Raskrinkavanje.ba

Rusija tvrdi, Ukrajina demantuje: Čija su saopštenja o incidentu na ruskoj granici bitnija za domaće medije?

Ukupno 37 portala iz regije objavilo je da je Rusija optužila Ukrajinu za granatiranje ruske teritorije, kao i demanti Ukrajine koja negira odgovornost. Pojedini portali, njih 30, s druge strane, u potpunosti su izostavili demanti Ukrajine na ove optužbe.

U danima prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, mediji iz cijelog regiona izvještavali su o dešavanjima u istočnoj Ukrajini, uglavnom prenoseći izvještaje stranih medijskih kuća i izjave visokih zvaničnika kako iz naše regije, tako i iz inostranstva.

Svjetski mediji prenijeli su 21.2.2022. godine tvrdnje ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) prema kojima je ukrajinska vojska ispalila projektil na rusku teritoriju, kao i demanti vlasti u Kijevu (1, 2, 3, 4).

Kako je izvijestio Reuters, FSB je u ponedjeljak, 21. februara, saopštio da je projektil ispaljen sa ukrajinske teritorije uništio objekat graničnih patrola u Rostovskoj oblasti. Uz ovu tvrdnju je ruska državna novinska agencija RIA objavila i video koji prikazuje uništeni objekat, ali ne i trenutak u kojem projektil pogađa objekat niti ostatke projektila. Ukrajina, kako se navodi u Reutersovom članku, poriče odgovornost za granatiranje ruske teritorije i optužuje Rusiju za plasiranje lažnih vijesti. Spomenuti Reuters, Moscow Times, India Today, USN, kao i mnogi drugi mediji širom svijeta, u svoje izvještaje uvrstili su i saopštenje FSB-a, ali i demanti ukrajinskih vlasti.

Desetine portala iz BiH i regije, uključujući Index, Danas, Politiku, N1 Srbiju, Radio Kameleon, Srpsku info, Večernji  i mnoge druge, također su objavili vijest o uništenom objektu na ruskoj pograničnoj teritoriji, ali i demanti Ukrajine u istom članku. S druge strane, BHRT, ATV, FACE, Glas Srpske, Kurir, Republika i drugi objavili su prvo FSB-ovo, pa onda ukrajinsko saopštenje u drugom članku. Tačnije, ukupno 37 portala u regiji objavilo je obje informacije, bilo u jednom ili dva odvojena članka ( 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 , 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37). 

Pojedini mediji su, pak, iz svog izvještavanja u potpunosti izostavili demanti Ukrajine, oslanjajući se potpuno na informacije ruske sigurnosne službe i novinske agencije.

I dalje je, naime, nejasno da li je ukrajinska vojska zaista granatirala rusku teritoriju, s obzirom na to da Rusija i Ukrajina iznose suprotstavljene tvrdnje te da i dalje ne postoje jasni materijalni dokazi kojima bi se utvrdilo koja je istinita. Većina svjetskih, ali i regionalnih kredibilnih medija, ne tvrdi ni jedno ni drugo, već u istim izvještajima prenosi oba saopštenja.


U medijima u Srbiji najviše članaka, i to onih o ruskom saopštenju

Uprkos tome, u pojedinim medijskim izvještajima u regiji, uglavnom izvorno objavljenim na portalima u Srbiji, objavljene su samo tvrdnje FSB-a, koje se predstavljaju kao činjenice. Neki su mediji vijesti o ovom događaju odlučili dodatno “dramatizirati” opremajući članke senzacionalističkim naslovima:

UKRAJINCI GRANATIRAJU RUSKU TERITORIJU: Razneli granični punkt, zgrada u potpunosti uništena (VIDEO) (Pink)

POČELO JE! UKRAJINCI GRANATIRAJU RUSKU TERITORIJU: Razneli granični punkt! (Happy)

NIŠTA NIJE OSTALO! Pogledajte kako je ukrajinski projektil uništio ruski granični punkt (VIDEO) (Espreso)

UKRAJINCI GRANATIRAJU RUSKU TERITORIJU! Razneli granični punkt, objekat FSB uništen (VIDEO) (Novosti)

Ostali portali iz Srbije koji su objavili samo rusko saopštenje su Sputnik, Alo, Novosti, Informer, Mondo, Happy, Pravda, Objektiv i mnogi drugi, a ukupno ih je 25 (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25).

