(UŽIVO) Ukrajinska vojska nastavlja gađati civilne objekte, potpisao je Putin ukaz

Izvor/medij: Srbin
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: Rusija tvrdi, Ukrajina demantuje: Čija su saopštenja o incidentu na ruskoj granici bitnija za domaće medije?

Ukrajinska vojska već četvrti dan zaredom intenzivno granatira položaje Donjecke i Luganske Narodne Republike. Vlasti ovih samoproglašenih republika bile su prisiljene objaviti evakuaciju stanovništva na područje Rusije i proglasiti opću mobilizaciju.

22:06 Ukrajinci sitaju Donjeck
 
Ukrajina nastavlja s udarima po stambenim područjima DNR, jedan stanovnik Donjecka je ozlijeđen, objavila je Narodna milicija DNR.
 

Oštećeno je pet stambenih objekata. Oštećen je i niskotlačni plinovod te jedno civilno vozilo. Prekinuta je opskrba plinom 35 stambenih zgrada.
 
22:04 Njemačka: Priznanje DNR i LNR - kršenje međunarodnog prava
Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je rusko priznanje Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) grubim kršenjem međunarodnog prava i udarom na sve diplomatske napore.
„Današnje priznanje (ruskog predsjednika Vladimira) Putina separatističkih samoproglašenih 'narodnih republika' u istočnoj Ukrajini predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i ozbiljan udarac svim diplomatskim naporima da se pronađe mirno i političko rješenje za trenutni sukob, “ rekla je ministrica vanjskih poslova Analena. Burbock.
 
21:34 Biden zabranjuje ulaganja u DNR i LNR
Američki predsjednik Joseph Biden potpisat će dekret o zabrani ulaganja, trgovine i financiranja DNR i LNR, objavila je Bijela kuća.
 
U priopćenju se navodi da su Sjedinjene Države očekivale da će Rusija priznati republike Donbasa i spremne su odmah reagirati.
 
21: 27 Rusija priznaje LNR i DNR unutar svojih granica koji su sada zapravo uspostavljeni, rekao je zamjenik predsjednika Odbora za međunarodne poslove Vijeća Federacije Andrej Klimov.
 
Pitanje ratifikacije sporazuma o prijateljstvu i suradnji s republikama Donbasa razmatrat će Vijeće Federacije 22. veljače.
 
21:21 NATO osuđuje Putinovo priznanje neovisnosti
 
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je priznanje neovisnosti DNR i LNR.
 
“Osuđujem rusko priznanje Donjecka i Luganska u Ukrajini. To podriva napore za rješavanje sukoba i potkopava sporazume iz Minska. NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. "Pozivamo Moskvu da prestane poticati sukob i odabere diplomaciju", napisao je Stoltenberg na Twitteru.
 
21:10 Abhazija podržava neovisnost DNR i LNR
Abhazija podržava Putinovu odluku da prizna DNR i LNR
Abhazija pozdravlja i podržava odluku predsjednika Rusije o priznanju Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), rekao je predsjednik zemlje Aslan Bzhaniya.
"Pozdravljamo odluku predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina da prizna državni suverenitet i neovisnost Donjecke Narodne Republike i Narodne Republike Lugansk." "Odluka o priznavanju suvereniteta Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike pravedna je, temelji se na adekvatnoj procjeni geopolitičke stvarnosti i odgovara suvremenim izazovima i prijetnjama", rekao je predsjednik Abhazije.
 
20:47 Potpisani međudržavni sporazumi Rusije, DNR, LNR
 
Nakon priznavanja nezavisnosti DNR i LNR potpisani su međudržavni sporazumi, uključujući i vojnu pomoć, objasnio je za Sputnjik Dmitrij Sablin, zamjenik predsjednika Odbora za obranu Državne dume Rusije.
 
20:43 Građani Donjecka slave neovisnost
 
Trenutna situacija u Donjecku. Građani nakon što su Rusija priznali neovisnost DNR i LNR.
 

 
 
 
20:39 Potpisani ugovori o prijateljstvu
 
Vladimir Putin, Denis Pušilin i Leonid Pasečnik potpisali su sporazume o prijateljstvu, suradnji i pomoći između Rusije, LNR i DNR.
 
20: 35 Putin priznao suverenitet DNR i LNR!
 
Predsjednik Rusije potpisao je ukaz o priznanju LNR i DNR.
 

19:58 Eksplozije u centru Luganska
 
Još jedna eksplozija začula se iz središta Luganska. Mjesto eksplozije za sada nije poznato.
 
U centru grada praktički nema ljudi ni automobila.
 
19:50 Borelj "napao" Rusiju
 
Europski ministar vanjskih poslova Josep Borelj optužio je Rusiju da stvara "najveću prijetnju europskoj sigurnosti i stabilnosti od Drugog svjetskog rata".
 
Borelj je također optužio Rusiju da je "stvorila izgovor za intervenciju u Ukrajini".
 
