Raskrinkavanje.ba

Dnevnik.ba → USKORO VELIKA NATO VJEŽBA U BANJA LUCI: Avionska eskadrila, osiromašeni uranij i medijska priprema Srba u RS-u

20.02.2018
Tekst članka

Prema dogovoru Ministarstva obrane i američkih snaga u BiH, na banjalučkom poligonu Manjača trebala bi biti organizirana NATO-ova vježba – avionska eskradila navodno bi trebala bi ispaljivati osiromašeni uranij, a u tu svrhu, stanovništvo je potrebno medijski pripremiti kako ne bi sabotirali vježbu.

Ministarstvo obrane BiH, Zajednički stožer Oružanih snaga BiH i Ured za obrambenu suradnju američkog veleposlanstva BiH uskoro bi u Banja Luci trebali organizati  NATO vježbu sa avionskom eskadrilom i navodno osiromašenim uranijem, navedeno je u službenim dokumentima  MO BiH koji su  u posjedu portala Dnevnik.ba. 

Sve je to dogovoreno na sastanku s generalom – majorem Johnom Gronskim, zamjenikom  zapovjednika Zapovjedništva američkih kopnenih snaga za Europu.

NATO vježba trebala bi biti realizirana kroz dvije faze: prva je teorijska obuka časnika OS BiH od veljače pa do kraja 2018. godine,  a druga, početkom  2019. godine i to gađanje eskadrile aviona A10 na poligonu Manjača.

Sudionici vježbe bili bi vojnici NATO-a, njih 400, locirani u kasarni Kozara u Banja Luci. U okviru toga i eskadrila od 10 aviona (što američkih što litvanskih), lociranih na aerodromu Mahovljani u Republici Srpskoj. Avion A-10 sadržava top od 30 mm „Vulkan“ s streljivom, odnosno, nekom  vrstom osiromašenog uranija. 

Ranije su  Ministarstvo obrane BiH, Zajednički stožer OS BiH i Ured za obrambenu suradnju prvi Veleposlanstvu SAD- u Sarajevu organizirali sastanak povodom ovih, nadlozećih aktivnosti.  Sastanku su prisustvovali i srpski generali iz OS BiH, Mirko Tepšić, Dragan Vuković, Boris Jerinić, zamjenik ministrice obrane BiH i Zoran Đerić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića.  

Dokumenti u posjedu portala Dnevnik.ba, dokazuju kako su  srpski predstavnici ( Savez za promjene) u MO BiH i OS BiH bili su suglasni s izvođenjem NATO vježbe na području Republike Srpske, a pukovnik Planičić je zbog neslaganja izvođenja vježbe odstranjen do daljnjeg angažmana.  Inače, od SAD-a su navodno do sada nagrađeni, upravo,  generali Vuković i Tepšić. Vuković na dužnost u Austriju, a Tepšić na dužnost u SAD. 

General Anto Jeleč, donedavni načelnik Zajedničkog stožera OS BiH, tražio je pojedine informacije o izvedbi ove NATO vježbe u Banja Luci, odnosno, o tome kakva će se municija koristiti, sadrži li osiromašeni uranij, bijeli fosfor i napalm zbog mogućnosti izazivanja požara, koje bi to lokacije, odnosno, poligone i strelišta tražile OS SAD.

Jeleč, je između ostaloga, naveo i kako je potrebno izvršiti medijsku pripremu stanovništva u zoni  izvođenja vježbe zbog mogućnosti da lokalna zajednica bude spriječavala izvođenje NATO vježbe. 

Dnevnik.ba 

Članak indeksiran 21.02.2018. Zadnji put osvježen 21.02.2018.

Ocijenjeno u analizi