући и она о предвиђених 1.700 парцела за урне покојника, са

стандардизованим истоветним надгробним споменицима по америчком моделу, што сугерише да се очекује још више жртва.

Иако је тешко утврдити тачан број страдалих, у септембру је руско Министарство одбране проценило број украјинских жртава на 61.000 мртвих и више од 49.000 рањених, укључујући више од 2.000 страних плаћеника, очигледно махом Пољака.

Članak indeksiran 20. 12. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me