U Ukrajini poginulo 1.200 Poljaka

Izvor/medij: Glas Balkana
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Manipulacije o broju poginulih Poljaka u Ukrajini

Sahrane na groblju u Olštinu, mestu gde je stacionirana 16. mehanizovana pešadijska divizija Poljske, gotovo su svakodnevne.

Prema podacima poljskih novina "Njizalezni đenjik politični" (NDP) do sada je u Ukrajini poginulo 1.200 Poljaka, mahom iz Olština, mesta na severoistoku Poljske u blizini poljsko-ruske granice, a gde se nalazi 16. mehanizovana pešadijska divizije Poljske. 

Mnogi sadašnji i bivši vojnici ove jedinice odazvali su se pozivu poljskog predsednika Andžeja Dude i ministra odbrane Mariuša Blaščaka da pomognu Ukrajincima. Pored više od 1.200 stradalih poljskih državljana, na hiljade ih je povređeno ili osakaćeno, prenosi NDP.

Novine navode da su sahrane na groblju u Olštinu skoro svakodnevne, te da su dovele do toga da stanovnici postavljaju mnoga neprijatna pitanja gradskim vlastima, uključujući i ona o predviđenih 1.700 parcela za urne pokojnika, sa standardizovanim istovetnim nadgrobnim spomenicima po američkom modelu, što sugeriše da se očekuje još više žrtva.

Iako je teško utvrditi tačan broj stradalih, u septembru je rusko Ministarstvo odbrane procenilo broj ukrajinskih žrtava na 61.000 mrtvih i više od 49.000 ranjenih, uključujući više od 2.000 stranih plaćenika, očigledno mahom Poljaka.

Članak indeksiran 20. 12. 2022 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me