Raskrinkavanje.ba

Standard → Ukinute akcize na naftu

27.07.2022
Tekst članka

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče ukidanja akciza na gorivo, javlja Anadolija.

Prvi prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, izjednačava nastanak obveze plaćanja akcize za poreze obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreznim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode. Za ovaj prijedlog zakona u drugom čitanju od 14 prisutnih izaslanika glasalo je 12, protiv je bio jedan, a jedan je bio suzdržan.

Drugi zakonski prijedlog ticao se ukidanja akciza na naftne derivate na razdoblje od pola godine, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca. Predlagač je Zastupnički dom PSBiH. Ustavnopravna i Komisija za financije i proračun Doma naroda Parlamenta BiH su u utorak jednoglasno podržale tekst zakona kojim se ukidaju akcize na naftne derivate, a nakon što je izmjene Zakona o akcizama po hitnom postupku 9. ožujka usvojio Zastupnički dom PSBiH.

Za prijedlog zakona glasalo je svih 14 izaslanika, uz opću i entitetsku većinu. U suštini, iako su akcize na naftu i naftne derivate praktično ukinute, odluka još nije konačna jer slijedi usvajanje izmjena Zakona o akcizama u drugom čitanju što može trajati mjesecima.

Članak indeksiran 09.08.2022. Zadnji put osvježen 09.08.2022.

Ocijenjeno u analizi