Portali Republika i Kurir su prvo objavili saopštenje FSB-a u člancima sa senzacionalističkim naslovima. Oba portala su kasnije objavila nove članke (1, 2) o novom ruskom saopštenju o tome da je ruska vojska na granici uhvatila ukrajinske diverzante i likvidirala ih. Na samom dnu tog članka se, u svega par rečenica, navodi demanti Ukrajine na ove tvrdnje, kao i na ranije tvrdnje o granatiranju objekta na granici. Iako ova dva portala na koncu jesu objavila demanti Ukrajine, većinu prostora i pažnje posvetili su tvrdnjama iz Rusije, dok je ukrajinski demanti usputno spomenut na kraju članka, i to o novim ruskim tvrdnjama. 


Kako su mediji u BiH izvijestili o ovome

Neki portali u BiH, tačnije njih pet, prenoseći vijesti iz srbijanskih medija, također su prenijeli tvrdnje FSB-a bez demantija Ukrajine, koji nisu objavili ni naknadno u novim člancima.

 FSB: Ukrajinci granatirali ruski granični punkt (Bijeljina)

Rusi javljaju da je granata sa teritorije Ukrajine pogodila punkt granične službe (Ilidža grad)

Donjecka Narodna Republika proglasila VANREDNO STANJE! (Pozitivna Srpska)

NAPADNUTA RUSIJA Ukrajinci raketirali punkt tajne službe! (Alo online)

Rusi javljaju da je granata sa teritorije Ukrajine pogodila punkt granične službe (Grad)


U Hrvatskoj i Crnoj Gori oba saopštenja prošla uglavnom nezapaženo 

Hrvatska novinska agencija Hina je 21.2.2022. godine objavila članak koji sadrži i tvrdnje ruske sigurnosne službe, kao i demanti Ukrajine. Na njihovoj web stranici vijest je u cijelosti dostupna samo pretplatnicima/ama, ali ju je moguće pročitati na nekoliko drugih portala, kao što su Index, Večernji i Nacional, Tportal, Direktno, Geopolitika i Glas Istre.

Kada je riječ o medijima iz Crne Gore, portal Vijesti (.me) objavio je i saopštenje FSB-a i demanti Ukrajine.

Iako su neki mediji nakon objave saopštenje FSB-a prenijeli ukrajinski demanti u odvojenom članku, 30 portala u cijeloj regiji nije objavilo ukrajinski demanti ni naknadno.

Poseban primjer selektivnog izvještavanja o incidentu na ruskoj granici predstavljaju članci pojedinih portala koji izvještavaju o rusko-ukrajinskoj krizi “iz sata u sat”.

Portali Srbin, Objektiv i Sputnik, koji “uživo” prate najnovije događaje u Ukrajini, objavili su oko 11 sati ujutru 21. februara vijest o navodnom ukrajinskom projektilu koji je uništio objekat u Rostovskoj oblasti. Od tada, pa do pisanja ove analize, njihovi članci dopunjeni su desetinama vijesti o razvoju situacije u Ukrajini, ali ne i demantijem ukrajinske vlade na optužbe o granatiranju ruske teritorije.

U našoj prethodnoj analizi o medijskom izvještavanju o dešavanjima u Ukrajini kratko je objašnjena pozadina rusko-ukrajinske krize:

Iako je saopštenje FSB-a objavljeno prije ukrajinskog saopštenja, oba su u vrlo kratkom roku bila dostupna i u svjetskim i u regionalnim medijima. Uprkos tome, pojedini mediji odlučili su ignorisati saopštenje o poricanju krivice iz Ukrajine.

Selektivno, jednostrano izvještavanje o nekom događaju, pogotovo u kriznim trenucima, predstavlja ozbiljno kršenje etičkih normi novinarske profesije.

U Kodeksu za štampu i online medije Vijeća za štampu BiH, između ostalog, navodi se:

Novinari i urednici ne smiju prikrivati i/ili zadržavati važne informacije čije bi objavljivanje moglo materijalno utjecati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanje kod čitalačke publike.
(...)
Pri izvještavanju i komentaru kontroverze novinari će učiniti legitiman napor da saslušaju i predstave sve strane u sporu. Ako se jedna strana u kontroverzi odbije oglasiti, novinari mogu opravdano navesti ovo odbijanje u svom izvještaju.
(...)
Urednici i novinari dužni su da prenesu stavove svih učesnika u nekom događaju odnosno svih zainteresiranih strana, a po potrebi i mišljenja eksperata koji nisu involvirani u događaj, nemaju direktni interes ili nisu povezani s akterima događaja.

