UŽIVO Oboren avion sa krupnom isporukom oružja sa Zapada, ekstremisti drže 6.000 stranaca kao taoce

Izvor/medij: Sputnik
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Nema potvrde da je Rusija srušila ukrajinski avion s oružjem sa Zapada

Vojna operacija ruske vojske u Ukrajini. Rusko Ministarstvo odbrane počelo je sa evakuacijom građana iz Izjuma u Belgorodsku obast. Fabrika "Azovstalj", gde se kriju ukrajinski ekstremisti i dalje je pod blokadom ruske vojske i snaga DNR.

Ukrajinski ekstremisti drže 6.198 stranaca kao živi štit, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Mihail Mizincev.

Komentarišući humanitarne koridore, on je naveo da je iz Marijupolja humanitnim koridorima u pravcu istoka, bez učešća ukrajinske strane, evakuisano više od 139.000 ljudi, dok je za protekla 24 sata evakuisano 945 osoba.

„Tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, na teritoriju Rusije je evakuisano više od 830.000 ljudi iz Ukrajine, Donjecke i Luganske Narodne Republike, dok je danas evakuisano 15.000 izbeglica“, dodao je Mizincev.

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane je napomenuo da ekstremističke jedinice ukrajinske vojske utvrđuju položaje i teško naoružanje u zgradama, vrtićima, školama i zdravstvenim ustanovama, što predstavlja grubo kršenje međunarodnih humanitarnih normi.

General je pojasnio da se ovi položaji nalaze u Dnjepropetrovsku, Zaporošskoj, Kijevskoj, Sumskoj oblasti, kao i u rejonima Odese, Harkova, Černigova i drugim rejonima Ukrajine.

Pored toga, on je napomenuo da je u krajinskim lukama blokirano 76 brodova iz 18 zemalja, koji zbog opasnosti od mina ne mogu da izađu na otvoreno more.

Protivvazduhoplovna odbrana u rejonu Odese pogodila je ukrajinski vojno-transportni avion koji je prevozio veliku količinu oružja sa Zapada, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

On je takođe rekao i da su iznad naselja Lozovaja i Vesjolaja oborena dva ukrajinska drona.

„Celokupna teritorija grada Marijupolj je očišćena od ukrajinske vojske, dok je deo ukrajinske vojske zarobljen u fabrici Azovstalj u Marijupolju. Ukrajinska vojska samo u Marijupolju izgubila je više od 4.000 vojnika“, rekao je on.

Takođe je naveo i da je visokopreciznim raketama iz vazduha u sedam naselja pogođeno 15 neprijateljskih objekata, među kojima je šest sa ukrajinskom vojnom tehnikom i sedam uporišta ukrajinskih snaga.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije je naglasio da je u napadima ubijeno i ranjeno više od 320 ukrajinskih vojnika, da su uništene 23 oklopne jedinice i sedam vozila. Osim toga, raketne jedinice su pogodile 317 vojnih objekata, uključujući 274 uporišta i područja na kojima se nalazila ukrajinska vojska, 24 kontrolne tačke i dva skladišta goriva ukrajinske vojske.

19:32 16.04.2022

Supruga ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka, koji se trenutno nalazi u zarobljeništvu, obratila se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sa molbom da pomogne u razmeni njenog muža.

„Poštovani Vladimire Vladimiroviču! Ja sam supruga ukrajinskog opozicionara, poslanika ukrajinske Rade Viktora Medvedčuka. Obraćam vam se sa molbom da razmenite mog muža koji se nezakonito nalazi u zatvoru zbog političkih motiva“, kazala je ona.

18:29 16.04.2022

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je Kijev spreman da ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka ponudi kao razmenu.

On je takođe rekao i da Moskva na tu ponudu nije odgovorila, prenosi agencija UNIAN.

15:40 16.04.2022

 

Ekstremističke jedinice u Marijupolju ne planiraju da se predaju i zato moraju da budu uništene, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

„Zadaci su veoma teški. Regularna vojska, marinci, oni koji su bili spremni da se predaju su se predali. Ekstremisti nisu želeli da se predaju, zato moraju biti uništeni“, rekao je on televiziji „Rosija 24“.

Naveo je da se u poslednjih nekoliko dana predalo oko 1.350 ukrajinskih vojnika, među kojima su i strani plaćenici, kao i da se veliki broj njih nalazi i u fabrici „Azovstalj“ u Marijupolju.

Pušilin je dodao da ukrajinska vojska koristi civile kao živi štit, a provokacije slične onima koje su bile u Buči i Kramatorsku su potrebne zapadnim medijima.

Lider DNR-a je podsetio i da je 14. marta Ukrajina granatirala centar Donjecka i da je tom prilikom poginula 21 osoba, dok je 38 ranjeno.

Prema njegovom mišljenju, specijalna operacija u Ukrajini će se nastaviti dok se svi ciljevi ne ispune.

15:31 16.04.2022

Ekonomske sankcije koje su uvedene protiv Rusije nemaju nikakvog efekta, izjavio je ministar odbrane Estonije Kale Lanet.

