UKRAJINSKO RATIŠTE – PRESJEK DEŠAVANJA

Izvor/medij: RTV USK
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: U Javorivu nije granatiran “NATO centar”, niti u Ukrajini ima NATO vojnika

- Prošlo je 19 dana od agresorskog napada Rusije na susjednu Ukrajinu. Stanovništvo svakodnevno trpi bombardovanje iz zraka i sa kopna.

UKRAJINA, 14. marta - Najteža situacija i dalje je u Mariupolju koji trpi najstrašnija razaranja i ubistva civila.  Eksplozije se čuju u Lavovu i nadomak Kijeva  gdje su ruske snage pucale po evakuacijskom konvoju u kojem je ubijeno sedmero ljudi.  Online pregovori između Ukrajine i Rusije prekinuti su do sutra.

Ruska invazija na Ukrajinu traje 19 dana. U posljednja 24 sata na udaru je bio glavni grad Kijev. Na evakuacijski konvoj otvorena je vatra, poginulo je sedmero ljudi.  Najmanje dvije osobe su poginule, a desetine su ranjene u zračnim napadima koji su pogodili stambenu zgradu u ovom gradu.  U Mariupolju je do sada poginulo više od 2.500 civila, rekao je medijima savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksij Arestovič naglasivši da se napadi nastavljaju i da ukrajinska vojska sprečava ruske napade. Konvoj od 160 automobila poslijepodne je napustio  Mariupolj, potvrdile su gradske vlasti, dodajući da je to prvi uspješni pokušaj organiziranja "humanitarnog koridora".

Izvještaji na aplikaciji Telegram tvrde da su ruske trupe digle u zrak naoružanje ispred nuklearne elektrane Zaporižja. U poruci ukrajinske kompanije za nuklearnu energiju, Energoatom, stoji da još nije jasno jesu li razine radijacije povišene nakon eksplozije.

Stotine civila zbog ruskih napada primorani su da žive u improviziranom skloništu napravljenom u harkovskom metrou.  Civilima u ovo gradu se dijeli prikupljena hrana i ostale potrepštine. Dugi su redovi građana koji čekaju na pomoć u gradu koji je pod ruskim napadima.

Granatiranje baze u blizini ukrajinsko-poljske granice predstavlja prvi direktniji napad Rusije na područja bliže NATO-u. Osim što su projektili ispaljeni nedaleko od članice Alijanse, ruska prijetnja se ogleda i u tome što su uništene upravo baze NATO-a nedaleko od Lavova.

Trudnica i njena beba, sa fotografije koja je pokazala sav užas rata, preminule su nakon što  je Rusija bombardovala porodilište u Mariupolju u kojem se trebala poroditi.

Nakon što su brojni američki zvaničnici ustvrdili da je Rusija zatražila od Kine pomoć u vidu oružja i finansija,  Kina danas demantira ove informacije. SAD su upozorile Kinu da će snositi posljedice ukoliko pomognu Rusiju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je od početka ruskog napada na Ukrajinu ubijeno 13.000 ruskih vojnika, uništena su 74 aviona, 86 helikoptera i preko hiljadu oklopnih vozila ruske vojske. On je u nedjelju posjetio vojnike ranjene tokom ruskih napada u bolnici.

Agencija UN-a za izbjeglice objavila je da je više od 2,8 miliona ljudi iz Ukrajine pobjeglo u susjedne zemlje, a da je oko 6,7 miliona interno  raseljenih. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da su zalihe lijekova pri kraju, a bolnice se bore da pruže njegu bolesnima i ranjenima.

Na prekid rata u Ukrajini i danas je pozvao poglavar rimokatoličke crkve papa Franjo. Ruske napade na dječje bolnice i civile opisao kao "varvarske", a Mariupolj nazvao mučeničkim gradom.

 

Članak indeksiran 18. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me