Ne, za putovanje na Kipar nije neophodna vakcina

Pojedini portali prenijeli su vijest da će u budućnosti za putovanje na Kipar biti neophodno posjedovati potvrdu o vakcinaciji. Ipak, ova informacija nije tačna jer najavljene izmjene akcionog plana ne podrazumijevaju ovakvu odredbu.

Na portalu Vesti 24s 16.12.2020. godine objavljena je vijest sa sljedećim naslovom:

PAŽNJA ZA PUTNIKE! PREKO GRANICE MOŽETE SAMO SA DOKAZOM O VAKCINISANJU! 

Kako se u tekstu objašnjava, država na koju se ova vijest navodno odnosi jeste Kipar:

Kipar je prva relativno bliska zemlja, koja uvodi obavezno posedovanje dokaza o vakcinisanju protiv Covid-19 je mnoge navela da se zapitaju da li nas to očekuje u bliskoj budućnosti za putovanja u bilo koju zemlju?

Kipar jeste to objavio pa dakle ako neko želi da poseti ovu zemlju, moraće da dostavi i potrvdu o vakcinaciji.

Članak istovjetnog naslova i sadržaja našao se 16.12.2020. i na portalu Zabava 24h. Sadržajima koje dijeli ovaj portal, Raskrinkavanje se već bavilo kroz više analiza (link, link, link, link).

Dakle, kako se u ovom tekstu tvrdi, za putovanje na Kipar u budućnosti će neophodna biti potvrda o primljenoj vakcini protiv COVID-19. Ovi članci su, prema CrowdTangle analizi, do sada ostvarili 639 interakcija, a na društvenoj mreži Facebook podijeljeni su 76 puta. 

Vijest sličnog sadržaja objavljena je 15.12.2020. godine, prvobitno na portalu Telegraf, sa naslovom:

Da li ćete se vakcinisati ako to bude uslov za putovanje u drugu zemlju?

Nedugo zatim, iste večeri, vijest je objavljena i na portalu Srbija danas sa naslovom:

VAKCINACIJA USLOV ZA PUTOVANJE? Jedna zemlja bliska Srbiji uvela nova pravila i obaveze za sve putnike

Sadržaj članaka na ova dva portala identičan je i u dijelu vezanom za Kipar, te glasi:

Vest da će Kipar biti prva, nama relativno bliska zemlja, koja će uvesti obavezno posedovanje dokaza o vakcinisanju protiv Covid-19 je mnoge navela da se zapitaju da li nas to očekuje u bliskoj budućnosti za putovanja u bilo koju zemlju?

I dok ima onih koji to apriori odbijaju kao moguće, dotle ima i onih koji sa sigurnošću tvrde da će to zaista tako biti. I prosto su toliko sigurni, kao da su oni lično potpisali protokol o tome.

No, šalu na stranu, istina je zapravo da zvaničnih vesti o tome nema. Tačnije, Kipar jeste to objavio i najavljeno je da će od marta 2021. godine ta obaveza biti na snazi. Dakle, ako tada bude neko želeo da poseti ovu zemlju, moraće da dostavi i potrvdu o vakcinaciji.

Ova dva članka zajedno su, prema CrowdTangle analizi, ostvarila 168 interakcija.

Iako i sami članci prvo navode da je istina da “zvaničnih vesti o tome nema”, već u sljedećoj rečenici iznosi se tvrdnja da “Kipar jeste to objavio”, te da postoji najava da će se od marta 2021. godine tamo moći samo sa potvrdom o primljenoj vakcini. 

Šta su činjenice?

Ovi članci pogrešno prenose vijest o izmijenjenom akcionom planu koji se odnosi na postepeno ponovno uspostavljanje vazdušnog saobraćaja u ovoj zemlji, a koji je odobren u četvrtak 3.12.2020. godine. Kako navodi Cyprus Mail:

Prema planu, koji je predstavio ministar saobraćaja Iiannis Karousos, a koji će stupiti na snagu 1. marta 2021. godine, ljudi koji su vakcinisani protiv Covid-19 neće po dolasku morati da prilože negativan PCR test.

Dakle, plan ne podrazumijeva zabranu ulaska putnicima i putnicama koji nemaju potvrdu o vakcinaciji, već to da, ukoliko tu potvrdu posjeduju, neće morati piložiti i negativan PCR test. Pravila za putnike/ce bez potvrde o vakcinaciji i dalje će zavisiti od zemlje iz koje dolaze, ali će i njima biti omogućeno putovanje na Kipar.

Plan dalje podrazumijeva podjelu zemalja u četiri, umjesto do sada postojeće tri kategorije. Tako će sada postojati “zelena”, “narandžasta”, “crvena” i “siva” kategorija zemalja, a kako se navodi:

Ove kategorije su u skladu sa smjernicama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Ministarstvo zdravlja će kategorizovati zemlje na osnovu nedeljnog izveštaja / procjene ECDCa. U slučajevima zemalja koje ECDC nije procenio, ovu procjenu će izvršiti ministarstvo zdravlja.

Prema ovim odredbama, za putovanje na Kipar iz neke od zemalja koje se nalaze u “sivoj” kategoriji,  neophodno će biti posjedovanje “posebne dozvole”. Za ovu kategoriju obavezno je priložiti i negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, te po dolasku biti u samoizolaciji u skladu sa odredbama Ministarstva zdravlja. Prema planu, u ovoj kategoriji nalaziće se i Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora.

Kako se dalje navodi:

Uslijediće prelazni period od 15. januara 2021. godine tokom kojeg će procjenu koje zemlje će ući u koju od četiri nove kategorije vršiti ministarstvo zdravlja.

Do 15. januara primjenjivaće se postojeći sistem kategorizacije koji svrstava zemlje u tri grupe na osnovu njihove epidemiološke procjene koju sprovodi ministarstvo zdravlja.

Postojeća kategorizacija, poslednji put ažurirana 6.11.2020. godine, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru svrstava u “C” kategoriju, te je za putovanje na Kipar iz ovih zemalja dozvoljeno samo posebnim kategorijama građana koji imaju mogućnost priložiti negativan PCR test ili proći testiranje po dolasku. U oba slučaja, za njih je obavezan četrnaestodnevni karantin. Srbija se prema ovoj kategorizaciji nalazi u kategoriji “B”, što znači da se za putovanje iz ove zemlje neophodno podvrgnuti laboratorijskom testu u roku od 72 sata prije polaska, te priložiti negativan PCR test.

Tvrdnja da je Kipar “objavio” da je za ulazak u tu zemlju neophodno posjedovati potvrdu o vakcinaciji, a koju je prvi objavio portal Telegraf, dobija ocjenu lažna vijest. Portali Srbija danas, Vesti 24s i Zabava 24h dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena 25.12.2020.

Članak objavljen na portalu Telegraf je nakon objavljivanja ove analize ispravljen, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena 12.1.2021.

Nakon objavljivanja analize portal Srbija danas ispravio je svoj članak, te dobija ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 23. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Smrt doktora/ica u Kanadi nema veze sa vakcinama protiv Covid-19

Društvenim mrežama šire se manipulativne tvrdnje i netačne insinuacije o sm...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Povratak pseudonaučnih tvrdnji, slijetanje na mjesec i ukidanje akciza

Tokom protekle sedmice društvenim mrežama i portalima u regionu kružile su...

Lažna vijest
Izjave o “potkožnom nadzoru” i “hakiranju ljudi” Yuvala Hararija nemaju veze s mikročipovima

Nerazumijevanje stvarnog značenja koncepta "potkožnog nadzora", kojeg Yuval...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me