“Osuđujemo koncentraciju ruske vojske u blizini granice s Ukrajinom, što je povećalo kršenje primirja i nasilje u istočnoj Ukrajini. "Također osuđujemo epizode manipulacije informacijama koje su jasno usmjerene na stvaranje izgovora za vojnu eskalaciju protiv Ukrajine", rekao je Borelj nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU.
 
Dodao je kako je Europska unija pozvala Rusiju da ne prizna neovisnost LNR i DNR te zaprijetila zajedničkom reakcijom Zapada.
Borelj je Bjelorusiji zaprijetio i posljedicama "ako sudjeluje u napadu na Ukrajinu ili se takav napad dogodi s njezina teritorija".
 
19:18 Putin je objavio dekret o Donbasu
 
Ruski predsjednik Vladimir Putin izvijestio je francuskog predsjednika Emanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza o proširenoj sjednici ruskog Vijeća sigurnosti te poručio da dekret o Donbasu namjerava potpisati što je prije moguće.
 
18: 56 Putin i Scholz razgovarali su o Donbasu
 
Njemački kancelar Olaf Scholz razgovarao je telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Stephen Hebestraith.
 
“U fokusu razgovora bila je situacija u Ukrajini i oko nje, jačanje ruskih trupa na rusko-ukrajinskoj i bjelorusko-ukrajinskoj granici. Osim toga, predsjednik Putin obavijestio je kancelarku o današnjem sastanku Vijeća sigurnosti Rusije, rekao je glasnogovornik.
 
“Kancelar Scholz osudio je planove Rusije da prizna takozvane Donjecke i Luganske Narodne Republike kao neovisne države. "Takav korak bio bi očito proturječje sporazumima iz Minska o rješavanju sukoba i jednostrano kršenje sporazuma od strane Rusije", istaknuo je Hebestraith.
 
18:42 Auto je dignut u zrak
 
Ispred zgrade predstavništva LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja dignut je u zrak automobil. U eksploziji su ozlijeđeni direktor predstavništva i vozač.
 
18: 21 OESS prijeti Moskvi
 
OESS je obećao da će se moguće priznanje neovisnosti LNR i DNR od strane Rusije smatrati kršenjem sporazuma iz Minska.
 
17:34 Ukrajinske snage koriste mine zabranjenog kalibra
 
Ukrajinske snage granatirale su Dokučajevsk, južno od grada Donjecka, koristeći mine zabranjenog kalibra, objavio je ured DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre u Donbasu.
 
17: 31 U Donjecku su se oglasile sirene za zračnu opasnost, čuju se eksplozije.
 
17:27 Biden je održao izvanredni sastanak o Ukrajini
 
Američki predsjednik Joseph Biden održava sastanak s timom za nacionalnu sigurnost o situaciji oko Ukrajine.
 
17:12 Ukrajinci su u sat vremena 11 puta prekršili "primirje".
 
Ukrajinske snage prekršile su primirje u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici jedanaest puta u sat i pol. teško oružje koji bi trebao biti povučen u skladu s sporazumima iz Minska, priopćilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
Navodi se da su iz minobacača od 120 milimetara granatirani grad Donjeck, naselja Spartak, Veselo, Mineralno, Aleksandrovka, Dolomitno, Lugansko, kao i Žabunjki, Vodjano i Željezna Balka.
 
17:01 Pogođene civilne zgrade u Donbasu
 
Novo granatiranje Donbasa od strane ukrajinske vojske - tri civilna objekta pogođena u Gorlovki, dok se detonacije čuju u okolici Luganska.
 
Prema podacima Ministarstva za izvanredne situacije DNR-a, u Gorlovki su pogođene dvije deveterokatnice i jedna škola. Za sada nema informacija o mogućim žrtvama.
 
16:54 Kijev je isključio vodu gradu u LRN-u
 
Grad Pervomajsk u LNR potpuno je ostao bez vode zbog prestanka opskrbe vodom s teritorija pod kontrolom Kijeva.
 
16. 05 "Učinili smo sve da spriječimo rat"
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je potrebno odlučiti što dalje po pitanju Donbasa, polazeći od situacije na terenu.
 
“Učinili smo sve što smo mogli na miran način da spriječimo krizu u Ukrajini. "Razmatram zahtjev za proglašenjem neovisnosti Donjecka i Luganska", rekao je Putin.
 
15:40 Evakuacija iz Luganska
 
Zbog ratnog stanja u tijeku je evakuacija civilnog stanovništva vlakom iz Luganska.
 
15:20 Lavrov: Zapad nije spreman

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas na izvanrednoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost da Zapad nije spreman prihvatiti ruske prijedloge o neširenju NATO saveza.

Po svemu sudeći, već treći put svjedočimo eskalaciji situacije, rekao je Putin.

15:04 Počela sjednica Vijeća sigurnosti Rusije

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je potrebno odlučiti što dalje po pitanju Donbasa, polazeći od situacije na terenu.

