Nova droga ili nova lažna vijest?

Postoje lažne vijesti koje se godinama recikliraju, a određeni online mediji pobrinu se da neke nikad ne izgube rok trajanja, kao u slučaju sa gumenim bombonama za koje tvrde da su nova smrtonosna droga.

Ocijenjeni članci
Novi Život Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Priznajem.hr Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Novi Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Recepti Godine Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Hayat Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Saznajemo.net Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Prva alternativa (blogspot) Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Novi Svjetski Poredak Lažna vijest; Klikbejt;

Članci koji govore o “smrtonosnoj drogi” objavljeni su pod sljedećim naslovom:

„Upozorite svoju djecu: Ovo nisu gumeni bomboni, nego nova smrtonosna droga!“
Pojavila se nova droga na crnom tržištu, podvrsta metamfetamina, koji se koristi već dugi niz godina na Zapadu. Miriše na jagode i izgleda poput žvakače ili gumenih bombona.
Ova droga je kristalni met sa ukusom jagode i može biti smrtonosna. To je novi oblik kristal meta, koji se zove “jagoda met”.
Lijek je dostupan u drugim ukusima poput čokolade. Upozorite svoju djecu, jer ova droga je metamfetamin s ukusom jagode i može ih ubiti.

Prema pisanju Snopesa, vijest u obliku upozorenja roditelja, počela se na Zapadu pojavljivati još u januaru 2007. godine, gdje je poznata kao „Strawberry Quick“. Snopes je u tom smislu citirao i glasnogovornika američke DEA (Drug Enforcement Agency), koji je vijesti o tome otpisao kao glasine.

„Kao što je glasnogovornik DEA-e primijetio 2010. godine, u glasinama o 'Strawberry Quick'-u nema 'ništa'.
Elektronskom pošto se od jednog do drugog zabrinutog roditelja širi e-mail s tvrdnjom da dileri prodaju djeci metamfetamin s okusom bobica poznat kao 'Strawberry Quick'. Dok e-mailovi sadrže  detalje sa molbom primateljima da ga proslijede dalje, vlasti su saopćile da su tvrdnje više nego 'urbana legenda'.
'Provjerili smo u svim našim laboratorijama, tu nema ništa', rekao je portparol američke administracije za borbu protiv droge Michael Sanders.
Panika je počela da se širi e-mailom oko 2007. godine i na kraju su vijest preuzele novine i televizijske stanice širom nacije. Čak su se i bilteni za provođenje zakona i školski zvaničnici bavili time.
Ipak, rekao je Sanders, DEA nikada nije obaviještena da je bilo ko dodao ukus jagode u metamfetamin i da nisu imali informacije o djeci koja su zbog toga primljena u bolnice u teškom stanju.

Kao što vidimo u navedenom citatu, tvrdnja o navedenoj drogi je samo je lažna uzbuna među roditeljima koja nema utemeljenje i koja se iz godine u godinu reciklira na online medijima i društvenim mrežama.

S obzirom da je riječ o informaciji koja je stara više od deset godina, a za koju su pritom relevantne institucije ustanovile da je riječ o lažnoj uzbuni, sve članke ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti i klikbejt. Ocjenu lažna vijest dobio je portal “Novi svjetski poredak” koji je prvi objavio vijest na našem jeziku još 2015. godine.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 24. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Godinama star lažni oglas za 1.000 radnih mjesta u “tvornici Milke” ponovo kruži internetom

Lažni oglas za zapošljavanje 1.000 radnika/ica u “tvornici Milke” interneto...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Uprkos tvrdnjama indijskog glumca iz viralnog videa, koronavirus neće nestati ako se ljudi prestanu testirati

Snimak koji prikazuje javni ispad indijskog glumca je, zahvaljujući društve...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Ne, studija nije dokazala da “Fajzerova vakcina izaziva neurodegenerativne bolesti”

Facebook status Slađane Velkov poslužio je kao izvor nekolicini portala da...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me