Raskrinkavanje.ba

Nulta tačka → Ukrajina najavljuje Holokaust Rusa koji podržavaju Putina

23.05.2023
Tekst članka

Ukrajinskim vojnim zvaničnicima naređeno je da počnu masovno ubijati Ruse koji pokazuju bilo kakvu podršku svojoj zemlji ili lideru Vladimiru Putinu.

Prema rečima šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe, general-majora Kirila Budanova, predsednik Zelenski je odobrio istrebljenje Rusa koji odbijaju da osude Putina i pokažu podršku Ukrajini.

U intervjuu sa novinarom, Budanov je potvrdio da je pogubljenje pro-putinovskih građana već počelo: „Već smo uspešno eliminisali dosta ljudi. Bilo je slučajeva za koje svi znaju, zahvaljujući medijskom izveštavanju.

 

Dailymail.co.uk izveštava: Nekoliko istaknutih ličnosti je ubijeno ili ranjeno eksplozivom u Rusiji od početka specijalne vojne operacije 24. februara prošle godine.

Dana 6. maja, pisac Zahar Prilepin, 47, ostao je sa višestrukim povredama nakon napada gde mu je postavljena bomba ispod automobila.

Vozilo ruskog pisca i blogera dignuto je u vazduh u jednom selu u ruskoj oblasti Nižnji Novgorod. On je zadobio prelome, ali je u incidentu poginuo njegov vozač.

 

Ruski istražitelji saopštili su da ispituju Aleksandra Permjakova, kojeg su optužili za saradnju sa ukrajinskim obaveštajnim službama.

Vladlen Tatarski, 40, vojni bloger blizak sa šefom Vagnera Jevgenijem Prigožinom, ubijen je od eksploziva skrivenog u statueti koja mu je predata na javnom govoru koji je održao u kafeu u Sankt Peterburgu 2. aprila.

 

 

Kasnije tog meseca, ruski sud je odbio kauciju 26-godišnjoj Darji Trepovoj. Ona je optužena za terorizam zbog bombaškog napada u kojem je ubijen Tatarski, čije je pravo ime bilo Maksim Fomin.

 

Istražitelji su rekli da je radila u ime proukrajinske grupe koja je povezana sa Aleksejem Navaljnim – tvrdnje koje su Navaljnijevi saradnici i Kijev odbacili.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da je izdat nalog za hapšenje Jurija Denisova, ukrajinskog državljanina za koga tvrde da je dva meseca pratio Tatarskog iz stana u blizini njegove kuće.

Navodi se da je došao iz Letonije po instrukcijama „ukrajinskih specijalnih službi“.

U avgustu prošle godine, Darja Dugina, 29, ćerka filozofa Aleksandra Dugina, ubijena je od eksplozije automobila bombe na putu izvan Moskve.

Budanov je tvrdio da su udari dronovima koji su 3. maja pogodili Kremlj, očigledno sa ciljem da se ubije Putin, rezultat navodne „ruske agresije“.

Na Different People, ukrajinskom Jutjub kanalu, Budanov je rekao da su nedavne akte sabotaže unutar ruske teritorije, uključujući napade na naftnu i gasnu infrastrukturu blizu ukrajinske granice i iskakanje teretnog voza, počinili „skoro 100 odsto građani Ruske Federacije’.

U drugom intervjuu za Jutjub kanal pod nazivom Island, Budanov je rekao da je „malo Rusa“ sarađivalo sa njegovom ukrajinskom vojnom obaveštajnom agencijom GUR.

On je rekao da oni imaju „patriotske razloge“ za izvođenje tih dela i da su „spremni da promene Rusiju“.

Budanov je rekao da iako je Putin bio legitimna meta, Ukrajina nije pokušavala da ga ubije.

Rekao je: „Ovi slučajevi su se desili i nastaviće se“.

„Takvi će dobiti zasluženu kaznu, a odgovarajuća kazna može biti samo likvidacija i ja ću je sprovesti“.

Budanov je dodao da se ruska poslovna elita protivi operaciji i da traži načine da je privede kraju.

On je tvrdio da ako Rusi uspeju da okončaju Putinovu vladavinu, Ukrajina će i dalje morati da uspostavi demilitarizovanu zonu 60 milja unutar ruske teritorije kako bi izbegla borbe u budućnosti.

Dodao je: „Ovo bi trebalo da bude naš cilj. Ako neće da napadnu i ne odluče da žele osvetu za nekoliko godina, to ne bi trebalo da bude problem“.

Nulta Tačka/DailyMail

Članak indeksiran 30.05.2023. Zadnji put osvježen 30.05.2023.

Ocijenjeno u analizi