UČENICE IZ TUZLE NAPRAVILE LIJEK PROTIV UPALE PLUĆA

Izvor/medij: Hayat
Ocjena: Pseudonauka Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Mediji “potrčali" da uspješan učenički projekat proglase “lijekom“

Azra Ibrahimagić i Adna Ibrahimović su srednjoškolke iz Tuzle koje su osmislile alternativni biljni lijek za liječenje upale pluća, čija je učinkovitost potvrđena. Njihov uspjeh nagrađen je zlatnom medaljom na međunarodnom takmičenju u Indoneziji.

“Plan(t) to Cure” je projekt u kojem se kao autorice potpisuju 18-godišnje Azra Ibrahimagić i Adna Ibrahimović, učenice četvrtog razreda Međunarodne srednje škole Richmond Park u Tuzli.

Kroz svoj rad detaljno su istražile djelovanje ekstrakata različitih biljaka na bakterije i viruse koji uzrokuju upalu pluća, a u konačnici su uspjele kreirati alternativni lijek za pneumoniju.

Njihov rad na međunarodnom takmičenju Indonesia International Applied Science Project Olympiad, održanom u Jakarti, osvojio je prvo mjesto, a ove mlade inovatorice okitile su se zlatnom medaljom.

  • Kroz ovaj projekt željele smo pronaći lijek koji će biti dostupan svima, a efikasno će odgovoriti na problem današnjice. Nakon dugog istraživanja shvatile smo da postoje bolesti koje ostavljaju negativan utjecaj u državama koje se razvijaju, poput Bosne i Hercegovine, a naša odluka je bila kreiranje lijeka za pneumoniju –  kaže Azra Ibrahimagić, piše Klix.

Ove učenice koristile su biljke koje su lako dostupne građanima Bosne i Hercegovine, ali i šire, poput majčine dušice, hajdučke trave, žalfije i čurokota. Kako nam pojašnjavaju, od njih su napravile biljne ekstrakte koje na vrlo jednostavan način mogu pripremiti i građani u svom domu.

  • Na osnovu prethodno zadanih naučnih metoda to smo testirale u laboratoriji, kako bismo vidjele da li naši biljni ekstrakti imaju dobar efekt na zaustavljanje rasta bakterija i gljivica koje uzrokuju upalu pluća –  ističe Ibrahimagić.

Testiranje je obavljeno u laboratoriji Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, pod nadzorom stručnjaka, a rezultati su potvrdili učinkovitost biljnih ekstrakata u zaustavljanju rasta faktora koji uzrokuju upalu pluća.

  • Postoje dva načina za izradu ekstrakata, odnosno uz pomoć glicerina ili etanola, koji omogućavaju biljkama ispuštanje svih ljekovitih svojstava. Prosječnoj osobi bi trebalo sedam dana za izradu ovog lijeka – pojašnjava Adna Ibrahimović i ističe da je proces izbora biljaka trajao nešto manje od mjesec, dok su znatno više vremena utrošile u laboratorijsko ispitivanje.

Kroz ispitivanje je utvrđeno da lijek u potpunosti dovodi do neutralizacije lakše kliničke slike, dok u složenijim oblicima upale pluća pomaže u ublažavanju simptoma te olakšava borbu na putu do potpunog oporavka pacijenta.

  • Naš idući korak na koji ćemo se fokusirati je upravo način primjene tih biljnih ekstrakata, odnosno da li će se oni kapati na kocku šećera te tako unositi u organizam ili će se praviti u obliku sirupa – navodi Ibrahimagić.

U ovom projektu postoji mogućnost masovnije proizvodnje biljnog pripravka, a mlade Tuzlanke planiraju vršiti i edukaciju stanovništva vezano za pozitivne strane alternativne, odnosno biljne medicine.

  • Potrebno je ljude ohrabriti u smjeru korištenja biljnih pripravaka koje smo nekada upotrebljavali. Osim što su djelotvorni, oni su i veoma nježni za naš organizam, s mnoštvom pozitivnih svojstava – naglašava Ibrahimagić.

Naše sagovornice veoma značajnom smatraju nagradu na takmičenju u Indoneziji, a vjetar u leđa za realizaciju projekta predstavljalo je učešće na prošlogodišnoj Naučnoj olimpijadi Bosanski naučni projekt (BOSEPO 2020) koja je međunarodnog karaktera. U okviru te olimpijade učenici pokušavaju odgovoriti na izazove modernog vremena te se uhvatiti ukoštac s problemima koji se svakodnevno dešavaju.

  • Ova olimpijada predstavlja i jednu vrstu odskočne daske, jer učenici shodno postignutom rezultatu dobijaju mogućnost učestvovanja ne međunarodnim takmičenjima, što im opet pored prikupljanja iskustva za njihove karijere donosi i priliku za stipendiju koju mogu iskoristiti na međunarodnim univerzitetima – kazao nam je Nedžad Konjić, jedan od profesora koji predaje Azri Ibrahimagić i Adni Ibrahimović.

On navodi da su učenice iz Tuzle postigle veliki uspjeh u Indoneziji gdje su se okitile zlatnom medaljom u veoma jakoj konkurenciji među kandidatima iz Singapura, Južne Koreje, Kine, Japana, Malezije…

  • Naprimjer, Singapur je zemlja u kojoj obrazovni sistem slovi za jedan od najjačih u svijetu. Ostvarivanje rezultata naših učenica pokazuje koliko je njihov projekt vrijedan, a bitno je da se on može višestruko iskoristiti –  naglašava Konjić.

Proizvodnjom blagog lijeka koji nema nuspojava i pozitivno utječe na ljudski organizam u cjelini tuzlanske učenice žele doprinijeti i u smanjenju upotrebe antibiotika koji se u Bosni i Hercegovini koriste u velikim količinama, na što nerijetko upozoravaju i istaknuti ljekari.

Članak indeksiran 29. 01. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me