Upravo objavljeno: Ponovo svi u Karantin i Zatvaraju Granice A evo i do kada

Izvor/medij: Zabava 24H
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Dezinformacije o restriktivnim mjerama kao uža specijalnost portala Zabava 24h (3)

Dr epidemiolog Predrag Kon izrekao je juče dramatično upozorenje, koje se nažalost, ukrstilo sa najgorim danom od početka pandemije korona virusa u Srbiji

Brojke su doslovno eksplodirale, pa je za 24 sata otkriveno čak 1.328 novoobolelih, što je rekordan broj. Istovremeno, korona virus odneo je joše pet života.

On je rekao da je u Beogradu došlo do eksponencionalnog rasta broja zaraženih i da je počelo ubrzano punjenje bolnica.

– Najznačajnije je da se to sada zaustavi. Moramo shvatili da mere koje su donete kao obavezne zaista moraju da se sprovode – objasnio je Kon i na pitanje da li se razmišlja o uvođenju drastičnih mera poput policijskog časa. karantina i zabrane kretanja odgovorio:– Ukoliko broj zaraženih virusom korona nastavi da raste eksponencionalno, ne može da se sedi skrštenih ruku. O tome mora da se promišlja. Mora se vrlo jasno označiti koji bi to trenutak bio kada bi takve mere trebalo uvesti.

Da je juče bio najteži dan za Srbiju, ali i da postoji mogućnost posezanja za najoštrijim restrikcijama, potvrdio je i predsednik Aleksandar Vučić. On se obratio javnosti nakon susreta sa direktorima KOVID bolnica.

– Još nije situacija za paniku, ali jeste za ozbiljnu brigu. Sve je više ljudi na respiratorima i u bolnica. U poređenju sa drugim zemljama, u svetu, i u regionu, stvari i dalje držimo pod kontrolom, ali moramo biti ozbiljniji u sporvođenju postojećih mera. Brojevi će nažalost rasti, ali borićemo se da rastu aritmetičkom, a ne geometrijskom progresijom. Srbija ne želi da uvodi zabranu kretanja i policijski čas jer hoće da sačuva ekonomiju, ali će to učiniti ako bude došla do ivice ambisa – poručio je Vučić.
Takođe kako je rekao šef države, situacija je posebno teška u Beogradu i Kragujevcu.

– U Beogradu otvaramo novih 30 ležajeva u “Dragiši Mišoviću”, sa novim ležajevima krećemo i na intenzivnoj nezi u Zemunskoj bolnici – rekao je on.

Imunolog Srđa Janković poručio je da je u toku borba da se održi kontrola nad tokom epidemije i da je to najvažnije pitanje. On je veći broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom i na respiratoru ocenio kao nešto što je očekivao.
– Onog trenutka kada smo imali porast broja obolelih, morali smo da očekujemo i drugi podatak, koji je mnogo tragičniji – rekao je Janković.

U sličnom tonu govori i vojvođanski sekretar za zdravstvo Zoran Gojović.

– Situacija u Srbiji iz nepovoljne prelazi u izuzetno nepovoljnu. Iako se bolnice pune sporijim tempom nego prethodno, treba da budemo zabrinuti. Situacija u okruženju i Evropi je potpuno van kontrole. Virus ulazi u period koji mu omogućava da se brže širi – izjavio je Gojković i upozorio da najviše zaraženih dolazi sa raznih proslava.

 

Članak indeksiran 15. 12. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me