Raskrinkavanje.ba

Akta → Vakcinaciju protiv korone će odbiti čak 50% ljekara i 40% medicinskih sestara

15.12.2020
Tekst članka

Prvi podaci iz bolnica govore da bi se vakcinisalo tek oko polovine doktora, ali bi se zato medicinske sestre u većem broj odlučile za jedinu zaštitu od koronavirusa koja u ovom trenutku postoji.

Također, prošle sedmice je završeno anketiranje korisnika domova za starije, kao i zaposlenih. Ta je anketa pokazala da bi se vakcinisalo više od 70 posto korisnika, ali bi to učinilo samo 40 posto zaposlenika.

Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u planu vakcinacije predviđa da će se prvo vakcinasti upravo korisnici i zaposlenici domova za starije te zdravstveni radnici, a kako je vakcinisanje neobavezno, potrebno je znati broj onih koji pristaju na vakcinisanje kako bi se što bolje moglo organizirati vrijeme, način, mjesto i broj vakcinisanih, piše Jutarnji list.

No, u HZJZ-u drže da će se te brojke kad vakcina stigne ipak povećati, premda optimizam ne ulijeva svakogodišnje vakcinisanje protiv gripe za koje je odaziv zdravstvenih djelatnika relativno mali.

U domovima za starije u kojima je anketiranje već završeno rezultati su "šaroliki". Pa je tako odaziv na cijepljenje korisnika domova za starije najniži u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i to 66 posto, a zaposlenika 29 posto. U Šibensko-kninskoj županiji cijepilo bi se samo 13 posto zaposlenika, a u Istarskoj njih 25 posto. Najviše zaposlenika domova cijepilo bi se u Međimurskoj županiji, i to 68 posto, što je moguće potaknuto i trenutačnom vrlo lošom epidemiološkom situacijom u toj hrvatskoj regiji.

Iz ove je ankete vidljivo da će u vakcinisanje biti uključen 721 doktor, koji se i inače brinu o korisnicima domova za starije, ali i da će trebati još oko 90 dodatnih doktora.

Naime, Pfizerova vakcina koje će prvo stići u Hrvatsku vrlo je komplicirana za pripremu pa će sasvim sigurno, kažu stručnjaci, trebati biti uključeno u imunizaciju više osoba nego što je to uobičajeno kod vakcinacije protiv gripe.

Članak indeksiran 12.01.2021. Zadnji put osvježen 12.01.2021.

Ocijenjeno u analizi