Raskrinkavanje.ba

Borak → UDAR NA HRVATE U BIH: OSOBE S DVOJNIM DRŽAVLJANSTVOM MORAJU POKAZATI BH. PASOŠ PRILIKOM ULASKA U BIH IZ EU

09.10.2020
Tekst članka

Prilikom ulaska u BiH iz zemalja EU, osobe s dvojnim državljanstvom, ukoliko žele ući kao državljani BiH moraju pokazati bh. pasoš kao jedini validni dokument za prelazak granice, u suprotnom, snose novčane kazne.Osobe s dvojnim državljanstvom se odlučuju pokazati bh. graničarima dokument izdat u BiH kako ne bi morali raditi test na koronavirus. U protivnom, ako se odluče pokazati pasoš neke strane zemlje uz sebe moraju imati negativan test na koronavirus.

Prilikom ulaska u BiH iz zemalja EU, osobe s dvojnim državljanstvom, ukoliko žele ući kao državljani BiH moraju pokazati bh. pasoš kao jedini validni dokument za prelazak granice, u suprotnom, snose novčane kazne.Osobe s dvojnim državljanstvom se odlučuju pokazati bh. graničarima dokument izdat u BiH kako ne bi morali raditi test na koronavirus. U protivnom, ako se odluče pokazati pasoš neke strane zemlje uz sebe moraju imati negativan test na koronavirus.
Redakciji portala Klix.ba javio se čitatelj iz Švedske koji ima državljanstvo BiH i te zemlje i kojem je rečeno da će platiti prekršajnu kaznu od 200 KM ukoliko ne posjeduje bh. pasoš prilikom prelaska granice.
“To mi je rečeno u Ambasadi BiH u Švedskoj što znači da ja s pasošem Švedske i ličnom kartom izdatom u BiH ne mogu prijeći granicu iako je ona dovoljan dokaz da sam njen državljanin, a uz to imam i adresu prebivališta u Sarajevu”, kazao nam je čitatelj.
BiH nema potpisan bilateralni sporazum s Europskom unijom
Shodno navedenom, odlučili smo kontaktirati Graničnu policiju BiH, gdje nam je glasnogovornica Franka Vican pojasnila da je Zakonom o putnim ispravama propisano da se njima za državljane BiH smatra pasoš, diplomatski, službeni, zajednički pasoš, putni list, pomorska, odnosno, brodarska knjižica i drugi dokumenti kojima se u skladu s međunarodnim ugovorima omogućava putovanje državljana BiH u inostranstvo, prenosi Centralna.ba.
“Isto tako, Zakon o ličnoj iskaznici državljana BiH u članu 2. propisuje da državljani BiH mogu koristiti ličnu kartu za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uslovima utvrđenim bilateralnim sporazumima između BiH i druge države”, dodala je Vican.
Također, Zakon o graničnoj kontroli propisuje da je putna isprava važeća ako je pasoš ili drugi identifikacijski dokument izdalo nadležno tijelo u BiH ili strano nadležno tijelo vlasti, a koje je priznato u našoj državi.
“U obzir dolazi i važeća lična karta i drugi identifikacijski dokument s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne granice i priznat je međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana, kao i putna isprava izdata strancu u BiH u skladu sa Zakonom o strancima”, navela je Vican.
Shodno navedenom, uzimajući u obzir ove zakonske odredbe, Vican je kazala da BiH nema potpisan bilateralni sporazum sa Švedskom, ali ni s Evropskom unijom (EU) usljed čega bi građani mogli koristiti ličnu kartu kao važeću putnu ispravu za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uslovima utvrđenim sporazumima.
“Ta odluka je oduvijek na snazi te tako u nađu državu mogu ući državljani BiH iz Srbije, Crne Gore, Albanije s ličnom kartom jer je s njima potpisan bilateralni sporazum. To se više ne odnosi na Hrvatsku otkako je postala članica EU”, istakla je Vican.
Za nepoštivanje Zakona predviđene su i sankcije
Kada je u pitanju prekršajno procesuiranje osoba s dvojnim državljanstvom koji u BiH žele ući kao bh. državljani i ne posjeduju propisanu putnu ispravu i na uvid pokažu neki drugi dokument koji nije obuhvaćen međunarodnim sporazumom i ne omogućava putovanje državljana BiH u inostranstvo, onda snose sankcije.
Vican je naglasila da je Zakonom o graničnoj kontroli propisano da je osoba dužna prelaziti granicu samo na graničnim prijelazima i s važećim putnim ispravama, kao i to da se svako ko namjerava ući u BiH dužan zaustaviti i dati na uvid važeću putnu ispravu.
“Zakonom o putnim ispravama propisana je novčana kazna od 100 do 400 KM za prekršaj osobe koja pokuša ili prijeđe preko granice BiH s nevažećom putnom ispravom kao i bh. državljanin koji prijeđe preko granice naše države s putnim ispravama koje nisu uređene ovim Zakonom. Također, Zakonom o graničnoj kontroli propisana je novčana kazna u iznosu od 300 KM do 1.500 KM ako osoba pokuša prijeći državnu granicu izvan graničnog prijelaza i radnog vremena graničnog prijelaza, bez važećih putnih isprava ili suprotno namjeni graničnog prijelaza. Plaćaju i novčanu kaznu u iznosu od 200 KM do 1.500 KM ako osoba pri graničnoj kontroli ne preda na uvid isprave propisane za prelazak državne granice”, zaključila je Vican.

Članak indeksiran 13.10.2020. Zadnji put osvježen 13.10.2020.

Ocijenjeno u analizi