Dezinformacije o restriktivnim mjerama kao uža specijalnost portala Zabava 24h (3)

Ovo je treća u seriji analiza u kojima ćemo se baviti sadržajem anonimnog portala Zabava 24h, koji već neko vrijeme “reciklira” dezinformacije o restriktivnim mjerama u kontekstu Covid-19 pandemije.

Sadržaj portala Zabava 24h karakterišu dezinformativni članci o navodnim restriktivnim mjerama tokom pandemije Covid-19. Ovi članci imaju prilično slične naslove, iako su informacije u njima različite. Prethodne dvije analize o ovoj praksi portala Zabava 24h možete pročitati na linkovima ispod:

Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacije o restriktivnim mjerama kao uža specijalnost portala Zabava 24h (1)

Ovo je prva u seriji analiza u kojima ćemo se baviti sadržajem anonimnog po...

Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt 11.12.2020

Lažna vijest
Dezinformacije o restriktivnim mjerama kao uža specijalnost portala Zabava 24h (2)

Ovo je druga u seriji analiza u kojima ćemo se baviti sadržajem anonimnog p...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt 12.12.2020

U ovoj analizi, pak, bavimo se višestrukim objavama istog članka, sa naslovima koji su u početku najavljivali “ponovni karantin” a kasnije i “zatvaranje granica”.

U prvoj polovini decembra, na portalu Zabava 24h su objavljena dva identična članka o “ponovnom odlasku u karantin” i “zatvaranju granica”, i to u razmaku od šest dana: 

Upravo objavljeno: Ponovo svi u Karantin i Zatvaraju Granice A evo i do kada (10.12 i 4.12.)

Uprkos tvrdnjama u naslovu, u člancima je uvođenje restriktivnih mjera, kao što su karantin i zabrana kretanja, predstavljeno kao mogućnost, dok “zatvaranje granica” nije uopšte spomenuto. Dodatno, član Kriznog štaba u Srbiji Predrag Kon, čija je izjava citirana u člancima, nije precizirao do kada se uvodi karantin i “zatvaraju granice”, kako to naslov najavljuje:

– Najznačajnije je da se to sada zaustavi. Moramo shvatili da mere koje su donete kao obavezne zaista moraju da se sprovode – objasnio je Kon i na pitanje da li se razmišlja o uvođenju drastičnih mera poput policijskog časa. karantina i zabrane kretanja odgovorio:

– Ukoliko broj zaraženih virusom korona nastavi da raste eksponencionalno, ne može da se sedi skrštenih ruku. O tome mora da se promišlja. Mora se vrlo jasno označiti koji bi to trenutak bio kada bi takve mere trebalo uvesti.

Ove izjave Predraga Kona su bile aktuelne 28.10.2020. No, u člancima iz decembra na portalu Zabava 24h se to ne navodi, čime se stvara utisak da se radi o aktuelnom razvoju situacije.

Kao i u nekim ranijim slučajevima koje smo analizirali, izvor za ove manipulativne članke je portal Vesti 24s. Na ovom portalu je 29.10.2020. objavljen članak sa Konovim citatima i opremljen je sljedećim naslovom:

Upravo objavljeno! Ponovo svi u karantin! Evo i do kada!

Prije objava u decembru, portal Zabava 24h je ovaj članak prenio u oktobru i novembru. Naslovi ovih članaka bili su identični naslovu objavljenom na portalu Vesti 24s.

Nakon nekoliko analiza sadržaja portala Zabava 24h, zaključili smo da ovaj portal ima svojevrsnu “šemu” objavljivanja dezinformativnog sadržaja. Ta šema podrazumijeva prenošenje manje ili više dezinformativnih članaka drugih portala (uglavnom portala Vesti 24s), koji se kasnije po nekoliko puta “recikliraju”, uz dodavanje određenih fraza ili tvrdnji u naslovima. 

Ovi članci uglavnom sadrže informacije koje su bile relevantne ranije i koje su objavljivane u drugim medijima. Međutim, izostavljanjem vremenske odrednice, ove informacije su predstavljene kao aktuelne u momentu objavljivanja. Također, osim što su netačne, tvrdnje iz naslova se ne nalaze u samim člancima, koji su zastarjeli i ne donose nikakve relevantne informacije.

Članak portala Vesti 24s ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt, s obzirom na to da se u njemu ne govori o nekoj odluci koja bi podrazumijevala uvođenje karantina, niti se navodi kada bi karantin trebao biti na snazi, kako je navedeno u naslovu. Prenošenja ovog članka na portalu Zabava 24h u oktobru, novembru i decembru ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i klikbejt.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 15. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije “upozorila” da bebe vakcinisanih majki imaju srčane probleme

Portal Provjeri manipulativno je doveo u vezu saopštenje Svjetske zdravstve...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Vojnik na viralnoj slici ne nosi magarca jer je “zona minirana”

Na društvenim mrežama dijeli se slika vojnika koji nosi magarca na leđima....

Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti iz Ukrajine, opasne tvrdnje o “lijekovima” i bizarne teorije o udaljenosti Sunca

U prethodnoj sedmici Raskrinkavanje se bavilo medijskim izvještavanjem o in...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me