On je ujedno naveo i kakve bi sankcije imale efekta preciziravši da bi to moralo da podrazumeva bojkot nafte i gasa.

„Sad je vreme da sankcije prorade. Za sada sve ono što je uvedeno nije dalo rezultata. Imamo šanse da pojačamo mere, kao što je, na primer, bojkot nafte i gasa“, rekao je on.

13:17 16.04.2022

 

Ukrajinski vojnici pobegli su iz Etnografskog muzeja nedaleko od "Azovstalja" u Marijupolju, koji im je služio kao jedno od utvrđenja među civilnim objektima. Oni su se krili u muzeju, tu im je bilo i skladište, a nakon što je na zgradu pao projektil i izbio požar oni su pobegli, priča za Sputnjik jedan od lokalnih žitelja.

11:27 16.04.2022

Rusija je uvela sankcije Velikoj Britaniji kao odgovor na mere i antirusku informativnu kampanju Londona. Sankcije predviđaju zabranu ulaska u zemlju za britanskog premijera Borisa Džonsona, šefa Forin ofisa Liz Tras i ministra odbrane Bena Volasa.

11:18 16.04.2022

 

Rumunske vlasti donele su odluku da od 17. aprila brodovima pod ruskom zastavom zabrane da uplovljavaju u luke te zemlje, saopštila je pres služba Rumunske pomorske administracije.

Izuzetak predstavljaju brodovi kojima je potreba pomoć, a takođe iz ove mere izuzeti su brodovi koji prevoze u EU gas, naftu, naftne derivate, aluminijum, bakar, paladijum, nesankcionisane lekove, hranu , đubrivo, nuklearno gorivo i drugo.

Slične mere donete su juče i u Belgiji.

10:10 16.04.2022

 

Ruski mirotvorci u Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022

RUSIJA

Novi presek stanja: Tokom noći uništeno 811 ukrajinskih vojnih objekata, oboren avion Su-25

16 April, 09:53

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

◾️ Ruski PVO sistemi 15 kilometara južno od Izjuma oborili ukrajinski avion Su-25;

◾️ Raketne trupe i artiljerija Ruske Federacije pogodile su tokom noći 811 objekata Oružanih snaga Ukrajine;

◾️ Rusija je izvela napad na postrojenje za proizvodnju oklopnih vozila u Kijevu preciznim oružjem iz vazduha.

07:58 16.04.2022

Ukrajinske snage su tokom ruske specijalne vojne operacije izgubile do 3.000 ljudi, a oko 10.000 je ranjeno, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski za Si-En-En.

„Što se tiče naše vojske, na osnovu brojki kojima raspolažemo, smatramo da smo izgubili od 2.500 do 3.000. Takav je odnos. Imamo oko 10.000 ranjenih", rekao je Zelenski.

Ukrajinski lider nije mogao da navede broj civilnih žrtava, pravdajući se odsustvom informacija sa „blokiranih“ teritorija sa juga i istoka.

Vlasti Kijeva su poslednji put izvestile o gubicima 12. marta. Tada je Zelenski rekao da je poginulo oko 1.300 ukrajinskih vojnika.

Ministarstvo odbrane Rusije krajem marta je saopštilo da je od početka specijalne vojne operacije poginulo preko 14.000 ukrajinskih vojnika, a da je oko 16.000 ranjeno.

◾️ Operativno-taktička avijacija je tokom noći uništila 67 područja koncentracije ljudstva i vojne tehnike Ukrajine;

07:56 16.04.2022

Britanski specijalci ponovo obučavaju ukrajinske vojnike u Kijevu i okolini, piše britanski „Tajms“. Obuku za primenu lakog protivtenkovskog naoružanja NLAW sprovode pripadnici britanskih jedinica SAS.

◾️ Oružane snage Rusije su raketama visoke preciznosti uništile 16 neprijateljskih objekata, uključujući mesta koncentracije opreme, skladišta i baze za skladištenje oružja;

 - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022

RUSIJA

Podzemni grad, zgrade predviđene za nuklearni napad: Šta otežava juriš na „Azovstalj“

16 April, 07:41

07:37 16.04.2022

Savetnik premijera DNR Jan Gagin kaže da ukrajinski ekstremisti koje u fabrici „Azovstalj“ u Marijupolju drže pod blokadom ruska vojska i snage DNR i dalje pokušavaju da pobegnu odatle.

Prema njegovim rečima, među njima su mogući i oružani sukobi jer fanatici ne prihvataju mogućnost da se neko od boraca preda.

07:33 16.04.2022

Ministarstvo odbrane Rusije evakuisalo je prvu grupu izbeglica iz Izjuma u Harkovskoj oblasti, njih oko 100. Oni su upućeni u Belgorodsku oblast u Rusiji.

◾️ Od početka specijalne operacije, Oružane snage Rusije uništile su 133 aviona i 2.246 jedinica oklopne tehnike Oružanih snaga Ukrajine.

Članak indeksiran 29. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 3 sedmicu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me