“Sadašnje vlasti u Kijevu ne namjeravaju provoditi sporazume iz Minska. Štoviše, nekoliko puta su to javno objavili, kako na najvišoj državnoj razini, tako i na razini ministara vanjskih poslova, Vijeća sigurnosti”, rekao je Putin na sjednici ruskog Vijeća sigurnosti.

14:52 DNR i LNR traže od Putina da prizna neovisnost republike

14:35 Šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin zahvalio je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na pomoći Donbasu.

Kako je naveo, stanovnici Donbasa se osjećaju kao Rusi i njihov glavni cilj je integracija s Rusijom.

14:28 Borel optužuje Rusiju da stvara krizu oko Ukrajine: To je "ruska kriza"
 

Ruska vojska i graničari spriječili su diverzantsku skupinu s područja Ukrajine da prekrši državnu granicu, pišu RIA Novosti.

Tom prilikom ubijeno je pet diverzanata koji je pokušao ući na teritorij Rusije i uništio dva oklopna vozila.

- Postrojbe Južnog vojnog okruga zajedno s graničnim odredom FSB-a Rusije spriječile su diverzantsko-izviđačku skupinu da naruši državnu granicu Rusije s područja Ukrajine - rekli su predstavnici Južnog vojnog okruga.

Kako su dodali u resoru, tijekom sukoba dva vojna vozila Oružanih snaga Ukrajine ušla su na teritorij Rusije kako bi evakuirali diverzante. Pogođena su oba transportera.

Poginulo je pet vojnika Oružanih snaga Ukrajine, dok među Rusima nema žrtava.

Podsjećamo, glasnogovornik Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin danas je objavio da su dva odreda ukrajinskih diverzanata probila na teritorij DNR.

Dodao je da je jedna skupina digla u zrak skladište raketnog i topničkog streljiva.

- Jutros je počelo masovno granatiranje sela Kominternovo. U tom trenutku dvije su diverzantske skupine prodrle duboko na teritorij naše republike. Zadatak jedne grupe bio je dizanje u zrak skladišta raketnog i topničkog streljiva, što je i učinjeno. Druga skupina je napredovala u smjeru Novoazovskog. U ovom trenutku službenici Ministarstva državne sigurnosti i Ministarstva unutarnjih poslova zajedno s vojskom provode potragu za pronalaženjem i uništenjem ove dvije skupine - rekao je Basurin.

Također, Ukrajinci su granatirali granični punkt FSB-a u regiji Rostov.

- Dana 21. veljače u 9.50 sati neidentificirani projektil ispaljen s područja Ukrajine potpuno je uništio dežurnu stanicu granične patrole koja se nalazi na udaljenosti od oko 150 metara od rusko-ukrajinske granice, priopćila je ruska granična služba u izjava.

Tom prilikom nitko nije ozlijeđen.

13:13 Lugansk je gotovo pust, javlja dopisnik televizije "Rusija 24"
 
13:07 Rad Termoelektrane u Lugansku obustavljen je zbog oštećenja dalekovoda, rekao je predsjednik Luganske regionalne državne uprave Sergej Gajdaj.
 
Također, zbog granatiranja je donjecka stanica za pročišćavanje vode ostala bez struje. Grad nema vode.
 
13:03 Švedska povlači većinu zaposlenika iz Veleposlanstva u Kijevu.
 
12:48 Ministarstvo obrane Ukrajine: Naše jedinice su na svojim položajima, nisu u ofenzivi u Donbasu.
 
12:34 U Donbasu je rat, situacija je kritična, rekao je glasnogovornik Narodne milicije DNR Edward Basurin.
 
Kako je naveo, potrebna je financijska i vojna pomoć Rusije.
 
12:18 Narodna milicija DNR: U Novoazovsku je u tijeku specijalna operacija s ciljem uništenja ukrajinske skupine koja se pokušala probiti do ruske granice.
 
11:57 Situacija u Staromihajlovki, zapadno od Donjecka, vrlo je teška. Granatiranje ukrajinske vojske ne prestaje od ranog jutra.
 
11:53 DNR je uvela izvanrednu situaciju zbog nestanka vode, nakon što je zbog granatiranja ukrajinske vojske oštećen vodovod.
 
11:35 Ukrajinska vojska granatira duž cijele linije razdvajanja u Donbasu, rekao je glasnogovornik Narodne milicije DNR Edward Basurin.
 
Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska započela je realizaciju plana invazije na Donbas.
 
11:28 Air France sutra neće letjeti za Kijev zbog situacije u Ukrajini, rekao je za Sputnjik predstavnik tvrtke.
 
10: 58
 
Nekoliko stotina stanovnika samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DNR) pronašlo je spas od bombardiranja ukrajinske vojske u hotelu u Azovu, nedaleko od granice između Rusije i Ukrajine
 
10: 54
 
Projektil koji je ispalila ukrajinska vojska pogodio je punkt granične službe FSB-a u regiji Rostov, a zgrada je potpuno uništena. Tom prilikom nitko nije ozlijeđen. Na terenu su pirotehničari.
 

