Raskrinkavanje.ba

Brčanski Forum → Uoči godišnjice Dejtona iz Srpske brojni pozivi na očuvanje ovog međunarodnog sporazuma

20.11.2023
Tekst članka

Uoči 28. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma iz Republike Srpske stižu brojni pozivi na očuvanje međunarodnog sporazuma koji je donio mir a Srpskoj, nastaloj znatno prije 9. januara 1992., međunarodnu potvrdu. Dejtonskim sporazumom koji je dogovoran od 1. do 21. novembra 1995. u američkom gradiću Dejton a 14. decembra iste godine potpisan u Parizu, stvorena je složena, državna zajednica sastavljena od dva entiteta: Republike Srpske i Federacije, te Brčko Distrikta i tri konstitutivna naroda.

Nepune tri decenije od nastanka Dejtonskog mirovnog sporazuma, Republika Srpska je jedina koja slavi datum parafiranja u Dejtonu i danas poštuje njegove tekovine. Međunarodni faktori koji su ga kreirali, Bošnjaci koji Dejtonu mogu zahvaliti dobitak teritorije, konstatno ga urušavaju preko nametnutih odluka i Ustavnog suda BiH.

– Dejtonski mirovni sporazum od 95-te naovamo ima različite faze, u jednoj fazi bio je faza mira pa faza reformi pa pokušaja približavanja EU a danas je faza pokušaja da se BiH obezbjedi puna suverenost, da se stranci isprate i da se Dejton odbrani od uzurpacija koje čini Kristijan Šmit. U tome je protekla prošla dejtonska godina a čini mi se da će i sljedeća, rekao je Ognjen Tadić, savjetnik predsjednika Republike Srpske.

Na Aranđelovdan 95-te bivši predsjednik Narodne skupštine Dragan Kalinić sa zebnjom je u najužem rukovodstvu Srpske iščekivao vijesti iz Dejtona. Bile su bolne, Srbi su ostali bez zapadnokrajiških i sarajevskih opština odbranjenih u ratu, izlaza na more, pitanje Brčkog bilo je neriješeno, Srpska presječena kod Goražda. Ipak rat je bio završen, a Republika Srpska međunarodno verifikovana sa brojnim nadležnostima u okviru redefinisane BiH – sjeća se Kalinić.

– Ubrzo nakon potpisivanja i tokom svih proteklih 28 godina uslijedila klizajuća revizija Dejtonskog sporazuma, oličena u aktivnosti brojnih opskurnih organizacija i likova delegiranih od antisrpski ostrašćenih zapadnih administracija. 4.58-Republika Srpska zna svoj put, ima ljudske i materijalne resurse da bude samoodrživa, a isto misle i inostrani prijatelji Srpske. Ako makar jedan od tri naroda ne želi ovu zemlju, onda se zna šta je njena sudbina – kaže Dragan Kalinić bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

U Boračkoj organizaciji kažu da BiH ima šanse da opstane samo na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, pokušaji drugačijeg uređenja Srpsku vodi ka samostalnosti. Da je BiH jedino moguća kao “dejtonska” a u svakom drugom slučaju nemoguća država, stav je Organizacije starješina VRS. Iz Asocijacije Stvaralaoci Republike Srpske poručuju da je Dejtonski sporazum uništen do mjere da se postavlja pitanje da li i postoji.

– Sada se proba na sve načine da se uništi ono što je nekeda zaključeno i na čemu je temeljen mir u bivšoj BiH ali mi to prihvatiti ne možemo – istakao je Božidar Vučurević počasni predsjednik Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske.

Podatak da se 21. novembar, dan kada je u vojnoj bazi Rajt-Peterson parafiran DMS, ne slavi kao praznik u Federaciji, govori o namjeri Bošnjaka da ga promijene kako bi Srpska nestala.

Za njih je to “luđačka košulja” tačnije smetnja za tzv. građansku Bosnu. Iz Srpske odgovaraju da je Dejton jedino i optimalno rješenje za BiH, njegovo rušenje Srpsku vodi samo jednim putem, izvan BiH.

Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 29.11.2023.

Ocijenjeno u analizi