U zemljama EU zabranjeno tetoviranje u bojama

Izvor/medij: Biznis CG
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Tetovaže u boji nisu zabranjene u Evropskoj uniji

-

Od danas 4. januara na teritoriji Evropske unije tattoo majstorima je zabranjeno pravljenje tetovaža u bojama, koje, kako tvrde stručnjaci – sadrže kancerogene hemikalije.

Zabranjeno će biti oko četiri hiljade hemikalija koje se koriste u proizvodnji trajne šminke i tinte u boji, navodi The Independent.

Nova pravila odobrena su prije godinu dana, a EU je dala 12-mjesečno prijelazno razdoblje tattoo umjetnicima i industriji šminkanja da izmijene svoje recepte.

Najveći problem su pigmenti plave i zelene boje kojih ima u 60 posto tinte za tetoviranje.

Ipak, tattoo majstori tvrde da nikad dosad nisu imali problema sa bilo kakvim reakcijama.

“Nisam imao nikakvih žalbi na recimo alergijske reakcije, a pogotovo ne karcinom ili slično. Ne postoji nikakva relevantna studija na svijetu koja bi povezala boju iz tinte za tetoviranje s time”, ispričao je vlasnik salona za tetoviranje hrvatskim medijima.

Tattoo majstori ističu i da su zabrinuti jer će ova zabrana naštetiti njihovom poslu, ali i da niko ne shvata koliko je ovo ozbiljna industrija.

“To ljudima izgleda kao zafrkancija ali to je ozbiljna industrija. Ljudi će to nastaviti raditi i dalje, samo po stanovima i bez regulative”, rekao je vlasnik.

Klix

Članak indeksiran 17. 01. 2022 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me