Ubojica coronavirusa iz crnogorskog mora

Izvor/medij: IN4S
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Crnogorsko more ne krije “lijek protiv COVID-19”

Trenutno cijeli svijet traži rješenje za pandemiju Sars-CoV-2. Naučnici iz Bergakademie Freiberg vjeruju da su našli rješenje: na morskom dnu, na obali Crne Gore

Cijeli svijet trenutno traži rješenje problema pandemije Sars-CoV-2. Naučnici iz Bergacademia Freiberg smatraju da su pronašli rješenje: na morskom dnu na obali Crne Gore.

U svom prirodnom okruženju, na morskom dnu Jadrana, svijetli svima žutim. Zbog toga je i dobio ime: Zlatna spužva. Ili službeno latinski: „Aplysina aerophoba“. A ova druga riječ u nazivu znači "strah od zraka", tj. Od uspona. Ako ga izvadite iz vode, njegova zlatna boja brzo postaje plavo-crna.

 

Za naučnike Bergacademyja iz Freiberga, koji su od 2014. godine na obali Crne Gore imali 100 kvadratnih metara rezervoara na kojima se uzgajaju Zlatne spužve, ovaj detalj o boji nije toliko bitan. Prvenstveno ih zanima otpornost spužvi na sve moguće biološke uzroke bolesti: bakterije, viruse, bacile. Budući da je spužva s crnogorskog primorja otporna i na virus Sars-CoV-2 , što budi nadu naučnika da će u borbi protiv korone moći pronaći saveznika u njoj.

"Spužva na morskom dnu živi filtriranjem hrane iz vode", objašnjava prof.dr. Hermann Ehrlich, biomineralog i biomimičar iz Bergacademyja u Freibergu. Njegova znanstvena posebnost bavi se pronalaženjem svega što čovjek može kopirati iz „građevinskih planova“ i koncepata prirode. Profesor iz Freiberga surađuje s farmakolozima sa Univerziteta u Dresdenu na ovom aktualnom projektu na crnogorskoj obali.

 

Profesor Ehrlich objašnjava da spužva ne smije biti previše izbirljiva kada je u pitanju hrana: ona mora uzeti ono što joj daje voda. Ali u vodi postoje i svi mogući uzroci bolesti koje spužva bez problema ubija - iako nema razrađen imunološki sustav. Uz to, ova spužva u slučaju ozljede na vašem tijelu sprječava da virusi ili bakterije prodre u njenu otvorenu ranu, jer izaziva trenutnu kemijsku reakciju u kojoj nastaju kemijski modificirane aminokiseline, tzv. bromothyrosine.

Do sada su znanstvenici uspjeli definirati njih 35. Te obrambene tvari uništavaju strana tijela koja pokušavaju prodrijeti u spužvu: doslovno sve viruse i bakterije. Profesor dodaje da spužva učinkovito uništava multirezistentne organizme. Uz to, bromothyrosine sprečava izgradnju proteina i time širenje tzv. RNA virus. Korona virus također pripada ovoj skupini: Sars-CoV-2.

Zaključak profesora je da morska spužva stvara tvari koje sprečavaju prodor virusa u tijelo iz već završenih predkliničkih eksperimenata. Mehanizam djelovanja već je dokazan na tumorskim stanicama, zajedno sa znanstvenicima iz Dresdena, na njihovoj Sveučilišnoj klinici. Znanstvena publikacija o ovoj temi objavljena je prije dvije godine. Zbog čega je profesorica sretna: nije primijećen citostatski učinak: tvar iz spužve nije bila otrovna za samu stanicu raka.

Berba spužva, koja raste po cijelom Sredozemlju, ali posebno snažno u Jadranskom moru, obavlja se u uobičajenoj ronilačkoj opremi. U međuvremenu, tim znanstvenika uspio je realizirati novu metodu kojom se aktivne tvari iz spužve pretvaraju u kristalni oblik, u mjeri koja je potrebna za klinička ispitivanja. Oko 10 grama je izolirano i može se dati odmah za laboratorijske studije vezane za borbu protiv Sars-CoV-2 .

"Naravno, u ovoj trenutnoj situaciji otvoreni smo za suradnju s nadležnim službama i institucijama", kaže profesor Ehrlich. I iako je već primio odgovarajuće upite iz drugih zemalja, profesionalni svijet u Njemačkoj do sada nije pokazivao veliko zanimanje.

Dosadašnje rezultate znanstvenici su objavili u izdanjima "Science Science and Engineering", kao i na platformi "Sciencedirect".

Autor: Jens Eumann
Prijevod: Mirko Vuletić

Članak indeksiran 13. 07. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me