Ustavni sud presudio za Han Pijesak: BiH korak bliže NATO-u

Izvor/medij: Patria
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Knjiženje koje to nije

Pravobranilaštvo RS uložilo je u septembru 2016. apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekat Veliki Žep) bude uknjižena na BiH, piše novinska agencija Patria.

RS, poručeno je, tražit će blokadu izvršenja sudske odluke, dok ne bude usvojen zahtjev za reviziju postupka u tom slučaju. Ustavni sud je upravo donio odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva RS. To jeste konačna tačka za knjiženje ne samo objekta Veliki Žep u Han Pijesku, nego po principu precendentnog prava, time se stekao pravni osnov za knjiženje ukupne vojne imovine za potrebe Oružnih snaga BiH (tzv. perspektivna imovina) i posljednji uvjet za aktiviranje MAP-a na putu Bosne i Hercegovine u NATO.  

Kako ne postoje formalnopravne zapreke za okončanje knjiženja ove imovine i izvršenja pravosnažnih i konačnih odluka Suda BiH u ovom predmetu, očekivati je da će Geodetski zavod RS i odgovorna lica u RS-u odmah pristupiti izvršenju ove odluke. 

Opstruiranje i neizvršenje konačne odluke Ustavnog suda bi bilo kažnjivo Krivičnim zakonom BiH, pa stoga i Tužilaštvo BiH ima obavezu da prati izvršenje ovih presuda. 

Očekuje se da vrhovni komandant Oružanih snaga Predsjedništvo BiH, obavijesti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da su se stekli uvjeti za aktivaciju MAP-a za BiH. 

Konačno, nakon gotovo devet godina  posljednji uvjet je ostvaren, a država BiH ulazi u mirne integracijske vode NATO porodice.

Članak indeksiran 28. 11. 2017 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me