VAKCINACIJA USLOV ZA PUTOVANJE? Jedna zemlja bliska Srbiji uvela nova pravila i obaveze za sve putnike

Izvor/medij: Srbija danas (.com)
Ocjena: Demantirano Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: Ne, za putovanje na Kipar nije neophodna vakcina

Jedna nama bliska zemlja, već uvela obavezno posedovanje dokaza o vakcinaciji

I dok ima onih koji to apriori odbijaju kao moguće, dotle ima i onih koji sa sigurnošću tvrde da će to zaista tako biti. I prosto su toliko sigurni, kao da su oni lično potpisali protokol o tome.

No, šalu na stranu, istina je zapravo da zvaničnih vesti o tome nema. Tačnije, Kipar jeste to objavio i najavljeno je da će od marta 2021. godine ta obaveza biti na snazi. Dakle, ako tada bude neko želeo da poseti ovu zemlju, moraće da dostavi i potrvdu o vakcinaciji.

Sa druge strane, ono što se manje pominje, a što prenosi portal Traveloffpath jeste da je Svetska zdravstvena organizacija još tokom oktobra meseca ove godine potpisala zvanično sporazum sa Estonijom o poboljšanju međunarodnog sertifikata o vakcinaciji.

koronavirus

Foto: Profimedia/ilustracija

Učesnici tog projekta bi trebalo da dobiju digitalni sertifikat, nazvan Pametna žuta kartica (Smart yellow card), u kojoj će se naći predviđeni zdravstveni podaci.

Iako je u pitanju pilot projekat, koji primarno treba da bude korišćen u medicinske svrhe, pretpostavka je da je njegov cilj zapravo pronalaženje najboljeg rešenja za sertifikat, koji bi olakšao putovanja van zemalja i smanjio prenos zaraze.

Čelnici Svetske zdravstvene roganizacije pokušavaju da pronađu način da omoguće putovanja kao i pre pandemije, ali i da istovremeno svedu na najmoguću meru prenos virusa, budući da se smatra da je povećanje broja zaraženih u direktnoj vezi sa otvorenošću granica mnogih zemalja.

PCR test

Foto: Profimedia

Postavlja se pitanje zbog čega nije dovoljno dostaviti negativan PCR test, kao ni dokaz o urađenom brzom antigen testu. Poznato je da su takvi testovi relevantan dokaz trenutno, ali izgleda da SZO samo vakcinaciju prepoznaje kao opciju za sprečavanje prenosa zaraze u budućnosti, što je i potvrdila službenica te organizacije, Ketrin Smolvud na nedavno održanom sastanku u Kopenhagenu.

Teoretski, digitalni sertifikat SZO o vakcinaciji je osmišljen da pomogne sigurnijim međunarodnim putovanjima, mada postoje i drugačija tumačenja.

Članak indeksiran 23. 12. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me