Ukrajina je mogla postati nuklearna država u bliskoj budućnosti

Izvor/medij: Vesti-online
Ocjena: Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Ukrajina nije pokušavala razviti nuklearno oružje prije ruske invazije

Izjava predsednika Vladimira Zelenskog u Minhenu da Ukrajina namerava da se pridruži nuklearnim silama nije bila slučajna – to se moglo desiti u najbližoj budućnosti, saopštio je Sputnjiku predstavnik jednog od nadležnih resora Rusije.

 

– Odmah nakon što se 1994. godine pridružila Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja Ukrajina je kao nenuklearna država započela naučno-istraživačke i razvojne radove u cilju formiranja tehnološke baze za moguće pravljenje sopstvenog nuklearnog oružja – rekao je on.

Kako ističe, ti radovi su se intenzivirali i dobili su jasnu praktičnu orijentaciju 2014. godine po prećutnom naređenju Petra Porošenka koji je tada bio na čelu države.

– Podaci kojima raspolaže Spoljna obaveštajna služba svedoče o tome da su naučno-istraživački i razvojni radovi na pravljenju nuklearne eksplozivne naprave, koja se kasnije mogla iskoristiti prilikom pravljenja nuklearnih bojevih glava, vođeni kako u pravcu upotrebe uranijuma, tako i plutonijuma. Ukrajinska naučna zajednica poseduje dovoljno kompetencija da napravi naprave kako ‘implozivnog’, tako i ‘topovskog’ tipa – navodi izvor.

Po njegovim rečima, Kijev je tajno mogao da nabavi na Zapadu tehnologiju za centrifugalno obogaćivanje uranijuma i lasersko odvajanje izotopa.

– Realizujući programe kako u nuklearnoj, tako i u raketnoj sferi više od dve decenije, Ukrajina je dosledno išla ka stvaranju svih neophodnih uslova za pravljenje sopstvenog nuklearnog oružja – ocenjuje sagovornik.

Kako je kazao, bili su postignuti „značajni rezultati“ u oblasti modelovanja nuklearnih lančanih reakcija, izdvajanja izotopa fisilnih materijala, kao i u sferi proučavanja metalurgije nuklearnih materijala.

– Prema zaključku zapadnih eksperata, kijevski režim je bio najbliži pravljenju nuklearne eksplozivne naprave na bazi plutonijuma njegovim tajnim izolovanjem iz utrošenog nuklearnog goriva koje je uskladišteno na teritoriji zemlje. Ukrajinski stručnjaci mogli su da naprave takvu napravu u roku od nekoliko meseci. Izuzetno opasan projekat Kijeva – ‘nuklearna Ukrajina’ mogao je da postane stvarnost u veoma bliskoj budućnosti – konstatuje izvor.

Članak indeksiran 16. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me