Raskrinkavanje.ba

Nova droga ili nova lažna vijest?

Postoje lažne vijesti koje se godinama recikliraju, a određeni online mediji pobrinu se da neke nikad ne izgube rok trajanja, kao u slučaju sa gumenim bombonama za koje tvrde da su nova smrtonosna droga.

Članci koji govore o “smrtonosnoj drogi” objavljeni su pod sljedećim naslovom:

„Upozorite svoju djecu: Ovo nisu gumeni bomboni, nego nova smrtonosna droga!“
Pojavila se nova droga na crnom tržištu, podvrsta metamfetamina, koji se koristi već dugi niz godina na Zapadu. Miriše na jagode i izgleda poput žvakače ili gumenih bombona.
Ova droga je kristalni met sa ukusom jagode i može biti smrtonosna. To je novi oblik kristal meta, koji se zove “jagoda met”.
Lijek je dostupan u drugim ukusima poput čokolade. Upozorite svoju djecu, jer ova droga je metamfetamin s ukusom jagode i može ih ubiti.

Prema pisanju Snopesa, vijest u obliku upozorenja roditelja, počela se na Zapadu pojavljivati još u januaru 2007. godine, gdje je poznata kao „Strawberry Quick“. Snopes je u tom smislu citirao i glasnogovornika američke DEA (Drug Enforcement Agency), koji je vijesti o tome otpisao kao glasine.

„Kao što je glasnogovornik DEA-e primijetio 2010. godine, u glasinama o 'Strawberry Quick'-u nema 'ništa'.
Elektronskom pošto se od jednog do drugog zabrinutog roditelja širi e-mail s tvrdnjom da dileri prodaju djeci metamfetamin s okusom bobica poznat kao 'Strawberry Quick'. Dok e-mailovi sadrže  detalje sa molbom primateljima da ga proslijede dalje, vlasti su saopćile da su tvrdnje više nego 'urbana legenda'.
'Provjerili smo u svim našim laboratorijama, tu nema ništa', rekao je portparol američke administracije za borbu protiv droge Michael Sanders.
Panika je počela da se širi e-mailom oko 2007. godine i na kraju su vijest preuzele novine i televizijske stanice širom nacije. Čak su se i bilteni za provođenje zakona i školski zvaničnici bavili time.
Ipak, rekao je Sanders, DEA nikada nije obaviještena da je bilo ko dodao ukus jagode u metamfetamin i da nisu imali informacije o djeci koja su zbog toga primljena u bolnice u teškom stanju.

Kao što vidimo u navedenom citatu, tvrdnja o navedenoj drogi je samo je lažna uzbuna među roditeljima koja nema utemeljenje i koja se iz godine u godinu reciklira na online medijima i društvenim mrežama.

S obzirom da je riječ o informaciji koja je stara više od deset godina, a za koju su pritom relevantne institucije ustanovile da je riječ o lažnoj uzbuni, sve članke ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti i klikbejt. Ocjenu lažna vijest dobio je portal “Novi svjetski poredak” koji je prvi objavio vijest na našem jeziku još 2015. godine.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 08.05.2018

Novi Život: Upozorite svoju djecu: Ovo nisu gumeni bomboni, nego nova smrtonosna droga!

Upozorite svoju djecu, jer ova droga je metamfetamin s okusom jagode koja ih može ubiti.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 18.12.2018

Priznajem.hr: Upozorite svoju djecu: Ovo nisu gumeni bomboni, nego nova smrtonosna droga!

Upozorite svoju djecu, jer ova droga je metamfetamin s okusom jagode koja ih može ubiti.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 05.02.2018

Novi: UPOZORENJE RODITELJIMA: Ovo nisu gumene bombone, to je nova SMRTONOSNA DROGA!

Nova droga na crnom tržištu, ona je podvrsta metamfetamina, koji se koristi već dugi niz godina na Zapadu. Miriše na jagode i izgleda poput žvake ili...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 01.05.2018

Recepti Godine: NAJNOVIJE UPOZORENJE RODITELJIMA: Ovo nisu gumene bombone, to je nova SMRTONOSNA DROGA!

Nova droga na crnom tržištu, ona je podvrsta metamfetamina, koji se koristi već dugi niz godina na Zapadu. Miriše na jagode i izgleda poput žvake ili...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 12.06.2018

Hayat: NAJNOVIJE UPOZORENJE RODITELJIMA: OVO NISU BOMBONE, TO JE NOVA SMRTONOSNA DROGA!

Tu je nova droga na crnom tržištu. To se zove jagoda met. Miriše na jagode i izgleda poput žvake ili gumenih bombona.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 21.03.2017

Saznajemo.net: NAJNOVIJE UPOZORENJE RODITELJIMA: Ovo nisu bombone, to je nova SMRTONOSNA DROGA!

Tu je nova droga na crnom tržištu. To se zove jagoda met. Miriše na jagode i izgleda poput žvake ili  gumenih bombona.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 27.03.2018

Prva alternativa (blogspot): DROGA U DJEČIJIM BOMBONAMA!! UPOZORENJE ZA SVE RODITELJE!!

Nova droga na crnom tržištu, ona je podvrsta metamfetamina, koji se koristi već dugi niz godina na Zapadu. Miriše na jagode i izgleda poput žvake ili...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 16.08.2015

Novi Svjetski Poredak: UPOZORENJE RODITELJIMA: Stiže nova droga na Balkan! To nisu bomboni, to je nova smrtonosna droga!

Pojavila se nova droga koju dileri dijele po školama, doduše najviše u Njemačkoj, ali jako brzo doći će i do nas. Zove se jagoda kvik ili jagoda met....

 • Klikbejt
 • Lažna vijest