UEFA izbacila Borac iz Evrope

Izvor/medij: Informer.ba
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Zvanični protiv anonimnih izvora: Da li je UEFA izbacila FK Borac Banja Luka iz takmičenja?

Evropska nogometna federacija (UEFA), na osnovu novog Pravilnika o licenciranju i financijskoj održivosti klubova, sankcionirala je 11 europskih klubova među kojima i banjalučki Borac.

Zbog kašnjenja većeg od 90 dana u isplati svojih obveza Borac je kažnjen s 10.000 eura te gubi pravo nastupa u evropskim takmičenjima na tri godine, počevši od sezone 2023./24.

Pored Borca kažnjeni su sljedeći klubovi: Aris (Grčka), Astana (Kazahstan), CFR 1907 Cluj (Rumunjska), Floriana (Malta), Konyaspor (Turska), Kyzyl-Zhar Petropavlosk (Kazahstan), Olimpija Ljubljana (Slovenija), Osijek (Hrvatska), Rijeka (Hrvatska) i Valmiera (Litva).

Cluj i Osijek kažnjeni su uvjetno na dvije godine i neće biti izbačeni iz Evrope ako podmire svoje obveze, dok je kazna za Aris, Astanu, Olimpiju i Rijeku uvjetna na jednu godinu.

Zbog neispunjavanja kriterija za licenciranje klubova Osijek i Rijeka kažnjeni su s dodatnih 450.000 eura. Ta kazna bit će naplaćena od prihoda koje su Osijek i Rijeka trebali dobiti od UEFA-e za nastup u Konferencijskoj ligi ove sezone.

Članak indeksiran 10. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me