10: 40 Kananada na zapadu Donjecka

10:36 Ruske jedinice trenutno ostaju na teritoriju Bjelorusije - njihov povratak kući ovisi o Zapadu
 
10:34 Pušilin: Situacija u DNR - kritična
 
“Situacija u mariupoljskom smjeru naglo se pogoršala. Militanti 36. brigade napali su položaje postrojbi Narodne milicije na području Kominterne. Borbe su u tijeku blizu granice s Rusijom, rekao je šef samoproglašene Narodne Republike Donjeck Denis Pushilin.
 
Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska granatira teritorij DNR teškim topništvom, minobacačima, bacačima granata i tenkovima. Ljudi umiru.
 
“Moramo ujediniti sve naše napore. "Pozivamo sve muškarce koji mogu nositi oružje da dođu u vojne komesarijate i stanu u zaštitu svojih obitelji, djece, žena, majki i naše domovine", rekao je Pušilin u priopćenju objavljenom u telegramu.
 
10: 19 Obrambeno oružje koje je Kijev dobio od partnera uglavnom je poslano u Donbas, rekao je ministar obrane Ukrajine Aleksej Reznikov.
 
Obrambeno oružje koje smo dobili od naših partnera već je predano postrojbama na fronti, a naši su vojnici već naučili rukovati njime, rekao je Reznikov.
 
10:13 Evakuacija izbjeglica iz LNR i DNR u Rusiju uzrokovana je provokativnim i agresivnim djelovanjem Oružanih snaga Ukrajine u toj regiji, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
 
09:42 Izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti Rusije
 
Ruski predsjednik Vladimir Putin održat će danas izvanrednu sjednicu Sigurnosnog saveza, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
 
"Bit će to sjajno Vijeće sigurnosti", rekao je novinarima.
 
Predsjednica će danas održati nekoliko međunarodnih telefonskih razgovora.
 
Peskov nije najavio teme sastanka.
 
09:19 Eksplozija je odjeknula na području zračne luke u Donjecku
 
09:10 Posljedice granatiranja sela Lugansk

09:08 Putin i Macron su tijekom noći razgovarali i o Ukrajini
 
 
08: 38 Ukrajinska diverzantska skupina ušla je na teritorij DNR s juga kako bi se probila do granice s Rusijom, priopćilo je Ministarstvo državne sigurnosti DNR-a.
 
Prema podacima odjela, ukrajinska vojska pokušala se približiti ruskoj granici, ali je naišla na otpor Narodne milicije DNR.
 
“Prilikom proboja dignuto je u zrak skladište raketnog i topničkog naoružanja Narodne milicije DNR. Neprijatelj je pokušao doći do državne granice Donjecke Narodne Republike i Ruske Federacije. Borci DNR blokirali su središnje komunikacijske rute. Borbe su u tijeku”, stoji u priopćenju.
 
08: 17 DNR: Pokušaj diverzije na teritoriju republike
 
Ukrajinski diverzant podigao se u zrak pokušavajući postaviti eksploziv na području željezničke stanice u Donjecku, rekao je predstavnik Narodne milicije NR Donjecka.
 
“Ukrajinske snage sigurnosti nastavljaju s pokušajima izvođenja terorističkih napada na vitalnu infrastrukturu i civilne objekte. Prema operativnim informacijama Ministarstva državne sigurnosti DNR, oko 4.45 ukrajinski diverzant podigao se u zrak pokušavajući staviti eksplozivnu napravu na tržište u zoni željezničke stanice u Donjecku. “Pokraj terorista je pronađena vrećica s još jednom eksplozivnom napravom”, rekao je.
 
08: 16 Njemačka avioprijevoznik "Lufthansa" i švicarski "Swiss Air" obustavili su letove za Kijev zbog situacije oko Ukrajine, javlja BBC.
 
08: 13 U Donbas su s Krima stigli prvi dobrovoljci
 
Prva skupina dobrovoljaca s Krima stigla je u Donbas kako bi pružila pomoć stanovnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike, rekao je za Sputnjik koordinator integracijskog odbora "Rusija-Donbas" "Andrej Kozenjko".
 
Prema njegovim riječima, Donbas je meta brutalne agresije Oružanih snaga Ukrajine. U posljednje vrijeme “situacija je eskalirala do krajnjih granica”.
 
Koordinatorica integracijskog odbora istaknula je kako bi volonteri trebali pomoći stanovnicima samoproglašenih republika u zaštiti "njihovih prava na samoopredjeljenje". Na čelu skupine dragovoljaca je sam Kozenjko i ataman crnomorskih kozačkih snaga Anton Sirotkin.
 
07: 44 Rusko Ministarstvo za izvanredne situacije objavilo je da je do sada u Rusiju iz Donbasa stigla oko 61.000 izbjeglica.
 
07: 37 Po cijelom Donbasu postavljeni su plakati koji pozivaju na mobilizaciju
 
07: 36 Šef samoproglašene Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik potpisao je dekret o dobrovoljnoj mobilizaciji muškaraca starijih od 55 godina.
 
