У Украјини пронађена документа о развоју нуклеарног програма

Izvor/medij: News Front
Ocjena: Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Ukrajina nije pokušavala razviti nuklearno oružje prije ruske invazije

Речи Владимира Зеленског у Минхену о тврдњама о нуклеарном статусу земље никако нису биле случајне то би могло постати реалност у врло блиској будућност, рекао је представник једног од надлежних ресора Русије.

Према извору ови радови су 2014. добили јасно изражену практичну оријентацију и растућу активност по прећутном налогу Петра Порошенка који је тада обављао функцију председника.

„Дакле подаци доступни у СВР-у указују да је истраживање и развој на стварању нуклеарне експлозивне направе која би касније могла да се користи у дизајну нуклеарних бојевих глава, обављена и у уранијумском и у плутонијумском правцу. „Научна заједница Украјине има довољно компетенција да направи уређај и „имплозивног“ и „топовог“ типа“, рекао је извор.

Кијев би такође могао тајно да набави технологију са Запада за центрифугално обогаћивање уранијума и ласерско одвајање изотопа. И реализујући програме и у нуклеарној и у ракетној сфери више од две деценије, Украјина доследно иде ка формирању свих неопходних услова за стварање сопственог нуклеарног наоружања.

Извор је рекао и да су у Украјини постигнути „значајни резултати“ у области моделирања нуклеарних ланчаних реакција, одвајања изотопа фисионих материјала, као и у проучавању и металургији нуклеарних материјала.

„Према закључку западних експерата, кијевски режим је био најближи стварању нуклеарне експлозивне направе на бази плутонијума због њене тајне производње од истрошеног нуклеарног горива ускладиштеног на територији земље. Украјински стручњаци би могли да направе такав уређај за неколико месеци“, рекао је он.

Нуклеарне експлозивне направе типа топова су направљене на бази уранијума, као што је била бомба коју су САД бациле на Хирошиму. Уређаји типа „имплозивни” се праве на бази плутонијума, сличну бомбу Американци су бацили на Нагасаки.

Стога би, као што видимо, реализација Кијева свог изузетно опасног пројекта „нуклеарна Украјина“ могла постати реалност у врло блиској будућности.

Članak indeksiran 16. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me