Ne, za putovanje na Kipar nije neophodna vakcina

Pojedini portali prenijeli su vijest da će u budućnosti za putovanje na Kipar biti neophodno posjedovati potvrdu o vakcinaciji. Ipak, ova informacija nije tačna jer najavljene izmjene akcionog plana ne podrazumijevaju ovakvu odredbu.

Na portalu Vesti 24s 16.12.2020. godine objavljena je vijest sa sljedećim naslovom:

PAŽNJA ZA PUTNIKE! PREKO GRANICE MOŽETE SAMO SA DOKAZOM O VAKCINISANJU! 

Kako se u tekstu objašnjava, država na koju se ova vijest navodno odnosi jeste Kipar:

Kipar je prva relativno bliska zemlja, koja uvodi obavezno posedovanje dokaza o vakcinisanju protiv Covid-19 je mnoge navela da se zapitaju da li nas to očekuje u bliskoj budućnosti za putovanja u bilo koju zemlju?

Kipar jeste to objavio pa dakle ako neko želi da poseti ovu zemlju, moraće da dostavi i potrvdu o vakcinaciji.

Članak istovjetnog naslova i sadržaja našao se 16.12.2020. i na portalu Zabava 24h. Sadržajima koje dijeli ovaj portal, Raskrinkavanje se već bavilo kroz više analiza (link, link, link, link).

Dakle, kako se u ovom tekstu tvrdi, za putovanje na Kipar u budućnosti će neophodna biti potvrda o primljenoj vakcini protiv COVID-19. Ovi članci su, prema CrowdTangle analizi, do sada ostvarili 639 interakcija, a na društvenoj mreži Facebook podijeljeni su 76 puta. 

Vijest sličnog sadržaja objavljena je 15.12.2020. godine, prvobitno na portalu Telegraf, sa naslovom:

Da li ćete se vakcinisati ako to bude uslov za putovanje u drugu zemlju?

Nedugo zatim, iste večeri, vijest je objavljena i na portalu Srbija danas sa naslovom:

VAKCINACIJA USLOV ZA PUTOVANJE? Jedna zemlja bliska Srbiji uvela nova pravila i obaveze za sve putnike

Sadržaj članaka na ova dva portala identičan je i u dijelu vezanom za Kipar, te glasi:

Vest da će Kipar biti prva, nama relativno bliska zemlja, koja će uvesti obavezno posedovanje dokaza o vakcinisanju protiv Covid-19 je mnoge navela da se zapitaju da li nas to očekuje u bliskoj budućnosti za putovanja u bilo koju zemlju?

I dok ima onih koji to apriori odbijaju kao moguće, dotle ima i onih koji sa sigurnošću tvrde da će to zaista tako biti. I prosto su toliko sigurni, kao da su oni lično potpisali protokol o tome.

No, šalu na stranu, istina je zapravo da zvaničnih vesti o tome nema. Tačnije, Kipar jeste to objavio i najavljeno je da će od marta 2021. godine ta obaveza biti na snazi. Dakle, ako tada bude neko želeo da poseti ovu zemlju, moraće da dostavi i potrvdu o vakcinaciji.

Ova dva članka zajedno su, prema CrowdTangle analizi, ostvarila 168 interakcija.

Iako i sami članci prvo navode da je istina da “zvaničnih vesti o tome nema”, već u sljedećoj rečenici iznosi se tvrdnja da “Kipar jeste to objavio”, te da postoji najava da će se od marta 2021. godine tamo moći samo sa potvrdom o primljenoj vakcini. 

Šta su činjenice?

Ovi članci pogrešno prenose vijest o izmijenjenom akcionom planu koji se odnosi na postepeno ponovno uspostavljanje vazdušnog saobraćaja u ovoj zemlji, a koji je odobren u četvrtak 3.12.2020. godine. Kako navodi Cyprus Mail:

Prema planu, koji je predstavio ministar saobraćaja Iiannis Karousos, a koji će stupiti na snagu 1. marta 2021. godine, ljudi koji su vakcinisani protiv Covid-19 neće po dolasku morati da prilože negativan PCR test.

Dakle, plan ne podrazumijeva zabranu ulaska putnicima i putnicama koji nemaju potvrdu o vakcinaciji, već to da, ukoliko tu potvrdu posjeduju, neće morati piložiti i negativan PCR test. Pravila za putnike/ce bez potvrde o vakcinaciji i dalje će zavisiti od zemlje iz koje dolaze, ali će i njima biti omogućeno putovanje na Kipar.

Plan dalje podrazumijeva podjelu zemalja u četiri, umjesto do sada postojeće tri kategorije. Tako će sada postojati “zelena”, “narandžasta”, “crvena” i “siva” kategorija zemalja, a kako se navodi:

Ove kategorije su u skladu sa smjernicama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Ministarstvo zdravlja će kategorizovati zemlje na osnovu nedeljnog izveštaja / procjene ECDCa. U slučajevima zemalja koje ECDC nije procenio, ovu procjenu će izvršiti ministarstvo zdravlja.

Prema ovim odredbama, za putovanje na Kipar iz neke od zemalja koje se nalaze u “sivoj” kategoriji,  neophodno će biti posjedovanje “posebne dozvole”. Za ovu kategoriju obavezno je priložiti i negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, te po dolasku biti u samoizolaciji u skladu sa odredbama Ministarstva zdravlja. Prema planu, u ovoj kategoriji nalaziće se i Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora.

Kako se dalje navodi:

Uslijediće prelazni period od 15. januara 2021. godine tokom kojeg će procjenu koje zemlje će ući u koju od četiri nove kategorije vršiti ministarstvo zdravlja.

Do 15. januara primjenjivaće se postojeći sistem kategorizacije koji svrstava zemlje u tri grupe na osnovu njihove epidemiološke procjene koju sprovodi ministarstvo zdravlja.

Postojeća kategorizacija, poslednji put ažurirana 6.11.2020. godine, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru svrstava u “C” kategoriju, te je za putovanje na Kipar iz ovih zemalja dozvoljeno samo posebnim kategorijama građana koji imaju mogućnost priložiti negativan PCR test ili proći testiranje po dolasku. U oba slučaja, za njih je obavezan četrnaestodnevni karantin. Srbija se prema ovoj kategorizaciji nalazi u kategoriji “B”, što znači da se za putovanje iz ove zemlje neophodno podvrgnuti laboratorijskom testu u roku od 72 sata prije polaska, te priložiti negativan PCR test.

Tvrdnja da je Kipar “objavio” da je za ulazak u tu zemlju neophodno posjedovati potvrdu o vakcinaciji, a koju je prvi objavio portal Telegraf, dobija ocjenu lažna vijest. Portali Srbija danas, Vesti 24s i Zabava 24h dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena 25.12.2020.

Članak objavljen na portalu Telegraf je nakon objavljivanja ove analize ispravljen, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena 12.1.2021.

Nakon objavljivanja analize portal Srbija danas ispravio je svoj članak, te dobija ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 23. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimci zalaska sunca ne dokazuju da je ono bliže Zemlji nego što kaže nauka

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je udaljenost Sunca od Zemlje mnogo...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bazne stanice se kamufliraju iz estetskih razloga, ne zato što su opasne

Stari videosnimak na kojem radnici pokrivaju baznu stanicu na krovu kamufla...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Ukrajina nije najavila “holokaust Rusa koji podržavaju Putina”

Portal Nulta tačka objavio je članak u kome se tvrdi da Ukrajina najavljuje...

Lažna vijest Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me