UEFA IZBACILA 11 KLUBOVA IZ EVROPE NA TRI GODINE! Drakonske kazne, upletena ČETIRI kluba iz Ex-Yu

Izvor/medij: Mondo.rs
Ocjena: Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Zvanični protiv anonimnih izvora: Da li je UEFA izbacila FK Borac Banja Luka iz takmičenja?

Oglasila se UEFA i još jednom pokazala da nema pardona, ali samo za klubove sa istoka Evrope.

Disciplinski organi UEFA odlučili su izbace 11 klubova iz Evrope na tri godine. U pitanju su Kluž (Rumunija), Olimpija (Slovenija), Rijeka i Osijek (Hrvatska), Borac Banjaluka (BiH), Astana i Kizil (Kazahstan), Valmijera (Litvanija), Konjaspor (Turska), Aris (Grčka) i Florijana (Malta). Od pomenutih, Kluž i Osijek su uslovni suspendovani na dve godine, a Aris, Astana, Olimpija i Rijeka na jednu sezonu uslovno, odnosno ova odluka može da se preinači ako ispune uslove za 2023/24, odnosno 2023/24 i 2024/25.

Razlog zbog kog UEFA kažnjava ove klubove su naravno finansijske prirode, odnosno u periodu dužem od 90 dana nisu isplaćivali svoje igrače i stručni štab što se ne toleriše.

To nije i jedina kazna za njih, pošto je UEFA "udarila" i po džepu. Najviše novca će morati da plati Kluž (250.000 evra), dok potom slede Osijek (150.000), Konjaspor (150.000), Olimpija (100.000), Aris i Valmijera (50.000), a ostali klubovi značajno manje. Među kažnjenima je i Borac iz Banjaluke (10.000 evra), odnosno od onih koji nisu pomenuti u prvim kaznama - novčane kazne čekaju još i maltešku Florijana i kazahstanski Kizil.

UEFA je u svom izveštaju takođe navela da Osijek i Rijeka nisu ispunili uslove da dobiju licencu za UEFA takmičenja pošto su imali dugove kada se "podvukla crta" u martu 2022. godine, pa su iz tog razloga ovi hrvatski klubovi kažnjeni i od "bonusa" za Konferencijsku ligu. Preciznije, dobiće 450 hiljada evra manje nego što su zaradili u ovom takmičenju prethodne sezone.

Interesantno, UEFA u svom izveštaju o kaznama opet "udara" samo na klubove iz istočne Evrope, dok su oni sa Zapada, a nije da nije bilo propusta u prethodnom periodu (slučajevi Mančester siti, Čelsi, Juventus...) ponovo prošli bez kazne. Makar to deluje za sada.

Članak indeksiran 12. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me