Raskrinkavanje.ba

Espreso.rs → VAKCINU PROTIV KORONE ODBIĆE ČAK 50 ODSTO LEKARA U HRVATSKOJ: Neverovatni rezultati ankete!

15.12.2020
Tekst članka

Hrvatska planira vakcinisanje zdravstvenih radnika, prvenstveno zaposlenih u domovima za stare

"Prepustio bih u ovom trenutku svoju vakcinu drugima. Ima vremena za cijepljenje!" Ovih dana je upravo ova rečenica odgovor lekara na anketu o tome da li žele da se vakcinišu protiv koronavirusa koja je počela u zdravstvenim ustanovama, a konačni rezultati bi trebalo da budu poznati danas. Naime, prvi podaci iz bolnica govore da bi se vakcinisalo tek oko polovine lekara, ali bi se zato medicinske sestre u većem broj odlučile za jedinu zaštitu od koronavirusa koja u ovom trenutku postoji. Takođe, prošle nedelje je završeno anketiranje korisnika domova za stare, kao i njihovih zaposlenih. Ta anketa je pokazala da bi se vakcinisalo više od 70 posto korisnika, ali samo 40 posto zaposlenih.

Naime, Hrvatski zavod za javno zdravlje u planu vakcinacije predviđa da će se prvi vakcinisati upravo štićenici i zaposleni domova za stare kao i zdravstveni radnici, a kako je vakcinacija neobavezna, potrebno je znati broj onih koji pristaju na vakcinaciju kako bi se što bolje organizovalo vreme, način, mesto i broj vakcinatora.

Zbog toga od prošle nedelje u bolnicama traje anketiranje svih zaposlenih o vakcinaciji, a zasad podaci govore da manje od polovine lekara namerava da se vakciniše. Primera radi, u KBC-u Zagreb manje od pola lekara se izjasnilo za vakcinisanje, ali je zato više od 60 posto medicinskih sestara dalo svoj potpis za vaksinisanje. Na KB-u Sveti Duh situacija je obrnuta i veći broj lekara je naklonjeno vakcinaciji. U KBC-u Sestre milosrdnice situacija je takva da bi se vakcinisala tek polovina zaposlenih.

Ali, u HZJZ-u se nadaju da će se te brojke kad vakcina stigne ipak povećati, uprkos činjenici da je odaziv zdravstvenih radnika na godišnje vakcinisanje protiv gripa relativno mali. 

U domovima za stare u kojima je anketiranje već završeno rezultati su "šaroliki". Pa je tako odaziv na vakcinisanje štićenika domova za stare najniži u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i to 66 posto, a zaposlenih 29 posto. U Šibensko-kninskoj županiji vakcinisalo bi se samo 13 posto zaposlenih, a u Istarskoj 25 posto. Najviše zaposlenih u domovima za stare bi se vakcinisalo u Međimurskoj županiji, i to 68 posto, što je verovatno inspirisano i trenutnom vrlo lošom epidemiološkom situacijom u toj hrvatskoj regiji.

foto: EPA/ ALEJANDRO GARCIA, Ilustracija

Anketa pokazuje da će u proces vakcinacije biti uključen 721 lekar, i to onih koji se i inače brinu o štićenicima domova za stare, ali i da će trebati još oko 90 dodatnih lekara.

Naime, Pfizerova vakcina koja će prva stići u Hrvatsku je vrlo komplikovana za pripremu pa će sasvim sigurno, kažu stručnjaci, u imunizaciju biti uključeno više osoba nego što je to uobičajeno kao kod recimo vakcine protiv gripa.

Međutim, izgleda da je u Hrvatskoj, raspoloženje zdravstvenih radnika u vezi vakcinacije slično onom u drugim zemljama. Naime, u Velikoj Britaniji je u toku vakcinisanje Pfizerovom i BioNTechovom vakcinom, a slične ankete pokazale su da bi se vakcinisalo 4 od 10 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Zbog toga je sve više rasprava na svetskom nivou o tome da li bi vakcinacija trebala da bude obavezna za one koji u svom poslu mogu preneti bolest drugima i, u krajnjem slučaju, ugroziti im život.

Članak indeksiran 12.01.2021. Zadnji put osvježen 12.01.2021.

Ocijenjeno u analizi