Raskrinkavanje.ba

Ukrajinski nacionalisti nisu “zarobili dvadesetak vozila OEBS-a”

Pojedini portali objavili su tvrdnju da su “ukrajinski nacionalisti” navodno zarobili vozila misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Ukrajini. OEBS je ove navode demantovao.

Portal Sputnik svaki dan objavljuje članke u kojima se uživo ažuriraju sve informacije objavljene taj dan, a koje su vezane za rat u Ukrajini. U takvom članku od 1. marta 2022. godine objavljen je paragraf i o navodnom zarobljavanju vozila Specijalne posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS). U ažuriranju članka napravljenom u 8:42 sati dodana je informacija o tome da su “Ukrajinski nacionalisti zarobili dvadesetak vozila OEBS-a”:

Ukrajinski nacionalisti zarobili dvadesetak vozila OEBS-a

Ukrajinski nacionalisti u Kramatorsku su zarobili dvadesetak vozila Specijalne posmatračke misije OEBS-a. Sudbina pripadnika misije je nepoznata, saopštila je Narodna milicija DNR.

U ovom dijelu članka priložena su i dva videosnimka objavljena 1.3.2022. godine na nalogu portala Sputnik na društvenoj mreži Telegram (1, 2). Ipak, u ovim objavama nema tvrdnje da je “dvadesetak vozila OEBS-a zarobljeno”, već snimci prikazuju “evakuaciju osoblja OEBS-a iz Kijeva”, kao i snimak “4 od 30 vozila OEBS-a” koja su “ostala u Lugansku”. 

Tvrdnju o navodnom zarobljavanju vozila misije OEBS-a od “ukrajinskih nacionalista” objavilo je još desetak medija iz regiona. Pojedini mediji su ovu tvrdnju objavili u okviru uživo ažuriranih dnevnih članaka (1, 2, 3), dok su je drugi objavili u okviru zasebnih članaka (1, 2, 3, 4, 5). Portali Pink (1, 2) i 24 sedam (1, 2) ovu tvrdnju objavili su i u člancima koji se kontinuirano ažuriraju, kao i u zasebnim člancima.

Portal Srbin (.info) u svom članku od 1.3.2022. godine tvrdnju da su “ukrajinski nacionalisti zarobili dvadesetak vozila OEBS-a” prikazao je kao zarobljavanje posmatrača/ica ove organizacije.

(UŽIVO) Ukrajinski nacionalisti zarobili posmatrače OEBS-a

U članku ovog portala se, pored tvrdnje da su navodno zarobljeni posmatrači/ce, navodi i tvrdnja objavljena u drugim medijima o “zarobljavanju” dvadesetak vozila OEBS-a.

Šta su činjenice?

Organizacija za evropsku bezbjednost i sigurnost (Organization for Security and Co-operation in Europe - OSCE) je najveća svjetska regionalna bezbjednosna organizacija. Kako se navodi na zvaničnoj stranici ove organizacije, Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini (Special Monitoring Mission to Ukraine - SMM) započela je 21. marta 2014, “nakon zahtjeva ukrajinske vlade upućenog OEBS-u i konsenzusne odluke svih 57 država članica OEBS-a. SMM je nenaoružana, civilna misija, prisutna na terenu 24/7 u svim regionima Ukrajine. Njeni glavni zadaci su da posmatra i izvještava na nepristrasan i objektivan način o situaciji u Ukrajini i da olakša dijalog između svih strana u krizi.” Timovi ove misije raspoređeni su u više ukrajinskih oblasti.

Odakle potiče tvrdnja o “zarobljavanju vozila”?

Tvrdnja o navodno zarobljenim vozilima potekle su od vojne formacije samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Narodne milicije DNR. Na njihovom zvaničnom nalogu na mreži Telegram objavljeno je 1. marta 2022. godine da su, “prema operativnim informacijama, ukrajinske nacionalističke formacije, iskoristivši situaciju u Kramatorsku, zarobile oko dvadeset vozila SMM OEBS-a.” 

U objavi se takođe navodi da je “sudbina članova/ica misije nepoznata”, te da će ova vozila “bez sumnje biti korišćena za vršenje provokacija protiv zaposlenih u OEBS-u”. 

Ukrajinski grad Kramatorsk nalazi se na istoku zemlje, u graničnoj oblasti između područja koje kontroliše Ukrajina i teritorije samoproglašene Donjecke Narodne Republike. 

Da li su vozila ili posmatrači/ice OEBS-a zarobljeni u Ukrajini?

Na zvaničnom Twitter nalogu OEBS-a navodi o “zarobljavanju vozila” ove organizacije u Kramatorsku demantovani su u objavi od 1.3.2022. godine. 

❗ Sva vozila OEBS-a u Kramatorsku su na broju. Izvještaji da su vozila @OSCE_SMM ukradena sa našeg imanja su lažni.