07: 33 Narodna milicija DNR objavila je da je tijekom noći tijekom granatiranja ukrajinske vojske jedan njihov pripadnik poginuo, dok je drugi u teškom stanju.
 
Ukrajinska vojska granatirala je i dvije škole u Donjecku.
 
Ukrajinska vojska je u posljednja 24 sata 54 puta prekršila primirje.
 
07: 33Tijekom granatiranja teritorija NR Kine ubijena su dva civila, priopćeno je u telegramu predstavništva republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju. Kako su naveli, ukrajinski vojnici su tijekom noći devet puta otvarali vatru na naseljena mjesta republike.
 
Eksplozije su odjeknule u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, a prvi civili iz regije Donbas pobjegli su u regiju Rostov.
 
U rusku Rostovsku oblast do sada je stiglo oko 40.000 stanovnika Donbasa, objavilo je Ministarstvo za izvanredne situacije Rusije.
 
Više od 2.000 ljudi poslano je vlakom u regije Voronjež i Kursk.
 
21:53 Američki predsjednik Joseph Biden održao je sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost o situaciji oko Ukrajine, objavila je Bijela kuća.
"Predsjednik Biden održao je sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi razgovarao o najnovijim zbivanjima u kontekstu povećanja ruskih snaga na granici s Ukrajinom", navodi se u priopćenju.

20:58 OESS primjećuje povećanje upotrebe teškog naoružanja u Donbasu i podsjeća da je to protivno odredbama Minskih sporazuma, rekla je glavna tajnica OESS-a Helga Schmidt, koja je pozvala strane u sukobu da se pridržavaju primirja .

“Posebna promatračka misija OESS-a primijetila je povećanu upotrebu teškog naoružanja zabranjenog sporazumima iz Minska, što je dovelo do brzog porasta izvješća o šteti i žrtvama. Ugrožavanje života civila je neprihvatljivo. "Pozivam strane da povuku teško naoružanje iz sigurnosne zone, poštuju primirje i zaštite civile", napisao je Schmidt na Twitteru.

20:56 DNR: Zgrada u Donjecku oštećena u ukrajinskom granatiranju

Tijekom granatiranja Oružanih snaga Ukrajine u Donjecku oštećena je jedna stambena zgrada, objavila je danas Narodna policija samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DNR).

Ranije je šef administracije DNR Aleksej Kulemzin rekao da ukrajinske snage sigurnosti granatiraju selo Trudovski na zapadu grada.

On je na svom Telegram kanalu naveo da su u granatiranju sela Trudovskie oštećeni prozori, vrata i fasade.

19:38 CBS: Ruski zapovjednici imaju zapovijed za pokretanje invazije

Sjedinjene Države imaju obavještajne podatke da su zapovjednici ruske vojske dobili naredbu za početak invazije na Ukrajinu, javlja američka televizija CBS News. Televizijski reporter zadužen za pitanja sigurnosti David Marin navodi da zapovjednici na terenu pripremaju posebne planove kako će manevrirati u svojim sektorima na bojištu.

Obavještajne službe sugeriraju da rade sve što bi američki zapovjednici učinili da im je naređeno da poduzmu akciju, rekao je Martin u emisiji "Face the Nation".

18:15 "Putin se neće zaustaviti u Ukrajini"

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Trass rekla je u nedjelju da ruski predsjednik Vladimir Putin neće stati u Ukrajini.

16:57 Hrvatska je svojim građanima preporučila da napuste istočnu Ukrajinu

Hrvatska je svojim građanima na istoku Ukrajine preporučila da napuste to područje, izjavio je danas ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Naveo je da je odluka donesena u intenzivnoj komunikaciji s veleposlanikom u Ukrajini i slijedeći iskustva drugih zemalja, prenosi agencija Hina.

“Situacija je zabrinjavajuća, ali to ne znači da će eskalirati. I dalje se poduzimaju diplomatski napori da se to ne dogodi”, rekao je Grlić Radman u Münchenu gdje sudjeluje na sigurnosnoj konferenciji.

16:01 Biden spreman

Američki državni tajnik Anthony Blinken rekao je da je američki predsjednik spreman surađivati ​​s Rusijom "u bilo koje vrijeme".

“Važno je spriječiti rat”, dodao je.

15:56 "Uzrok eskalacije situacije su provokacije ukrajinskih snaga"

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru s francuskim čelnikom Emanuelom Macronom rekao da su uzrok eskalacije situacije u Donbasu provokacije ukrajinskih sigurnosnih snaga, objavio je danas Kremlj.

Putin i Macron ocijenili su da je potrebno intenzivirati potragu za diplomatskim rješenjima, prenio je TAS S.

Kremlj je u priopćenju dodao da su temeljito razmijenjena mišljenja o situaciji oko Ukrajine, kao io dugoročnim pravnim jamstvima za sigurnost Ruske Federacije.

