Raskrinkavanje.ba

Visoko.ba → UEFA kaznila Borac i na tri sezone ga izbacila iz Europe

04.03.2023
Tekst članka

Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) izbacila je banjalučki Borac iz evropskih takmičenja zbog kašnjenja s isplatama dugovanja dužim od 90 dana.

UEFA-ino tijelo za finansijsku kontrolu klubova dovršilo je svoju prvu procjenu zahtjeva solventnosti na temlju novih UEFA-inih pravilnika o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti.

Borac se nalazi među 11 klubova koje je UEFA žestoko kaznila – neki su izbačeni iz Evrope, dok su neki klubovi dobili uvjetnu kaznu i bit će pod posebnom prismotrom u narednom periodu i tek u slučaju ponavljanja grešaka, kazna će im biti važeća.

Uz Borac, kažnjeni su Aris Thessaloniki FC (Grčka), FC Astana (Kazahstan), CFR 1907 Cluj (Rumunija), Floriana FC (Malta), Konyaspor (Turska), FC Kyzyl-Zhar SK Petropavlosk (Kazahstan), ŠD NK Olimpija Ljubljana (Slovenija), NK Osijek (Hrvatska), HNK Rijeka (Hrvatska) i Valmiera FC (Litvanija).

Zbog nepodmirenih finansijskih obaveza u više od 90 dana klubovima je nametnuto isključenje od sudjelovanja u UEFA-inim evropskim takmičenjima za koje bi se inače kvalifikovali u naredne tri sezone, odnosno sezone 2024/25, 2025/26 i 2026/27.

Kako je UEFA ozvaničila, kazna postaje važeća za naredne tri sezone u kojima bi se Borac kvalifikovao za Evropu. Kako je ova sezona već u toku, Banjalučani imaju teoretske šanse da u evropskim takmičenjima zaigraju ovog ljeta.

Uz to, Borac će morati da plati 10.000 eura kazne. Međutim, kazna nije ista za sve klubove. Tako su neki od klubova suspendovani na probni rok, odnosno neće se uvažiti ukoliko klubovi ispune zahtjeve.

Za CFR Cluj i NK Osijek isključenje je suspendovano na dvije godine i bit će provedeno samo ako ti klubovi ne ispune finansijske obaveze u naredne dvije sezone.

Za Aris, Astanu, Olimpiju i Rijeku isključenje je suspendovano na probni rok od jedne sezone i bit će provedeno samo ako ti klubovi ne ispune obaveze u narednoj sezoni.

Za preostale klubove na listi, među kojima je Borac, kazna je važeća i oni nemaju drugu šansu.

https://www.uefa.com/insideuefa/news/027f-177241b6965c-f34523889827-1000–the-cfcb-renders-decisions-on-overdue-payables/

Federalna.ba / Onasa / Visoko.co.ba

Članak indeksiran 10.03.2023. Zadnji put osvježen 10.03.2023.

Ocijenjeno u analizi