Raskrinkavanje.ba

RTV BN → "Уникатно и одговарајуће рјешење за БиХ"

21.11.2023
Tekst članka

Предсједник Социјалистичке партије Српске /СПС/ Горан Селак изјавио је да Дејтонски споразум представља уникатно и одговарајуће рјешење за компликовану уставну, политичку и друштвену стварност у БиХ и да ова партија подржава Републику Српску у настојањима да одбрани тај међународни уговор.

Поводом 28 година од парафирања Општег оквирног споразума за мир у БиХ, потписаног у Дејтону, Селак је рекао Срни да је Дејтонски споразум оптимално рјешење за БиХ, јер омогућава суживот, мир и стабилност, али и право на развијање посебности Републици Српској, која је најважнија тековина и историјски подвиг српског народа.

"Дејтонским споразумом омогућени су мир и стабилност као највредније тековине човјечанства, али је успостављена и данашња БиХ, коју чине два равноправна ентитета и три конститутивна народа", напоменуо је Селак.

Он је додао да је тај мировни споразум омогућио енитетима и народима да, кроз уставне механизме, очувају своје посебности, одржавају мир и обезбиједе грађанима економски просперитет.

Данас се навршило 28 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса. 

Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 29.11.2023.

Ocijenjeno u analizi