Raskrinkavanje.ba

Novi Svjetski Poredak → UPOZORENJE RODITELJIMA: Stiže nova droga na Balkan! To nisu bomboni, to je nova smrtonosna droga!

16.08.2015
Tekst članka

Pojavila se nova droga koju dileri dijele po školama, doduše najviše u Njemačkoj, ali jako brzo doći će i do nas. Zove se jagoda kvik ili jagoda met. Miriše na jagode, a izgleda kao gumeni žele bombon ili Pop Rocks

 

Upozorite svoju djecu da nikad od nikoga ne uzimaju.

 

Ta droga je kristal meth (metamfetamin) s okusom jagode i može ih ubiti – glasi poruka koja je u prethodnih nekoliko dana preplavila društvene mreže na Balkanu.

Društvenim mrežama u poslijednjih nekoliko dana se širi upozorenje o novom narkotiku, koji je voma popularan u Zapadnoj Europi i koji ubrzo može stići u Hrvatsku, Srbiju i Bosnu, a čije je djelovanje katastrofalno po upotrebu.

Radi se o novom obliku kristal metha, koji se naziva “jagoda meth”. Ova droga je podvrsta metamfetamina, koji se dugi niz godina koristi na Zapadu.

Iako ove droge ima vrlo malo na domaćim ulicama, ovdašnji korisnici otvoreno zaziru od nje zbog katastrofalnog djelovanja, pa upozorenje treba shvatiti vrlo ozbiljno, jer se u praksi pokazalo da je potrebno vrlo malo vremena da se stvari postanu popularne u EU, nađu svoj put do naše zemlje.

OBAVIJEST RODITELJIMA!

Dragi roditelji, molim vas podijelite ovaj status!

“Pojavila se nova droga koju dileri dijele po školama, doduše najviše u Njemačkoj, ali jako brzo doći će i do nas. Zove se jagoda kvik ili jagoda met. Miriše na jagode, a izgleda kao gumeni žele bombon. Dostupna je i u drugim okusima, poput čokolade. Upozorite svoju djecu da nikad od nikoga ne uzimaju. Ta droga je kristal met s okusom jagode i može ih ubiti. To je definitivno jedan od najružnijih i najkraćih puteva do smrti. Molimo vas, širite ovu vijest, tako da su svi roditelji i djeca na vrijeme upozoreni. Hvala vam – glasi ova poruka koja se proširila društvenim mrežama u našoj zemlji.”

Inače, kristal met (Crystal Meth) spada u sintetičke droge i sve je popularnija u zemljama EU i SAD. Broj korisnika i ovisnika od ove droge uvećava se svake godine, a nadležni organi su se pokazali kao nemoćni da zaustave prodor ovog zla, prije svega među mladima.

 

 

U zemljama u kojima je rasprostranjen kristal on ima status kao “kokain siromašnih”. Kad se uzima duže vrijeme, dolazi do velikih organskih i psihičkih poremećaja.

Ovaj prah, nalik sitnim kristalima (zbog čega se još naziva i “ice” – led), uzima se oralno, ušmrkavanjem, pušenjem ili čak intravenozno – špricanjem. Proces proizvodnje je jednostavan, a kad se uzme, snažno aktivira određene moždane stanice. Kod korisnika se razvija jaka fizička i psihička ovisnost.

Droga se proizvodi u kućnim laboratorijima, a gram košta oko 70 eura. Može se uzeti kao tableta, ušmrkavati se kao prah ili da se ubrizgavati injekcijom. Višestruko je opasnija od kokaina i od heroina, jer djeluje pogubno na mozak i središnji živčani sustav. Korisnik počinje fizički propadati, dobiva jezive ekceme i plikove po cijelom tijelu, a veliki broj njih na kraju oboli od HIV-a.

Odmah nakon prestanka djelovanja droge kod korisnika se javlja osjećaj iscrpljenosti, depresija, razdražljivost i paranoja. U dugoročne posljedice ubrajaju se ekstremna anoreksija, oštećenja krvnih žila mozga, respiratorni problemi i nepravilno kucanje srca koje može rezultirati smrću.

Razdražljivost, pričljivost, loša koordinacija pokreta, potreba za tekućinom, neki su od simptoma po kojima se može prepoznati osoba koja uzima ovu drogu.

Neki od znakova upozorenja za roditelje da vaše dijete može koristiti ovu drogu su neobjašnjiv gubitak apetita, anoreksija ili povećana budnost i aktivnost.

Najgore osobine ovog narkotika su što korisnik nakon vrlo kratkog vremena počinje drastično mijenjati svoj izgled, ispadaju mu zubi, mijenja se fizički izgled do neprepoznatljivosti, pa korisnici ove droge za vrlo kratko vrijeme umiru. Zato je i zovu “zombi droga”.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(telegraf.rs,youtube/uredio:nsp)

Članak indeksiran 24.12.2018. Zadnji put osvježen 24.12.2018.

Ocijenjeno u analizi