Raskrinkavanje.ba

Srbin → (UŽIVO) Ukrajinski nacionalisti zarobili posmatrače OEBS-a

01.03.2022
Tekst članka

Šesti dan od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Pregovori delegacija Moskve i Kijeva završeni, naredna runda pregovora na poljsko-beloruskoj granici. Vladimir Zelenski tvrdi da Ukrajina nije postigla rezultate koji su joj potrebni. Ukrajinski nacionalisti zarobili posmatrače OEBS-a. Otvoren koridor za napuštanje opkoljenog Marijupolja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

10:01

Zaharova: Evropa vodi ekonomski rat protiv Rusije 800 godina

09:50 

EU objavila globalni finansijski i ekonomski rat Rusiji

09:42

Lukašenko: Ne daj Bože da sukob u Ukrajini preraste u planetarni

09:36

Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre saopštilo je da su snage PVO oborile raketu koju su ukrajinske trupe ispalile sa raketnog bacača „Točka-U“ iznad sela Zugres.

09:30

Netfliks odbija da emituje 20 ruskih TV kanala

Striming servis Netfliks odbio je da emituje 20 ruskih televizijskih kanala, uprkos zahtevu Roskomnadzora, navodi magazin Varieti.

U decembru 2021. Roskomnadzor je dodao Netfliks u registar audiovizuelnih usluga. Registar obuhvata usluge sa posećenošću više od sto hiljada internet korisnika dnevno. Usluge uključene u registar po zakonu moraju uključiti 20 ruskih federalnih televizijskih, uključujući Prvi kanal, NTV i Spas.

„S obzirom na trenutnu situaciju, nemamo planove da dodamo ove kanale u svoju uslugu, rekao je portparol Netfliksa za Varajeti.

09:14

Lukašenko: Ozbiljan evropski sukob mogao bi da preraste u planetarni

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko strahuje da bi ozbiljan evropski sukob mogao da preraste u planetarni.

„Daj Bože da se ne razvije u planetarni. On čak nije počeo ni 2014. Tada je prvi put ušao u oštru oružanu fazu. Ali šta je tome prethodilo?“, rekao je Lukašenko na sastanku sa članovima Saveta bezbednosti Belorusije.

09:13

Evropska unija će povesti totalni ekonomski i finansijski rat protiv Rusije, izjavio je ministar finansija Francuske.

09:08

Lider DNR: Vojna operacija u Ukrajini ide ubrzanim tempom

09:08

Ankara: Održavamo pozitivne odnose i s Moskvom i s Kijevom

08:42

Ukrajinski nacionalisti zarobili dvadesetak vozila OEBS-a

Ukrajinski nacionalisti u Kramatorsku su zarobili dvadesetak vozila Specijalne posmatračke misije OEBS-a. Sudbina pripadnika misije je nepoznata, saopštila je Narodna milicija DNR.

08:38

Kina: Nadamo se da će se pregovarački proces Rusije i Ukrajine nastaviti

Kina pozdravlja početak pregovora Rusije i Ukrajine i nada se da će se ovaj proces nastaviti, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na brifingu.

„Pozdravljamo početak mirovnih pregovora dve strane. Konstatovali smo da su se strane dogovorile da u najskorije vreme održe novu rundu pregovora. Nadamo se da će strane nastaviti da održavaju dijalog i pregovarački proces“, rekao je diplomata. On je takođe naglasio da Kina pozdravlja sve diplomatske napore koji pomažu u rešavanju sukoba.

08:25

Odnosi Rusije i Poljske su se dodatno zaoštrili usled vojne operacije u Ukrajini, izjavio je ruski ambasador u Varšavi Sergej Andrejev.

„Naši odnosi s Poljskom nikada nisu bili jednostavni. A sada, u pozadini specijalne vojne operacije koju je izvela Rusija, oni su se još više zaoštrili. Pre svega, to se tiče informativne, političke situacije koja se sada razvija oko naših odnosa. Sa distance je, verovatno, teško zamisliti nivo histerije koja se ovde raspiruje“, rekao je ambasador za televizijski kanal „Rusija 24“.

08:20

Više od 5.000 izbeglica iz Donbasa prešlo je rusku granicu u protekla 24 sata, saopštila je pogranična uprava Rostovske oblasti.

08:19

Klimov: Građani Rusije koji sarađuju s antiruskim centrima odgovaraće za veleizdaju
Krivični zakonik Ruske Federacije predviđa odgovornost za javno pozivanje na rat, za građane Ruske Federacije koji svesno sarađuju sa stranim antiruskim centrima, nanoseći štetu našoj nacionalnoj bezbednosti. Krivični zakonik ima član „veleizdaja“, rekao je Andrej Klimov, predsednik komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta.

08:00

Vozila OEBS napuštaju DNR

Sva 43 vozila Specijalne posmatračke misije OEBS-a napuštaju teritoriju DNR, saopštio je predstavnik republike u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.

Prema rečima očevidaca, predstavnici OEBS-a napustili su kancelarije u Lugansku i krenuli ka Rusiji. Oni planiraju da pređu kontrolni punkt Uspenka, dodaje se u saopštenju.

07:45

DNR: Do 2. marta otvoren koridor za napuštanje opkoljenog Marijupolja

07:36

U LNR oslobođeno 15 naselja

Narodna milicija LNR saopštila je da su njene jedinice oslobodile 15 naselja od ukrajinskih snaga.

„Narodna milicija nastavlja da oslobađa teritoriju koju je okupirao Kijev. Jedinice su oslobodile od oružanih formacija Ukrajine naselja Putilino, Artjom, Široki, Šuljginka, Tjoplo, Nižnetjoplo, Verhnetjoplo, Plotina, Petrovka, Bahmutovka, Gerasimovka, Malinovo, Nižnja Olhova, Kamišno“, saopštila je Narodna milicija na svom Telegram kanalu.

07:30

Tokom proteklog dana poginulo je pet osoba, a ranjeno 23 civila, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.

Ukrajinske trupe su za 45 minuta ispalile skoro 40 mina na tri naselja u DNR, dodaje se u saopštenju.

07:27

Dve trećine Gorlovke bez struje zbog granatiranja ukrajinskih snaga

Gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko rekao je da je zbog napada ukrajinske vojske prekinut dalekovod, a dve trećine grada je ostalo bez struje. U napadima je do sada ranjeno petoro ljudi.

07:23

DNR: Mariupolj će u utorak biti potpuno opkoljen

Mariupolj će u utorak biti potpuno opkoljen, izjavio je zvanični predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

„Danas će opkoljavanje Marijupolja biti potpuno završeno. Biće potpuno opkoljen“, rekao je on za TV kanal „Rosija 24“.

 

Članak indeksiran 07.03.2022. Zadnji put osvježen 07.03.2022.

Ocijenjeno u analizi