Uefa uslovno izbacila 11 klubova iz Evrope zbog nepoštovanja finansijskih propisa

Izvor/medij: Vijesti Me
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Zvanični protiv anonimnih izvora: Da li je UEFA izbacila FK Borac Banja Luka iz takmičenja?

Kažnjeni su: Kluž (Rumunija), Olimpija (Slovenija), Rijeka i Osijek (Hrvatska), Borac Banjaluka (BiH), Astana i Kizil (Kazahstan), Valmijera (Litvanija), Konjaspor (Turska), Aris (Grčka) i Florijana (Malta)

Evropska kuća fudbala (Uefa) kaznila je čak 11 klubova zbog nepoštovanja finansijskih propisa.

Uefa je prošle godine izglasala novi Pravilnik o licenciranju i finansijskoj održivosti klubova, a sada je donijela i odluke koje se temelje na tom Pravilniku.

Kažnjeni su: Kluž (Rumunija), Olimpija (Slovenija), Rijeka i Osijek (Hrvatska), Borac Banjaluka (BiH), Astana i Kizil (Kazahstan), Valmijera (Litvanija), Konjaspor (Turska), Aris (Grčka) i Florijana (Malta).

Kluž i Osijek su uslovno suspendovani na dvije godine, a Aris, Astana, Olimpija i Rijeka na jednu sezonu uslovno.

Odluka može da se promijeni ukoliko ispune uslove za sezonu 2023/2024, te 2024/2025.

Uefa je klubove kaznila i novčano, pa će Kluž morati da plati 250.000 eura, Osijek i Konjaspor po 150.000, Olimpija 100.000, Aris i Valmijera 50.000, a Borac iz Banjaluke, Kizil i Florijana će morati da plati 10.000 eura.

Klubovi su kasnili sa isplatama duže od 90 dana zbog čega je Uefa reagovala. Svi timovi su isključeni iz takmičenja dok ne budu sredili finansije.

Osijek i Rijeka nisu ispunili kriterijume za licenciranje zbog dugovanja iz marta 2022. godine. To je neophodno da bude ispunjeno kako bi se klubovi takmičili u Evropi.

Članak indeksiran 12. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me