Putin je ponovio da Sjedinjene Države i NATO moraju konkretno i suštinski odgovoriti na zahtjeve Rusije za sigurnosnim jamstvima.

15:30 Poljska: Izvanredni sastanak oko Ukrajine

15:04 Nizozemska je počela isporučivati ​​oružje Ukrajini

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je danas da je nizozemska vlada počela isporučivati ​​oružje Ukrajini.

Kuleba je kazao da se nizozemska vlada predomislila u odnosu na prošlu godinu, kada se usprotivila kupovini oružja od strane Ukrajine kroz NATO-ov sustav nabave.

“Prošle godine se nizozemska vlada usprotivila nabavi oružja od strane Ukrajine kroz NATO-ov sustav nabave i nije nam isporučila nikakvo oružje. "Ali ovog su tjedna promijenili mišljenje i isporučili neke obrambene artikle Kijevu", rekao je Kuleba na konferenciji za novinare nakon Münchenske sigurnosne konferencije.

Ranije danas nizozemsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da se nizozemsko veleposlanstvo u Ukrajini zbog sigurnosnih razloga privremeno seli iz Kijeva u Lavov.

14:40 Zelenski je pozvao na hitan prekid vatre

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je na hitan prekid vatre u Donbasu.

14:36 ​​"Rusija se mora odmah zaustaviti"

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da je vrijeme da Zapad primijeni barem dio sankcija koje je pripremio protiv Rusije.

“Rusija se mora odmah zaustaviti. "Vidimo kako stvari idu", rekao je Kuleba za Reuters nakon što su Moskva i Minsk najavili nastavak vojnih vježbi u blizini ukrajinskih granica, sukobi u Donbasu su sve gori, a Zapad upozorava na skoru invaziju.

„Vrijeme je za akciju. "Postoje svi uvjeti da se barem dio sankcija pripremljenih protiv Rusije sada primijeni", rekao je Kuleba u Münchenu.

13:46 Proglašeno je izvanredno stanje

U regiji Voronjež u Rusiji proglašeno je izvanredno stanje zbog priljeva građana koji se evakuiraju iz Donbasa, na istoku Ukrajine.

Prema regionalnoj vladi, izvanredno stanje proglašeno je zbog sve većeg priljeva ljudi iz samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike, javljaju RIA Novosti.

Navedeno je kako je potrebno iskoristiti sve resurse kako bi se evakuirani što brže i udobnije smjestili u centre za privremeni smještaj.

Jutros je u Voronjež stigao prvi vlak s evakuiranim građanima Donbasa - 910 ljudi, među kojima 358 djece. Uskoro se očekuje još jedan vlak s približno istim brojem putnika.

U ruskoj Rostovskoj regiji jučer je proglašeno izvanredno stanje zbog priljeva izbjeglica.

13:42 Završen je sastanak Putina i Macrona

Francuski predsjednik Emanuel Macron i ruski predsjednik Vladimir Putin prekinuli su telefonski razgovor nakon sat i 45 minuta.

13:30 Nizozemska je iselila veleposlanstvo

Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su iz sigurnosnih razloga odlučili privremeno premjestiti veleposlanstvo u Ukrajini iz Kijeva u Lavov.

13:29 Upozorenje Kremlja

Napetosti u Donbasu dovedene su do maksimuma i svaka iskra ili manja provokacija mogu dovesti do nepopravljivih posljedica, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

12:17 Počeo je telefonski sastanak Putina i Macrona

Francuski predsjednik Emanuel Macron započeo je telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi još jednom pokušao diplomacijom spriječiti moguću rusku invaziju na Ukrajinu, objavila je Elizejska palača.

11:59 "Vjerujemo da je Putin donio odluku"

Američka potpredsjednica Kamala Harris izjavila je u Münchenu kako Washington vjeruje da je ruski čelnik donio odluku o invaziji na Ukrajinu, te dodala da je Europa na rubu mogućeg "rata".

11:18 Rusko državljanstvo traži 950.000 stanovnika Donbasa

Oko 950.000 stanovnika Donbasa podnijelo je zahtjev za rusko državljanstvo, rekao je zastupnik Državne dume Viktor Vodolacki.

U ovom trenutku više od 770.000 stanovnika Donbasa već je dobilo rusko državljanstvo, dodao je.

U Donbasu živi oko 2,2 milijuna ljudi.

11:08 Napadnuti novinari

Lokalna TV ekipa iz Donjecka objavila je danas da su pod vatrom.

TV Unija, kojom upravljaju lokalne vlasti, priopćila je da se incident dogodio u pobunjeničkom selu Sahanka. Nema izvješća o mogućim žrtvama, ali nema ni videa ni fotografije incidenta. Iz stanice nisu naveli odakle je došlo do požara niti tko bi mogao biti odgovoran.

10:47 Zračne sirene

🇷🇺🇺🇦⚡️Uključene sirene za upozorenje/zračni napad u Lugansku, LPR. pic.twitter.com/jIEGz4LzCi

- ukrajinsko ratno izvješće (@UkrWarReport) Veljače 20, 2022

10:32 Zvaničnici: "Rusija planira totalni napad"

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg uvjeren je da će Rusija napasti Ukrajinu.