Slične smjernice navode se i u Kodeksu novinara Srbije, objavljenom na web stranici Saveta za štampu.

Shodno činjenicama, članci medija koji su o incidentu na ruskoj granici izvještavali jednostrano, odnosno oslanjali se samo na ruske izvore, bez spominjanja ukrajinskog demantija, dobijaju ocjenu pristrasno izvještavanje.

Napomena

25.2.2022. Nakon objave ove analize, portali Espresso,  Srbija danas, Mondo (. rs) i Alo ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

2.3.2022. Nakon objave ove analize, portal Alo online ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

3.3.2022. Nakon objave ove analize, portal Srbija danas ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

10.3.2022. Nakon objave ove analize, portal Novosti ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

20.4.2022. Nakon objave ove analize, portal Objektiv ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

4.4.2024. Nakon objave ove analize, Red portal ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

9.5.2024. Nakonobjave ove analize, Pink je ispravio svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

24 sedam: Vanredno stanje u Donjecku, Kijev uporno granatira civilne objekte: Putin priznao Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku! (VIDEO)

Vlasti Donjecka i Luganska naložile evakuaciju civila

 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Red portal: UKRAJINCI GRANATIRAJU RUSKU TERITORIJU! Razneli granični punkt, objekat FSB uništen

Tom prilikom niko nije povređen. Demineri su na licu mesta.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

N portal: GRANATIRAN RUSKI GRANIČNI PUNKT Ukrajinci gađali objekat FSB

PROJEKTIL ispaljen iz Ukrajine pogodio je jutros ruski granični punkt u Rostovskoj oblasti. Kako je saopštila FSB, zgrada je potpuno uništena ali žrta...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

TV Most: FSB: Ukrajinci granatirali ruski granični punkt, nema žrtava

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je granata s ruske teritorije u potpunosti uništila ruski granični punkt, u Rostovskom...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Pečat: УКРАЈИНЦИ ГРАНАТИРАЛИ РУСИЈУ: Разнели гранични пункт ФСБ (ФОТО/ВИДЕО)

Пројектил који је испалила украјинска војска погодио је пункт граничне службе ФСБ у Ростовској области , зграда је у потпуности уништена, пише РИА Нов...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Čivijaš radio: Ukrajina raketirala punkt ruske tajne službe

Projektil koji je ispalila ukrajinska vojska pogidio je punkt granične službe FSB u Rostovskoj oblasti, zgrada je u potunosti uništena.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Pozitivna Srpska: Donjecka Narodna Republika proglasila VANREDNO STANJE!

Ukrajinska vojska već četvrti dan intenzivno granatira pozicije Donjecke i Luganske Narodne Republike

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Udarna vest: UKRAJINA GRANATIRALA RUSKI GRANIČNI PUNKT!

Projektil koji je ispalila ukrajinska vojska pogidio je punkt granične službe FSB u Rostovskoj oblasti , zgrada je u potunosti uništena.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Novi Centar: NAPADNUTA RUSIJA Ukrajina raketirala punkt ruske tajne službe

Prve rakete pale na teritoriju Rusije.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Vesti-online: Ukrajina raketirala punkt ruske tajne službe

Projektil koji je ispalila ukrajinska vojska pogidio je punkt granične službe FSB u Rostovskoj oblasti, zgrada je u potunosti uništena.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Bijeljina Online: FSB: Ukrajinci granatirali ruski granični punkt

Granata sa teritorije Ukrajine pogodila je punkt granične službe u Rostovskoj oblasti, prenosi TAS S.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Ilidža grad: Rusi javljaju da je granata sa teritorije Ukrajine pogodila punkt granične službe

Granata sa teritorije Ukrajine pogodila je punkt granične službe u Rostovskoj oblasti, prenosi TASS.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Grad: Rusi javljaju da je granata sa teritorije Ukrajine pogodila punkt granične službe

Granata sa teritorije Ukrajine pogodila je punkt granične službe u Rostovskoj oblasti, prenosi TASS.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Vostok: Граната пала на објекат руске граничне службе у Ростовској области

Пројектил испаљен из Украјине погодио је објекат граничне службе ФСБ-а у Ростовској области.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Vojvodina info: RAT UŽIVO?! – UKRAJINCI GRANATIRAJU RUSKU TERITORIJU (VIDEO)

