Raskrinkavanje.ba

Haber → Uništena Hajdučka vrata na Blidinju, uzrok ljudski faktor

22.09.2020
Tekst članka

Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice, koji je prirodni spomenik BiH i jedan od najljepših simbola Parka prirode Blidinje, poznat kao Hajdučka vrata je srušen.

Ove informacije su potvrđene iz Planinarskog saveza HB, iz kojeg navode da je u pitanju ljudski faktor.

AD

Decentralized multi-crypto Wallet

Ono što je priroda stvarala vijekovima uništio je čovjek“, ističu iz planinarskog saveza.

Tvrde da je uzrok neodgovorno ponašanje pojedinaca koji su se u želji za što ljepšom fotografijom, penjali po gornjem rubu prstena i uništavali krhke stijene od kojih je sačinjen na daleko prepoznatljivi prsten.

Hajdučka vrata su bila kameni otvor u stijeni promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora.

Nalazio se na 2.000 metara nadmorske visine na planini Čvrsnica i godišnje ga je posjećivalo na hiljade planinara i ljubitelja prirode, a pogled koji se sa njegove lokacije pruža na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež i Prenj jednostavno oduzima dah.

Navodno se i jedna od trilogija “Gospodar prstenova” trebala snimati na ovoj lokaciji, ali se to nije dogodilo zbog nepristupačnog terena.

Zbog svoje estetske i ambijentalne vrijednosti, Hajdučka vrata su 1985. godine zaštićena kao prirodni spomenik u Bosni i Hercegovini, prenosi “Klix“.

Članak indeksiran 23.09.2020. Zadnji put osvježen 30.01.2024.

Ocijenjeno u analizi