Raskrinkavanje.ba

Dezinformacije o restriktivnim mjerama kao uža specijalnost portala Zabava 24h (2)

Ovo je druga u seriji analiza u kojima ćemo se baviti sadržajem anonimnog portala Zabava 24h, koji već neko vrijeme “reciklira” dezinformacije o restriktivnim mjerama u kontekstu Covid-19 pandemije.

Dezinformativnim taktikama portala Zabava 24h bavili smo se u više analiza koje su objavljene na portalu Raskrinkavanje. Prvu u ovoj seriji, u kojoj smo se bavili recikliranim dezinformacijama koje je ovaj portal objavio u decembru ove godine, možete je pročitati na linku ispod.

Anonimni portal Vesti 24s je 8.12.2020. objavio članak s naslovom:

Uvode se najrigoroznije mere! Potpuni lockdown! Ponovo policijski sat!

Iako u naslovu nije precizirano gdje se navodno uvode “najrigoroznije mjere”, članak je opremljen fotografijom policijskog vozila snimljenog u Titovoj ulici u Sarajevu:

Uprkos tome što oprema članka upućuje na zaključak da je riječ o uvođenju policijskog časa u BiH, u članku se govori o zahtjevu za uvođenjem strožijih mjera u Njemačkoj. Prema navodima iz članka, zahtjev u kojem je predloženo više mjera su podnijeli članovi i članice njemačke akademije nauka Leopoldine.   

Dakle 28 članica i članova njemačke znanstvene akademije Leopoldine obratilo se vladi Angele Merkel pismom u kojemu traže da se od 14. decembra uvedu drastične mjere ograničenja javnog života u toj zemlji kako bi se suzbila pandemija koronavirusa
(...)
Konkretno, od 14. decembra predlažu uvođenje sljedećih mjera:

maksimalno smanjiti profesionalne i privatne kontakte 
u pravilu organizirati rad od kuće
u saveznim državama u kojima je stanje lošije odmah prekinuti obvezno školovanjezaustaviti sve grupne aktivnosti na području sporta i kulture
Od 24. decembra 2020., pa barem do 10. januara 2021. godine, javni bi život u cijeloj Njemačkoj trebao biti obustavljen.

Takođe mjere koje predlažu su sljedeće:

zatvoriti sve trgovine osim onih s osnovnim namirnicamaprodužiti božićne blagdane u obrazovnim ustanovama do 10. januara 2021. izbjegavati putovanja i veća okupljanja tokom cijelog tog razdobljana strogi minimum svesti društvene kontakte izvan vlastitog kućanstva.

Članak je također objavljen i na portalu Zabava 24h, 9.12.2020. Ovaj članak je opremljen sljedećim naslovom: 

Uvode se najrigoroznije mere! Sve se zatvara! Policijski sat od 17 do 5h a to nije sve…

Iskorištena je i ista slika za ilustraciju članka.

Nova “informacija” u članku portala Zabava 24h o “policijskom satu od 17 do 5h”, međutim, ne spominje se u samom članku.

Podsjetimo, portal Vesti 24s je poslužio kao izvor i za druge članke koje su poslije objavljivani na portalu Zabava 24h, o čemu smo pisali i ranije. Tada je ovaj portal objavio a Zabava 24h prenio manipulativno opremljen članak koji je navodio na zaključak da se policijski sat uvodi u nekoj od zemalja iz regije. Više o tome možete čitati u analizi na linku ispod.

S obzirom na to da je u ovom slučaju riječ o manipulativnom predstavljanju vijesti koja se odnosi na Njemačku, a u kojoj nema navoda o uvođenju ni policijskog časa ni lockdowna već samo o zahtjevu za restriktivnije mjere, članku portala Vesti 24s dodjeljujemo ocjene lažna vijest i klikbejt, a članku portala Zabava 24h prenošenje lažnih vijesti i klikbejt

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 08.12.2020

Vesti 24s: Uvode se najrigoroznije mere! Potpuni lockdown! Ponovo policijski sat!

Dakle 28 članica i članova njemačke znanstvene akademije Leopoldine obratilo se vladi Angele Merkel pismom u kojemu traže da se od 14. decembra uvedu...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 09.12.2020

Zabava 24H: Uvode se najrigoroznije mere! Sve se zatvara! Policijski sat od 17 do 5h a to nije sve…

Dakle 28 članica i članova njemačke znanstvene akademije Leopoldine obratilo se vladi Angele Merkel pismom u kojemu traže da se od 14. decembra uvedu...

  • Klikbejt
  • Prenošenje lažnih vijesti