10:08 U Luganskoj Narodnoj Republici ubijena dva civila

Dva civila ubijena su u LNR-u u napadu ukrajinskih snaga sigurnosti u blizini sela Pionerskoje, izvijestila je Narodna milicija.

10:08 Ukrajinske trupe granatiraju grad

U centru Donjecka ponovno se čuju zvuci kanonade.

Kako javlja dopisnik TASS-a s mjesta događaja, već je odjeknulo više od 10 snažnih eksplozija.

Pretpostavlja se da. Mještani navode da se i u Makejevki jasno čuje topovanje.

09: 44


09: 25


09:22 Pucnjava u Donjecku

Jaka topnička vatra u Donjecku traje od ranog jutra. Eksplozije su se čule u različitim dijelovima grada. Na širem području grada palo je 25 granata.

Ukrajinske snage granatirale su nekoliko naselja u Narodnoj Republici Donjeck (DNR) na jugoistoku Ukrajine, koristeći minobacače kalibra 120 mm zabranjene sporazumima iz Minska, rano je priopćila misija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (JCCC).

U naseljima Komunarivka i Staromihajlivka ispaljeno je ukupno dvadeset minobacača kalibra 120 mm, objavile su vlasti DNR. Tijekom noći granatirani su u naseljima Aleksandrovka, Staromihajlivka, Spartak i Zajčevo, sve u okolici Donjecka.

Prema neprovjerenim i nepotvrđenim informacijama, nekoliko ukrajinskih diverzanata je zarobljeno, a dva specijalca DNR-a su ranjena.

09:15 DNR: Ukrajina planira invaziju

Ukrajina je, uz odobrenje Zapada, pokrenula plan za invaziju na teritorij Donjecke Narodne Republike (DNR), izjavio je u nedjelju načelnik Narodne milicije DNR Denis Sinenkov. “Oružane snage neprijatelja spremne su zauzeti Donbas silom. "Kijev je, uz odobrenje Zapada, počeo provoditi plan invazije na teritorij naše republike", objavilo je Ministarstvo obrane na svom Telegram kanalu. Sinenkov je naglasio da su se tijekom cijelog tjedna "čuli pucnji i eksplozije na liniji dodira". Istovremeno, službeni predstavnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) Ivan Filiponenko rekao je da su Oružane snage Ukrajine pokušale napasti položaje Narodne milicije Republike

09: 14


09:08 "Rusija planira najveći rat"

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da dokazi ukazuju na to da Rusija planira "najveći rat u Europi od 1945. godine".

"Sve ukazuje na to da je plan na neki način već započeo", rekao je Johnson u intervjuu za BBC.

Prema njegovim riječima, obavještajni podaci sugeriraju da Rusija namjerava pokrenuti invaziju koja bi opkolila ukrajinski glavni grad Kijev.

Britanski premijer je rekao da ljudi trebaju razumjeti cijenu ljudskih života koja bi mogla uslijediti.

Johnson je za BBC razgovarao iz Münchena, gdje se svjetski čelnici sastaju na godišnjoj Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Također je nagovijestio da će Velika Britanija uvesti strože sankcije Rusiji nego što je ranije rečeno.

Zapadni dužnosnici upozorili su posljednjih tjedana da bi se Rusija mogla pripremiti za invaziju u bilo kojem trenutku, no Rusija je odbacila optužbe, tvrdeći da provodi vojne vježbe u regiji.

08:50 Poznat novi datum napada na Ukrajinu? Ministar je rekao: "Bojim se"

Rusija može napasti Ukrajinu već sljedećeg tjedna, izjavila je danas ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Trass.

08:47 Zas: CSTO može poslati snage u Donabas ako Kijev pristane

Organizacija Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) mogla bi poslati svoje mirovne snage u Donbas, ako postoji mandat UN-a i dobra volja Kijeva, rekao je glavni tajnik Stanislav Zas.

“Hipotetski, možete zamisliti takvo raspoređivanje, da je postojala dobra volja Ukrajine, to je ipak njihov teritorij, a da je postojao mandat Vijeća sigurnosti UN-a i ako je potrebno, a takvu odluku trebale bi podržati sve naše vlade. “, rekao je Zas u intervjuu za Reuters.

Glavni tajnik CSTO-a istaknuo je da se sukob u istočnoj Ukrajini može riješiti samo diplomatskim naporima, ali da je razvoj događaja sada na opasnom putu.

“Ne vjerujem da će se sada situacija vratiti na staro, kada su tenkovi bili smješteni u njihovim bazama, a vojnici u vojarnama. To se neće dogoditi. Mora postojati razumijevanje da je potrebno sjesti za stol i dogovoriti se oko nečega. Ovo je nova stvarnost, rekao je Zas, čija je organizacija prošlog mjeseca poslala mirovni kontingent u Kazahstan, a zajedničku radnu skupinu činili su vojnici iz Rusije, Bjelorusije, Armenije, Tadžikistana i Kirgistana.