Projektil koji je ispalila ukrajinska vojska pogodio je punkt granične službe FSB u Rostovskoj oblasti, zgrada je u potpunosti uništena, piše RIA Novo...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.01.2022

Alo: NAPADNUTA RUSIJA Ukrajina raketirala punkt ruske tajne službe

Prve rakete pale na teritoriju Rusije.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Espreso.co.rs: NIŠTA NIJE OSTALO! Pogledajte kako je ukrajinski projektil uništio ruski granični punkt (VIDEO)

FSB je objavila snimak punkta u Rostovu, udaljenog 150 metara od granice, za koji kaže da je "potpuno uništen" u jutrošnjem granatiranju sa ukrajinske...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Pink: UKRAJINCI GRANATIRAJU RUSKU TERITORIJU: Razneli granični punkt, zgrada u potpunosti uništena (VIDEO)

Demineri su na licu mesta.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Novosti: UKRAJINCI GRANATIRAJU RUSKU TERITORIJU! Razneli granični punkt, objekat FSB uništen (VIDEO)

PROJEKTIL koji je ispalila ukrajinska vojska pogodio je punkt granične službe FSB u Rostovskoj oblasti, zgrada je u potpunosti uništena, piše RIA Novo...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Mondo.rs: UKRAJINCI GRANATIRAJU RUSKU TERITORIJU - RAZNELI PUNKT FSB! "U toku su borbe kod granice sa Rusijom"

Ukrajina je jutros granatirala ruski granični punkt! Ruski granični punkt u Rostovskoj oblasti je jutros pogođen projektilom iz Ukrajine. Zgrada koja...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Pravda: UKRAJINCI GRANATIRAJU RUSKU TERITORIJU! Razneli granični punkt, zgrada u potpunosti uništena

Projektil koji je ispalila ukrajinska vojska pogodio je punkt granične službe FSB u Rostovskoj oblasti , zgrada je u potpunosti uništena, piše RIA Nov...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Informer: (VIDEO) UKRAJINA GRANATIRALA RUSKI GRANIČNI PUNKT!

Projektil koji je ispalila ukrajinska vojska pogodio je punkt granične službe FSB u Rostovskoj oblasti , zgrada je u potunosti uništena.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Pobednik: Ukrajinci razneli granični punkt, objekat FSB uništen

Projektil koji je ispalila ukrajinska vojska pogodio je punkt granične službe FSB u Rostovskoj oblasti , zgrada je u potpunosti uništena, piše RIA Nov...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Srbija danas (.com): UKRAJINCI GRANATIRALI RUSKU TERITORIJU! Raznesen punkt granične službe, zgrada potpuno uništena

Projektil koji je ispalila ukrajinska vojska pogodio je punkt granične službe FSB u Rostovskoj oblasti, zgrada je u potpunosti uništena.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Objektiv.rs: (UŽIVO) KRIZA u Ukrajini: Putin se obratio nakon vanredne sednice ruskog Saveta bezbednosti (VIDEO)

Situacija u Ukrajini sve je zategnutija

 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Happy TV: POČELO JE! UKRAJINCI GRANATIRAJU RUSKU TERITORIJU: Razneli granični punkt!

Projektil koji je ispalila ukrajinska vojska pogodio je punkt granične službe FSB u Rostovskoj oblasti, zgrada je u potpunosti uništena.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Topklik.rs: Ukrajina ispalila projektil na ruski granični punkt u Rostovskoj oblasti, nema žrtava

UŽIVO KRIZA U UKRAJINI Ukrajina ispalila projektil na ruski granični punkt u Rostovskoj oblasti, nema žrtava.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Alo online: NAPADNUTA RUSIJA Ukrajinci raketirali punkt tajne službe!

Prve rakete pale na teritoriju Rusije.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Srbin: (UŽIVO) Ukrajinska vojska nastavlja gađati civilne objekte, potpisao je Putin ukaz

Ukrajinska vojska već četvrti dan zaredom intenzivno granatira položaje Donjecke i Luganske Narodne Republike. Vlasti ovih samoproglašenih republika b...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 21.02.2022

Sputnik: Eksplozije odjekuju u Dnjepopertrovsku, Kijevu, Odesi, Harkovu, meta - vojna infrastruktura

Eskalacija situacije u Donbasu počela je 17. februara. Ukrajinska vojska je počela intenzivno da granatira pozicije Donjecke i Luganske narodne republ...

 • Pristrasno izvještavanje