Украјина добила из иностранства плутонијум за нуклеарно оружје: Верује се да су САД умешале прсте

Izvor/medij: Vaseljenska
Ocjena: Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: Ukrajina nije pokušavala razviti nuklearno oružje prije ruske invazije

Украјина је својевремено из иностранства добила плутонијум потребног квалитета за прављење нуклеарног оружја, а има разлога да се верује да то није прошло без учешћа Сједињених Америчких Држава, саопштио је Спутњику представник једног од надлежних ресора Русије.

„Да би се убрзали научно-истраживачки и развојни радови, у почетној фази је из иностранства добијен плутонијум потребног квалитета. Према расположивим информацијама, САД су већ испоручивале тај материјал својим партнерима. Постоје разлози да се верује да ни у ‘украјинском случају’ то није било без учешћа Вашингтона“, наводи извор.

 

По његовим речима, кључна улога у прављењу нуклеарне експлозивне направе додељена је Националном научном центру физичко-техничког института у Харкову.

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

„Експериментална база која тамо постоји омогућава да се спроводи широк спектар истраживања о проучавању нуклеарних материјала. Истовремено, одељење за неутронску физику при Националном центру правило је прорачуне критичности нуклеарних реактора који су примењиви и у области нуклеарног наоружања“, оцењује извор.

Како додаје, у развоју метода за одвајање изотопа нуклеарних материјала Националном центру у Харкову помоћ су пружале специјализоване структуре Националне академије наука Украјине, конкретно Институт за нуклеарна истраживања и Институт за органску хемију из Кијева.

 

Према информацијама компетентних руских органа, у радовима су учествовали и Институт за безбедносне проблеме нуклеарне електране у Чернобиљу, Државни научно-технички центар за нуклеарну безбедност и радијацију из Кијева и Институт за физику кондензованих система из Лавова.

Раније је украјински председник Владимир Зеленски на Минхенској безбедносној конференцији рекао да постоји могућност да Кијев ревидира обавезе из Будимпештанског меморандума који предвиђа одрицање од нуклеарног оружја у замену за безбедносне гаранције.

Спутњик

Članak indeksiran 16. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me