Raskrinkavanje.ba

Hrvatski medijski servis → Ukrajina skladišti oružje sa zapada u nuklearnim elektranama

23.01.2023
Tekst članka

Ruska vanjska obavještajna služba (SVR) optužila je u ponedjeljak Ukrajinu da skladišti oružje isporučeno sa zapada u nuklearnim elektranama širom zemlje.

U priopćenju, SVR tvrdi da su raketni bacači HIMARS, sustavi protuzračne obrane i topničko streljivo isporučeni iz SAD-a dostavljeni nuklearnoj elektrani Rivne na sjeverozapadu Ukrajine.

“Ukrajinske oružane snage skladište oružje i streljivo koje je isporučio zapad na teritoriju nuklearnih elektrana”, rečeno je, dodajući da je isporuka oružja u elektranu Rivne dostavljena u zadnjem tjednu prosinca, prenosi Hina.

Mnoge ukrajinske nuklearne elektrane u središtu su pozornosti od početka sukoba. Ruske snage zauzele su nefunkcionalnu nuklearnu elektranu Černobil manje od 48 sati nakon invazije, a također su zauzele nuklearnu elektranu Zaporižju – najveću u Europi – početkom rata.

I Kijev i Moskva međusobno se optužuju za granatiranje Zaporižje, a Ukrajina kaže da Rusija koristi to mjesto kao de facto skladište oružja.

Organizacija Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog napada u blizini elektrane, upozoravajući na opasnost od nuklearne katastrofe./HMS/

Članak indeksiran 01.02.2023. Zadnji put osvježen 01.02.2023.

Ocijenjeno u analizi