Učenice iz BiH nagrađene svjetskim zlatom za lijek protiv upale pluća

Izvor/medij: BHRT
Ocjena: Pseudonauka Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Mediji “potrčali" da uspješan učenički projekat proglase “lijekom“

Jedna od svjetskih vijesti je da su dvije učenice srednje škole Azra i Adna iz Tuzle pobijedile na svjetskom takmičenju sa svojim ljekovitim prirodnim preparatom protiv upale pluća.

Njihov cilj je bio da ovaj ljekoviti preparat dođe do djece koja žive u nerazvijenim zemljama svijeta i gdje se još umire od ove bolesti.

Učenice Azra i Adna su se koristile savjetima naših starih, te majčinu dušicu, žalfiju, hajdučku travu i čurekot pretvorile u ekstrakt čijih je nekoliko kapi dovoljno staviti kao dodatak u hranu i time ublažiti upalu pluća.

“Radi se o biljnoj medicini, o biljnim ekstraktima koji mogu služiti kao alternativa za liječenje blažih upala pluća i definitivno olakšava teže simptome. Cilj nam je bio da pomognemo ljudima kojima antibiotici nisu pristupačni u njihovim državama,“ istakla je učenica četvrtog razreda Azra Ibrahimagić.

Sve je testirano prema zadanim znanstvenim metodama koje su pokazale efikasnost lijeka, a to je da zaustavlja razmnožavanje bakterija.

“Ovaj lijek se može praviti kod kuće i to je jedna od čari njega. Mi smo pravili sa dvije metode, da vidimo je li vjerodostojan u svakom slučaju, s etanolom i glicerinom. To je u suštini samo, da prokuhate malo te biljke i dodajete određene koločine etanola, da se ne stvore bakterije u tom lijeku i onda ga možete primjenjivati uz svoju ishranu, stavite na kocku šećera kao što to naše nene stavljaju,” kazala je učenica četvrtog razreda Adna Ibrahimović.

Njihova ideja rodila se na satu zemljopisa, gdje su saznale da je upala pluća u brojnim zemljama pogubna za djecu i da 80 posto zemalja u svijetu ovisi o herbalnoj medicini.

“Dovoljno je samo reći, na Međunarodnoj olimpijadi u Indoneziji na kojoj su uzele učešće da su tu učestvovali učenici iz zemalja kao što su Singapur, Južna Koreja, Kina, Japan, Malezija, Indonezija. To su stvarno zemlje. Posebno bih izdvojio Singapur gdje je najjači obrazovni sistem,” rekao je profesor zemljopisa Nedžad Konjić.

“Ovo je nešto što može pomoći i nama, državama u razvitku, ali i olakšti život onima koji su u nerazvijenim državama,” istakla je Ibrahimagićeva.

Ove dvije zlatne učenice iz Tuzle za nekoliko mjeseci nastavljaju usavršavati svoj znanstveni životni put. Azra Ibrahimagić u oblasti medicine, a Adna Ibrahimović u arhitekturi.

Članak indeksiran 25. 01. 2021 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me