Raskrinkavanje.ba

Dnevnik.rs → Украјина спремала напад на Донбас у марту

09.03.2022
Tekst članka

МОСКВА: Руско Министарство одбране саопштило је данас да је добило тајна документа која потврђују да је Украјина припремала војну операцију у Донбасу у марту.

Током специјалне војне операције, тајна документа команде Националне гарде Украјине доспела су у посед руских војника. Ови документи потврђују тајну припрему кијевског режима за офанзивну операцију у Донбасу у марту 2022", рекао је портпарол Министарства Игор Конашенков на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, реч је о тајном наређењу команданта Националне гарде Украјине генерал-пуковника Миколе Балана од 22. јануара ове године, преноси Интерфакс.

Како је навео, било је планирано да се борбена координација украјинских националиста заврши до 28. фебруара, како би се обезбедила реализација борбених задатака у саставу украјинске „Операције здружених снага“ у Донбасу.

Руски војни ресор објавио је документ који потврђује да је кијевски режим за март спремао офанзивну операцију на Донбас.

„Министарство одбране Русије објављује оригинал тајног наређења команданта националне гарде Украјине, генерал-пуковника Николаја Балана од 22. јануара 2022. године“, рекао је Конашенков.

Према његовим речима, наређено је „организовање припрема батаљонске тактичке групе 4. бригаде оперативне намене за извршавање борбених (специјалних) задатака у операцији Здружених снага у саставу бригаде оружаних снага Украјине“.

Документ је упућен шефовима северне кијевске, јужне одеске и западне територијалне управе Националне гарде Украјине.

„У наређењу које је пренето команди органа управе Националне гарде Украјине детаљно је описан план припреме једне од ударних група за офанзивна дејства у зони такозване ''операције Здружених снага'' у Донбасу“, рекао је Конашенков.

Навео је и да су јединицу украјинских десантно-јуришних снага, која је планирана да се ангажује у Донбасу, од 2016. године обучавали амерички и британски инструктори у Лавову по програму обуке „НАТО стандарда“.

Додао је да питање умешаности САД и НАТО у планирање операције Украјине за јуриш на Донбас засад остаје нејасно.

„Специјална војна операција Оружаних снага Русије, спроведена од 24. фебруара, спречила и осујетила офанзиву великих размера ударних група украјинских трупа на Луганску и Доњецку Народну Републику, које не контролише Кијев, у марту 2008. године", рекао је Конашенков.

Članak indeksiran 05.04.2022. Zadnji put osvježen 05.04.2022.

Ocijenjeno u analizi