Ujedinjena Srpska: Žalba Sudu BiH na diskriminatorsku odluku CIK-a BiH

Izvor/medij: RTRS
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: RTRS pristrasno o zabrani učešća na izborima za Ujedinjenu Srpsku

Ujedinjena Srpska će u zakonskom roku podnijeti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH na odluku Centralne izborne komisije BiH /CIK/ o zabrani učešća ove partije na predstojećim lokalnim izborima i očekuje da ta sudska instanca uvaži žalbu.

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske i šef pravnog tima ove stranke Milan Petković rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da još nisu zaprimili diskriminatorsku odluku CIK-a, ali da smatraju da ona nije utemeljena na zakonu, te da je sramna i da će pasti pred Sudom BiH.

- Ovom odlukom je izvršena diskriminacija prema kandidatima Ujedinjene Srpske - rekao je Petković i dodao da u CIK-u sjede političari i izriču sankcije prema direktivama svojih političkih vođa.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da se pokazuje da CIK BiH nije nezavisan organ, te da provodi direktive SDA, DF-a, SDS-a, PDP-a...

- Bave se diskriminacijom i diskreditacijom političkih stranaka što je neviđeno u svjetskoj praksi. Ovo je prljava igra i pokušaj velike izborne krađe, a osnovni motiv je Banjaluka gdje SDS i PDP pokušavaju napraviti polugu zajedničke politike sa SDA i DF. Odluka je neodrživa - rekao je Stevandić i dodao da će Ujedinjena Srpska pobijediti i na sudu i na izborima.

On je rekao da spot ove stranke, koji je sporan CIK-u, zapravo osuđuje one koji slave protjerivanje ljudi.

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Natalija Trivić rekla je da emitovani spot, koga su u CIK-u BiH ocijenili uvredljivim, nije bio predmet predizborne kampanje ove stranke.

- Nismo još nijednom emitovali nijedan predizborni spot - rekla je Trivićeva.

Generalni sekretar stranke Neven Stanić je rekao da je odluka CIK-a politička, a ne pravna.

- Pobijedićemo i na sudu i na izborima jer će odluka biti osporena zbog toga što je neutemeljena - rekao je Stanić.

CIK BiH je poništila juče ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske i predsjednika te stranke Nenada Stevandića kaznila sa 10.000 KM.

Ova odluka CIK-a uslijedila je zbog objave spota ove političke partije, a što je prema njihovom tumačenju kršenje Izbornog zakona BiH.

Članak indeksiran 17. 10. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me