Takođe, kako ukrajinski fact-checking portal StopFake navodi u članku od 2.3.2022. godine, predstavnik/ca misije OEBS-a u Kramatorsku je u komentaru za njihov portal demantovao/la  navode o “zarobljavanju” njihovih vozila.

Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini objavljuje i dnevne izvještaje o sigurnosnoj situaciji u ovoj zemlji. U izvještaju za 1. mart 2022. godine ne navodi se da su njihova vozila i/ili posmatrači/ice “zarobljeni” u Kramatorsku.  

Dakle, Organizacija za evropsku bezbjednost i sigurnost demantovala je navode o “zarobljavanju dvadesetak vozila” ove organizacije u Kramatorsku. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da su “ukrajinski nacionalisti zarobili dvadesetak vozila OEBS-a”, inicijalno objavljenu na portalu Sputnik, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve druge objave ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Ocjenu lažna vijest dobija i tvrdnja da su “ukrajinski nacionalisti zarobili posmatrače OEBS-a”.

Napomena:

8.3.2022: Portal Srbija danas ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

9.3.2022: Portal Novosti ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

24.3.2022: Portal Sputnik ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

28.3.2022: Portal 24 sedam ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

8.5.2024: Portal Pink je ispravio netačne navode u jednom od ocijenjenih članaka te za njega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 01.03.2022

Haber: UŽIVO 6. DAN RATA U UKRAJINI: Harkov granatiran, ranjeno dijete; Ukrajina traži dodatne sankcije; Kijev strijepi od ruskog konvoja

Ruska vojna invazija na Ukrajinu ušla u šesti dan. Sve oči uprte su u Kijev i rusku vojnu kolonu koja kreće prema gradu. Ukrajina potvrdila da je 70 n...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.03.2022

24 sedam: Ukrajinski nacionalisti zaplenili vozila OEBS-a: Narodna milicija DNR se oglasila - opasna taktika!

Ukrajinski nacionalisti zaplenili su oko 20 vozila OEBS-a

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 01.03.2022

Srbija danas (.com): UKRAJINSKA VOJSKA ZAPLENILI 20 AUTOMOBILA OEBS-a: Oglasila se DNR - ne zna se šta je sa vozačima

Rusija je rano ujutru u četvrtak, 24. februara, započela vojnu operaciju u Ukrajini

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 01.03.2022

Oružje online: UKRAJINA Dan 6 – U toku bombardovanje kod Kijeva

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.03.2022

Pink: SEDMI DAN RATA U UKRAJINI: Jezivi snimci iz Harkova, poginula pripadnica OEBS-a! 'Putin 4. marta u Rusiji uvodi ratno stanje!'

Sedmi dan ruske invazije na Ukrajinu. Tridesetiosam zemlja uputilo je večeras zahtev Međunarodnom krivičnom sudu zahtev da pokrene istragu o navodnim...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.03.2022

Dan.co: (УЖИВО/ВИДЕО) Зеленски ЕУ парламенту: Русија је терористичка држава, докажите да сте с нама и живот ће побиједити смрт

Шести дан сукоба дан сукоба Русије и Украјине. Наставља се увођење санкција Русији како би је натјерали да прекине дејства на територију Украјине...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 02.03.2022

Sputnik: Rusija ne veruje da Kijev želi dogovor, Bajden pomešao Ukrajince i Irance

Šesti dan od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Druga runda pregovora Moskve i Kijeva najavljena za 2. mart. Kremlj naglašava: Ruske trupe...

 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 01.03.2022

Novosti: NJIHOVA SUDBINA JE NEPOZNATA: Ukrajinski nacionalisti zarobili dvadesetak vozila OEBS-a

DANAS je šesti dan od početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 01.03.2022

Pink: 'NJIHOVA SUDBINA JE NEPOZNATA' Ukrajinski nacionalisti zarobili dvadesetak vozila OEBS-a

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Lažna vijest 01.03.2022

Srbin: (UŽIVO) Ukrajinski nacionalisti zarobili posmatrače OEBS-a

Šesti dan od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Pregovori delegacija Moskve i Kijeva završeni, naredna runda pregovora na poljsko-belorusk...

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 01.03.2022

24 sedam: Veliki udar na ruske medije: Ukrajinska armija minira drumske i železničke komunikacije! (FOTO/VIDEO)

Federalna agencija za vazdušni transport apelovala je na građane da odlože sva neobavezna putovanja u inostranstvo.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.03.2022

IN4S: (УЖИВО) МО Русије: Погинуло 498 руских војника и преко 2870 Украјинаца

Друга рунда преговора с Русијом биће одржана вечерас. Састав делегације је исти као и на претходном састанку, рекао је представник канцеларије председ...

 • Prenošenje lažnih vijesti