Učenice iz BiH predstavile alternativni lijek za upalu pluća i nagrađene zlatnom medaljom

Izvor/medij: Bljesak
Ocjena: Pseudonauka Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Mediji “potrčali" da uspješan učenički projekat proglase “lijekom“

Učenice su predstavile svoj projekt pod nazivom "Plan(t) to Cure", pod mentorstvom profesorice Dine Mehanović Hulusić.

Učenice četvrtog razreda "Richmond Park" Međunarodne srednje škole Tuzla Azra Ibrahimagić i Adna Ibrahimović nedavno su dobile zlatnu medalju na međunarodnom natječaju projekata pod imenom I2ASPO 2020 (Indonesia International Applied Science Project Olympiad), koje se održava u Jakarti, u Indoneziji, pod pokroviteljstvom Udruženja mladih znanstvenika Indonezije IYSA (Indonesian Young Scientist Association).

Učenice su predstavile svoj projekt pod nazivom "Plan(t) to Cure", pod mentorstvom profesorice Dine Mehanović Hulusić.

Kroz predstavljeni projekt detaljno su istražile alternativni biljni lijek za liječenje upale pluća, testiranjem ekstrakata različitih biljaka na bakterije i viruse.

Cilj projekta je između ostalog bio pronaći blag i dostupan lijek za liječenje upale pluća, čije će otkriće utjecati na smanjenje upotrebe antibiotika i time u upotrebu staviti lijek koji nema nuspojava i pozitivno utiče na ljudski organizam u cjelini, ističu u ove škole.

''Projekt se pokazao izuzetno uspješnim, što je prepoznala i međunarodna komisija, koja je učenice nagradila prvim mjestom. Učenicama čestitamo na radu i trudu i želimo da nižu uspjehe poput ovoga i u budućnosti'', naveli su iz škole.

Članak indeksiran 29. 01. 2021 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me