USKORO PRVI LIJEK ZA AUTIZAM

Izvor/medij: Hayat
Raskrinkano u: Da li je zaista na pomolu “lijek za autizam”?

Roche, švicarska farmaceutska tvrtka, objavila je kako joj je američka savezna agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila zasad povlašteni postupak za lijek Balovaptan. On je, naime, namijenjen za liječenje autizma. Ovaj postupak koji je dobio Roche bi mogao onda ubrzati razvoj tog lijeka i cijelo njegovo puštanje u promet.

Taj brži status koji inače omogućava i ubrzani postupak ocjene odobrava se onim lijekovima za koje se u preliminarnim istraživanjima utvrdi kako bi mogli predstavljati vrlo značajan iskorak u odnosu na dosadašnje terapijske mogućnosti kod onih ozbiljnih i smrtonosnih bolesti, prenosi Geek.

Lijek Balovaptan, koji ima mogućnost poboljšati socijalnu interakciju i komunikaciju kod ljudi s autizmom, razvija Rocheova istraživačka jedinica koja se nalazi u Švicarskoj i očekuje se kako će podnijeti zahtjev za odobrenjem lijeka nakon 2020. godine.

Prvi poznati slučaj autizma opisan je još u 18. st kad nisu postojala niti cjepiva, niti aditivi u prehrani na koje se u zadnje vrijeme od strane mahom nestručne javnosti rado svaljuje krivnja za nastanak autizma. Kroz povijest se za to stanje tražio se uzrok i u genetici, emocionalno hladnim majkama i sl.

U prošlosti se bezuspješno primjenjivala terapija raznim lijekovima ili strujom, a u novije vrijeme su neki roditelji, ponukani internetskim trendovima, davali vlastitoj djeci čak i razrijeđenu kiselinu uslijed čega je dolazilo do izljeva crijeva, za koje su oni bili uvjereni da su gliste. Ukratko, kad god se pojavio neki nadriliječnički trend djeca su prolazila prave agonije zbog naivnosti i očaja roditelja. Jedino što se promijenilo je ranije dijagnosticiranje i bolje razumijevanje o svemu, zahvaljujući čemu i ima danas više dijagnoza unutar cijelog spektra.

Za poremećaj autizma u Sjedinjenim Državama ne postoji nekakav standardni odobreni lijek za osnovne simptome tog stanja, poput poteškoća u društvenim interakcijama, izazova u komunikaciji s drugima ili tendencije za ponavljanjem jednakih obrazaca ponašanja.

U Rocheu navode da se pokazalo kako spomenuti obećavajući Balovaptan poboljšava društvenu interakciju te komunikacijske sposobnosti kod onih koji boluju od autizma.

- Očekujemo tijesnu suradnju s FDA-om u vjeri da ćemo što je moguće prije staviti takvim osobama lijek na raspolaganje - , istaknula je Sandra Horning iz Rochea.

Inače, Rocheova istraživačka i razvojna jedinica pRED koja se nalazi u Švicarskoj tradicionalno zaostaje u stvaranju uspješnih lijekova za kalifornijskom jedinicom Genentech, koja je stvorila gotovo sve najprodavanije lijekove te kompanije.

Ipak, jedinica u Baselu sad ističe kako radi na razvoju čak nekoliko obećavajućih lijekova, a među njima je i Balovaptan kojeg svi s nestrpljenjem čekaju.(Hayat/Foto: Arhiva)

Članak indeksiran 03. 02. 2018 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me