Zas je naveo da ODKB ima snage od 17.000 vojnika u stalnoj pripravnosti i specijalizirane mirovne snage od gotovo 4.000 vojnika.

08:44 Biden danas održava sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost

Bijela kuća je objavila da bi Rusija u bilo kojem trenutku mogla krenuti u napad na Ukrajinu, te da će američki predsjednik Joseph Biden danas održati sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji.

Ruske strateške nuklearne snage jučer su održale vježbe pod nadzorom predsjednika Vladimira Putina, a Washington optužuje ruske vojnike, grupirane uz ukrajinsku granicu, da se približavaju i da su spremne za hitnu akciju, javlja Reuters.

08:38 Macron i Zelenski razgovarali telefonom

Vladimir Zelenski je tijekom razgovora s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom obećao da Ukrajina neće odgovarati na provokacije u Donbasu, objavila je Elizejska palača.

Predstavnik francuskog predsjednika istaknuo je kako Macron čini sve što je u njegovoj moći da spriječi veliki sukob u Donbasu.

Administracija predsjednika Francuske smatra da bi ruska "invazija" Ukrajine donijela rat u središte Europe.

08:25 NATO: Sve ukazuje na to da Rusija planira potpuni napad

NATO očekuje od ruske vojske da izvijesti o sveobuhvatnom napadu na susjednu Ukrajinu.

"Sve ukazuje na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za ARD u subotu.

Unatoč tome, kazao je kako Zapad i Ukrajina žele "natjerati Rusiju da promijeni stav i sjedne s nama".

08:24 Zelenski želi razgovor

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da se sastanu kako bi pronašli načine za rješavanje krize.

"Ne znam što želi predsjednik Ruske Federacije, pa predlažem sastanak", rekao je Zelenski na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu, gdje se sastao i s američkim potpredsjednikom Kamalom Harrisom, prenosi AP.

Ukrajinski predsjednik je dodao da Rusija može odabrati mjesto sastanka.

"Ukrajina će nastaviti ići samo diplomatskim putem za mirno rješenje", istaknuo je Zelenski.

Kremlj do sada nije odgovorio na ovaj prijedlog Zelenskog.

Pozvao je Putina nekoliko sati nakon što su čelnici proruskih snaga u istočnoj Ukrajini naredili punu vojnu mobilizaciju.

08:12 Ukrajinske jedinice u Donjecku u punoj borbenoj gotovosti

Jedinice ukrajinskih oružanih snaga raspoređene u istočnoj Ukrajini u regiji Donbas u stanju su pune borbene gotovosti, a vlada u Kijevu nastavlja jačati svoju vojnu prisutnost na tom području, rekao je Ivan Filiponenko, glasnogovornik samoproglašenog Luganskog naroda. Republika (NRL).

“Prema provjerenim informacijama, vrhovni zapovjednik Ujedinjenih ukrajinskih snaga, general-pukovnik Aleksandar Pavliyuk, naredio je punu borbenu gotovost.

Dobili smo nove informacije da ukrajinske oružane snage jačaju svoju vojnu prisutnost na ovom području”, navodi se u priopćenju milicije samoproglašene NRL objavljenom na mreži Telegram, prenosi TAS S.

Na liniji izravnog borbenog dodira na istoku Ukrajine situacija se pogoršala od ranih jutarnjih sati 17. veljače.

Najintenzivnije ukrajinsko granatiranje u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeno je iz samoproglašenih NRL-a i NRD-ova, tijekom kojih su pogođeni i neki civilni objekti.

Čelnici samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike Leonid Pasečnik i Denis Pušilin potvrdili su da je zbog toga organizirana evakuacija stanovništva u Rusiju, navodeći da je povećana prijetnja ukrajinskih snaga.

Također je objavljeno da je jučer objavljena opća mobilizacija svih vojno sposobnih muškaraca.

08:05 Ni na području DNR-a noć nije bila mirna

Na području Donjecka blokirana je diverzantsko-teroristička skupina protivnika, koja je planirala dići u zrak trafostanice, plinovode i stanice za pročišćavanje vode na teritoriju republike, priopćilo je Ministarstvo državne sigurnosti DNR. Prilikom uhićenja diverzanti su pružili otpor, a dva pripadnika specijalaca su ranjena.

08:01 Napad na položaje LNR

Oružane snage Ukrajine pokušale su izvesti napad na položaje Narodne milicije LNR, rekao je službeni predstavnik Narodne milicije LNR Ivan Filiponjenko.

Napad su izveli pripadnici 79. jurišne brigade na području Pionirskog pokušavajući prijeći rijeku Sjeverni Donec.

Tom prilikom ukrajinska vojska je pretrpjela velike gubitke, zbog čega se morala povući.

U napadu je oštećeno pet kuća, a žrtava ima i među civilnim stanovništvom. Drugi podaci nisu dati.

Članak indeksiran 24. 02. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me