Raskrinkavanje.ba

BH Dnevnik → UEFA drakonski kaznila FK “Borac” Banja Luka i izbacila ga iz Evrope u naredne tri sezone

04.03.2023
Tekst članka

Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) izbacila je Fudbalski klub Borac Banja Luka iz evropskih takmičenja zbog kašnjenja s isplatama dugovanja dužim od 90 dana.

UEFA-ino tijelo za finansijsku kontrolu klubova dovršilo je svoju prvu procjenu zahtjeva solventnosti na temelju novih UEFA pravilnika o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti.

FK Borac se nalazi među 11 klubova koje je UEFA žestoko kaznila izbacivanjem iz Evrope.

Uz Borac, tu su: Aris Thessaloniki FC (GRE), FC Astana (KAZ), CFR 1907 Cluj (ROU), Floriana FC (MLT), Konyaspor (TUR), FC Kyzyl-Zhar SK Petropavlosk (KAZ), ŠD NK Olimpija Ljubljana (SVN), NK Osijek (CRO), HNK Rijeka (CRO) i Valmiera FC (LVA).

Zbog nepodmirenih finansijskih obaveza u više od 90 dana klubovima je nametnuto isključenje od sudjelovanja u UEFA-inim evropskim takmičenjima, za koje bi se inače kvalifikovali u naredne tri sezone, odnosno sezone 2024/25, 2025/26 i 2026/27.

BLIC:   Đokoviću definitivno zabranjen ulazak u SAD, propušta Masterse u Indian Wellsu i Miamiju

Uz to, FK Borac će morati da plati 10.000 eura kazne. Međutim, kazna nije ista za sve klubove. Tako su neki od klubova suspendovani na probni rok, odnosno neće se uvažiti ukoliko klubovi ispune zahtjeve.

Za CFRK Cluj i NK Osijek isključenje je suspendovano na dvije godine i bit će provedeno samo ako ti klubovi ne ispune finansijske obaveze u naredne dvije sezone.

Za Aris, Astanu, Olimpiju i Rijeku isključenje je suspendovano na probni rok od jedne sezone i bit će provedeno samo ako ti klubovi ne ispune obaveze u narednoj sezoni.

Izvor: klix.ba

Članak indeksiran 10.03.2023. Zadnji put osvježen 10.03.2023.

Ocijenjeno u analizi