Raskrinkavanje.ba

Vesti 24s → Upravo objavljeno! Ponovo svi u karantin! Evo i do kada!

29.10.2020
Tekst članka

Dr epidemiolog Predrag Kon izrekao je juče dramatično upozorenje, koje se nažalost, ukrstilo sa najgorim danom od početka pandemije korona virusa u Srbiji.

Brojke su doslovno eksplodirale, pa je za 24 sata otkriveno čak 1.328 novoobolelih, što je rekordan broj. Istovremeno, korona virus odneo je joše pet života.

On je rekao da je u Beogradu došlo do eksponencionalnog rasta broja zaraženih i da je počelo ubrzano punjenje bolnica.

– Najznačajnije je da se to sada zaustavi. Moramo shvatili da mere koje su donete kao obavezne zaista moraju da se sprovode – objasnio je Kon i na pitanje da li se razmišlja o uvođenju drastičnih mera poput policijskog časa. karantina i zabrane kretanja odgovorio:

TAKOĐE PROČITAJTE:   Panika! Obustavljeni svi letovi! Upravo stupile na snagu nove mere!

– Ukoliko broj zaraženih virusom korona nastavi da raste eksponencionalno, ne može da se sedi skrštenih ruku. O tome mora da se promišlja. Mora se vrlo jasno označiti koji bi to trenutak bio kada bi takve mere trebalo uvesti.

Da je juče bio najteži dan za Srbiju, ali i da postoji mogućnost posezanja za najoštrijim restrikcijama, potvrdio je i predsednik Aleksandar Vučić. On se obratio javnosti nakon susreta sa direktorima KOVID bolnica.

– Još nije situacija za paniku, ali jeste za ozbiljnu brigu. Sve je više ljudi na respiratorima i u bolnica. U poređenju sa drugim zemljama, u svetu, i u regionu, stvari i dalje držimo pod kontrolom, ali moramo biti ozbiljniji u sporvođenju postojećih mera. Brojevi će nažalost rasti, ali borićemo se da rastu aritmetičkom, a ne geometrijskom progresijom. Srbija ne želi da uvodi zabranu kretanja i policijski čas jer hoće da sačuva ekonomiju, ali će to učiniti ako bude došla do ivice ambisa – poručio je Vučić.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Epidemiolozi objavili! Ograničeno kretanje i nove restriktivne mere!

Takođe kako je rekao šef države, situacija je posebno teška u Beogradu i Kragujevcu.

– U Beogradu otvaramo novih 30 ležajeva u “Dragiši Mišoviću”, sa novim ležajevima krećemo i na intenzivnoj nezi u Zemunskoj bolnici – rekao je on.

Imunolog Srđa Janković poručio je da je u toku borba da se održi kontrola nad tokom epidemije i da je to najvažnije pitanje. On je veći broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom i na respiratoru ocenio kao nešto što je očekivao.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Ova država ponovo uvela karantin za državljane Srbije i BiH

– Onog trenutka kada smo imali porast broja obolelih, morali smo da očekujemo i drugi podatak, koji je mnogo tragičniji – rekao je Janković.

U sličnom tonu govori i vojvođanski sekretar za zdravstvo Zoran Gojović.

– Situacija u Srbiji iz nepovoljne prelazi u izuzetno nepovoljnu. Iako se bolnice pune sporijim tempom nego prethodno, treba da budemo zabrinuti. Situacija u okruženju i Evropi je potpuno van kontrole. Virus ulazi u period koji mu omogućava da se brže širi – izjavio je Gojković i upozorio da najviše zaraženih dolazi sa raznih proslava.

Članak indeksiran 15.12.2020. Zadnji put osvježen 15.12.2020.

Ocijenjeno u analizi