Ustavni sud BiH donio odluku: Vojna imovina se konačno može knjižiti na državu BiH

Izvor/medij: Novi vjetar
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Knjiženje koje to nije

Ustavni sud BiH je donio Odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva RS-a.

Naime, pravobranilaštvo RS-a je u septembru 2016. godine uložilo apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja Odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekat Veliki Žep) bude uknjižena na BiH.

Odluka Apelacionog vijeća BiH je konačna i izvršna.

– Ovo je tačka na “I” za knjiženje ne samo objekta Veliki Žep u Han Pijesku, nego po principu precendentnog prava, moguće je svu vojnu-državnu imovinu knjižiti na njenog stvarnog vlasnika – državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno za potrebe Oružnih snaga BiH. Očekujemo da će Predsjedništvo BiH kao vrhovni komandant Oružanih snaga hitno obavijestiti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da su se stekli uvjeti za aktivaciju MAP-a za BiH – kazao je predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Amir Jerlagić.

Na ovaj način ispunjen je i posljednji Talinski uvjet iz 2009. godine.

Iz SBiH podsjećaju da se u Talinu Haris Silajdžić kao član Predsjedništva BiH uspio izboriti za aktivaciju MAP-a, a da ni osam godina nakon toga još ništa nije urađeno.

Također podsjećaju da je neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo, te stoga očekuju da će se u taj proces knjiženja vojne-državne imovine aktivno uključiti svi izvršni organi iz RS-a (Vlada RS-a sa ministarstvima, Geodetski zavod RS-a itd).

Članak indeksiran 24. 11. 2017 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me